Banožić na preuzimanju helikoptera Black Hawk najavio nabavu još osam

03.12.2022.

09:56

Autor: HRT/IMS

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u subotu u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb Franjo Tuđman na ceremoniji preuzimanja dvaju američkih helikoptera UH-60M Black Hawk, te najavio plan nabave još osam helikoptera, čime bi se ispunile potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Transportnim zrakoplovom američkih zračnih snaga u zagrebačku Zračnu luku dopremljena su dva američka helikoptera Black Hawk. Riječ je o projektu kojim se, u suradnji s američkom Vladom, opremaju hrvatske Oružane snage. Prva dva Black Hawka, koja su Sjedinjene Države donirale Hrvatskoj, stigla su u veljači. 

C 17 - transporter američke vojske, koji može prenijeti više od 70 tona tereta, na zagrebačku je pistu spustio nove čuvare našega neba. Dva nova Black Hawka Hrvatska je platila 85 milijuna dolara. Ukupno ih HV sada ima četiri.  

Ministar je zahvalio američkim partnerima na podršci koja je počela još tijekom Domovinskog rata. Nakon što su u veljači ove godine u Hrvatsku došla prva dva helikoptera Black Hawk, te su već u svibnju stavljena u operativnu uporabu, ovo snažno partnerstvo sada je rezultiralo s još dva, istaknuo je.

- Osim što je bogatije za još dva Black Hawka, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo značajno će ubrzati rad s njima u svim svojim zadaćama, rekao je Banožić.

Riječ je o druga dva od ukupno četiri helikoptera UH-60M Black Hawk, koliko ih je Hrvatska zasad nabavila od SAD-a u sklopu projekta opremanja Oružanih snaga RH koji je počeo u prosincu 2018. u suradnji s Vladom SAD-a. Prva dva helikoptera donirala je Vlada SAD-a kroz dodjelu 53 milijuna dolara nepovratnih sredstava.

Ministar je najavio nastavak suradnje u postupnom prelasku na zapadnu tehnologiju i zamjenu sve infrastrukture sovjetske proizvodnje, ponajprije kad je riječ o helikopterima Mi-8 i 171 Sh, koji su još u uporabi, a postaju problematični zbog održavanja i nabave rezervnih dijelova.

Helikopterima tipa Mi-8 resursi ističu iduće godine te početkom 2024., a onima 171 Sh 2026. i 2027. godine. Kako je riječ o rezervnim dijelovima ruske proizvodnje, nije realno da se na njih računa u budućnosti, kaže Banožić.

Idealno bi bilo 12 Black Hawk helikoptera

Želja je do isteka tih resursa nabaviti još osam Black Hawk helikoptera, rekao je Banožić istaknuvši da će to biti definirano dugoročnim strateškim planom, koji će uskoro izaći iz Sabora. Idealan broj helikoptera Black Hawk je 12, mislim da ćemo doći do toga, poručio je.

Što se tiče parkirnog te radioničkog hangara za nove helikoptere na letjelištu Lučko, za koje je Ministarstvo obrane već provelo postupke javne nabave, najavio je da bi parkirni hangar trebao uskoro biti gotov, dok je kod radioničkog došlo do rasta cijena pa je odgođen rok početka gradnje za 2023., a trebao bi biti gotov za devet do deset mjeseci.

Ugovor o izvođenju radova za parkirni hangar s tvrtkom Graditelj svratišta d.o.o. vrijedan je oko 17,7 milijuna kuna s PDV-om, a ista tvrtka odabrana je kao najpovoljniji ponuđač za izgradnju radioničkog hangara s pripadajućom infrastrukturom, ukupne vrijednosti radova oko 70 milijuna kuna s PDV-om.

Na pitanje hoće li stari helikopteri biti donirani Ukrajini, Banožić je rekao da su se sve dosadašnje podrške Vlade nosile oznaku klasificiranosti te da ne može o tome govoriti.

Predsjednik Republike rekao je da ne da besplatno helikoptere.

- Žao mi je da predsjednik ovakve stavove nije imao kad je bio premijer i kad je mogao učiniti više za Hrvatsku vojsku, međutim to nije činio. Izgleda da je sad doživio neko prosvjetljenje pa zna kako bi se trebalo upravljati bolje nego to čini načelnik Glavnog stožera i ostali generali. Pomoć naših saveznika uvijek je bila ta na koju se može računati, vjerujemo da će tako biti i u budućnosti, rekao je Banožić.

Komentirao je istragu koja se provodi vezano uz pad drona na Jarunu.

- Istraga se provodi u nekoliko zemalja saveznica NATO-a, koje su radile istragu na svom području. Ono što mi imamo su informacije koje se ne mogu potvrđivati. I dalje se radi na prikupljanju podataka i vrlo blizu smo toga da se pronađe područje s kojeg područja je dron doletio i onda bi vjerojatno trebali doznati namjenu, rekao je Banožić.

Upitan hoće li tražiti umirovljenje za načelnika Hranja, Banožić je rekao da je prerano za razgovor o toj temi.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj zahvalio je američkoj vladi i vojsci na kontinuiranoj podršci u opremanju i modernizaciji OSRH.

- Projekt nabavke novih Black Hawk helikoptera samo je jedan od koraka u velikom projektu zamjene helikoptera koji su porijeklom iz država bivšeg Sovjetskog Saveza onima koji dolaze sa zapada, rekao je Hranj.

Projekt će biti nastavljen u skladu s financijskim mogućnostima i pomoći koju Hrvatska prima od SAD-a, a Hranj očekuje da će se ona nastaviti.

Novi helikopteri bit će u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te će se prema potrebi davati na operativno zapovijedanje specijalnim snagama kad to bude zahtijevala taktička situacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!