U splitskom KBC-u zbog COVID-a ograničene posjete

23.08.2023.

Zadnja izmjena 19:29

Autor: T.V./Dnevnik/HRT/Hina

KBC Split

KBC Split

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno zaraze 11 pacijenata COVID-om, u Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Split na lokalitetu Križine privremeno se ograničavaju posjeti hospitaliziranim bolesnicima, izvijestila je bolnica u srijedu.

Iz Splita se u središnji Dnevnik HTV-a javila Ivana Šilović. Kaže kako iz bolnice poručuju da nema mjesta panici, ali se mijenjaju pravila vezana za posjete.

- Od prošlog tjedna zabranjen je posjet na Klinici za unutarnje bolesti, no saznajemo da je situacija ipak znatno bolja. Mjera je to opreza jer se na toj klinici liječe teški pacijenti s brojnim kroničnim dijagnozama. U KBC Split liječi se 11 pacijenata zbog COVID-a i kažu da možemo govoriti o laganom porastu, ali mjesta za paniku nema. Klinička slika uvijek je zapravo ista, dakle povišena temperatura, bolovi u mišićima, respiratorni problemi. Prvi koraci su obiteljski liječnici, a tek onda dolazak u bolnicu na infektologiju. Dnevno se testira negdje oko 20 ljudi, danas je u našoj županiji evidentirano 9 zaraženih, no isto tako, kad se podvuče crta, stručnjaci kažu da se ipak radi o laganom porastu, ali nikako u ovom trenutku o novom valu epidemije, javila je Šilović.

Dozvoljeni su samo posjeti članova uže obitelji palijativnim bolesnicima, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Iz KBC-a poručuju da nema mjesta panici jer se ne radi o velikom broju bolesnika. Oboljelo je njih 11, od kojih su šestorica na Infektologiji, četvero na Internoj i jedan pacijent na Intenzivnoj jedinici liječenja Klinike za unutarnje bolesti.

Pacijenti nisu hospitalizirani u bolnici zbog covida već zbog drugih dijagnoza, naglašavaju u bolnici i dodaju da je takvu odluku donijela predstojnica Klinike za unutarnje bolesti Daniela Marasović Krstulović iz preventivnih razloga.

- Bolesnici koji su hospitalizirani ipak su inače kronično narušenog zdravlja, tako da za sada situacija nije alarmantna. Mi doduše od početka kolovoza bilježimo jedan trend blagog porasta broja oboljelih od COVID-a, ali za sada situacija stvarno nije alarmantna, poručila je doc. dr. sc. Mirela Pavičić Ivelja, predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!