U Hrvatskoj više od 6.800 djece iz Ukrajine

16:27 / 01.06.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

 Marin Piletić

Marin Piletić

Foto: Miroslav Lelas / Pixsell

U Hrvatsku je dosad stiglo više od 6.800 djece iz ratom zahvaćene Ukrajine, a njih 182 smješteno u hotelu Zagreb u splitskom Duilovu, rekao je u srijedu ministar rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike Marin Piletić prigodom posjeta toj izbjegličkoj skupini djece.


Radi se o djeci od 8 do 16 godina pretežito iz nogometnog kluba Šahtar, ali i iz nekih drugih ukrajinskih klubova kojima je dolazak u Hrvatsku i smještaj u hotelu Zagreb u Duilovu omogućio proslavljeni hrvatski nogometaš Dario Srna, rečeno je prilikom posjeta ministra Piletića.

- Zahvaljujemo svima koji pomažu toj djeci kojoj želimo što prije povratak u njihovu zemlju, ali smo spremni i integrirati ih u naše društvo, rekao je ministar Piletić.

Po njegovim riječima, prihvatom izbjeglica iz Ukrajine Hrvatska se odazvala svjetskoj akciji da se pomogne toj zemlji.

- Vlada RH stoji uz Ukrajinu politički, ekonomski ali i emotivno jer znamo što smo mi prošli u razdoblju od 1991. do 1995. godine, rekao je Piletić.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je istaknuo da je na području te županije smješteno 3.064 izbjeglica iz Ukrajine, pretežito u turističkim kapacitetima, privatnim apartmanima.

- Dolazi nam turistička sezona te u suradnji s Ravnateljstvom Civilne zaštite iznalazimo rješenja za smještaj izbjeglica kako bi turistički kapaciteti mogli biti u funkciji turističke sezone, rekao je župan Boban.

Predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj Anna Rich je zahvalila naporima Republike Hrvatske u, kako je rekla, postavljanju sveobuhvatnog zakonodavnog pristupa za prihvat i zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine.

- Većina izbjeglica koje bježe iz Ukrajine su žene i djeca, te pozivamo da ostanete oprezni na rizik od rodno uvjetovanog nasilja, trgovine ljudima i drugih ozbiljnih rizika zaštite s obzirom na profil stanovništva i nestabilnost situacije, rekla je Rich.

Dodala je kako UNHCR podržava napore vlada, među kojima i hrvatske vlade, radi povećanja mjera prevencije i zaštite od iskorištavanja i zlostavljanja, uključujući i podizanja svijesti i pružanje informacija izbjeglicama.

Pravobraniteljica za djecu RH Helenca Primat Dragičević je istaknula kako Konvencija o pravim djeteta obvezuje sve države da štite prava djece, posebno ranjivih skupina kao što su djeca istrgnuta iz Ukrajine, zbog rata.

Rekla je i da djeci iz Ukrajine, koja su smještena u hotelu Zagreb, omogućena tehnologija da online prate nastavu koja se odvija u Ukrajini.

Ravnatelj Ravnateljstva CZ Damir Trut je izvijestio kako je djeci, mladim nogometašima smještenim u hotelu Zagreb nabavljena sportska oprema i omogućeno treniranje.

Rekao je da je dosad u Hrvatsku stiglo 18.899 izbjeglica iz Ukrajine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!