U Karlovcu otvoren muzej Domovinskog rata

05.07.2019.

19:01

Autor: Tanja Kuturovac/P.F./HRT

default error photo
Jedinstveni objekt smješten na nekadašnjoj bojišnici na Turnju, bit će nova kulturno-povijesna, ali i turistička vrijednost.
Na svečano otvorenje muzeja Domovinskog rata, između ostalih stigli su i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanica predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića saborska zastupnica Marija Jelkovac te predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Ministar Medved je rekao da ovdje nije bila samo obrana grada Karlovca nego da je to bila obrana domovine i zaustavljanje ideje o presijecanju Hrvatske. 

- Turanj je za hrvatske branitelje mjesto simbol pobjede i simbol novoga života, rekao je Medved.

Područje Karlovačke županije i grada Karlovca u Domovinskom ratu dalo je veliki doprinos u obrani nađe domovine. Oko 20.000 hrvatskih branitelja s područja ove županije uključilo se u obranu, a njihova hrabrost i požrtvovnost ogleda se i u činjenici da je 526 hrvatskih branitelja položilo svoje živote na oltar domovine, a sedam ih se još uvijek vodi kao nestali, rekao je Medved.


Jelkovac je rekla kako ovaj muzej ima posebno značenje za obitelji naših poginulih jer je u njemu Spomen soba na one koji su svoj život dali za slobodan Karlovac i jedinu nam domovinu Hrvatsku.

- Ali isto tako ima veliki značaj za sve hrvatske branitelje, za sve Karlovčane i za cijelu Hrvatsku jer ovdje se na Turnju branio ne samo grad Karlovac nego i cijela Hrvatska. Muzej je mjesto gdje će naša djeca i njihova djeca, sve buduće generacije učiti o vrijednostima Domovinskog rata koji je temelj naše slobodne, suverene Republike Hrvatske i o velikoj žrtvi hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja iz koje je nikla slobodna nam Domovina, rekla je Jelkovac.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako je ova večer nestvarna, a ipak toliko stvarno.

- Stranci bi nas vjerojatno pitali jesmo li izgradili ove ruševine iza. nismo. One su autentično svjedočenje stradanja Hrvatske i hrvatskog naroda i svih drugih koji su branili Hrvatsku u Domovinskom ratu. Promatrajući nebo na kojem se večeras spuštao sumrak vidjeli ste zrakoplove, kako iza njih ostaju bijele crte kao nekakvo predskazanje budućnosti, pogled u budućnost. Osvrtanje na prošlost koju smo tada gledali s čežnjom slobode, a danas ovdje sretno sjedeći zahvaljujući svima koji su dali svoje živote i zdravlje za domovinu i kojima beskrajno zahvaljujem gledajući to kao predskazanje budućnosti, rekla je predsjednica.

Turanj - prva crta obrane grada. Mjesto gdje je Karlovac trebao postati Kordunovac.

- Ono što je moj ponos kao Turanjčanke i Karlovčanke, ovo je linija obrane grada bila, cijeli Domovinski rat i nikada nije pala, rekla je Sabina Protulipac, hrvatska braniteljica.

Ovaj je muzej braniteljima u čast.

Više od 350 izloženih predmeta koji pričaju priču o prvim ratnim danima.

- Mi smo sada u skloništu, budući da su dobar dio te četiri ratne godine Karlovčani proveli u skloništu, budući je grad bio na prvoj crti stalno bombardiran, granatiran, kaže Ružica Stjepanović, kustosica Gradskog muzeja Karlovac.

Uz pucnjeve, šetajući kroz muzej čujete i zvukove opće opasnosti. Puštaju se filmovi, možete čitati vijesti iz ratnih dana.

- Poseban naglasak smo stavili na školsku djecu i studente, jer ne želimo da ovo bude mjesto samo prezentacije o Domovnskome ratu nego i mjesto budućeg izučavanja, ističe Hrvojka Božić, ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac.

Vanjski dio muzeja već je itekako poznat svakomu tko prolazi starom cestom prema moru. Uz vojna vozila i naoružanje slikalo se na tisuće turista.

- Ovaj tamo kamion tatra mi je bio prvi veliki eksponat, gospodin Tomislav Rebrović mi je to dao, ja nisam znao kuda ću s njim, pa onda, to se zahuktavalo, podsjeća Dubravko Halovanić, umirovljeni brigadir HV-a.

Zgrada koja je braniteljima služila kao sklonište, zvali su je hotel Californica, odlično se uklopila u ideju. I sama je izložbeni primjerak.

- Činjenica da je u tom turističkom dijelu muzej zaista atraktivan. Aquatika i Muzej Domovinskoga rata na Turnju su zaista dvije nove zvijezde naše turističke ponude, kaže Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Muzej svoja vrata za posjetitelje otvara sutra, a cijeli je vikend ulaz - besplatan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!