U Karlovcu postavljena spomen- ploča na mjestu nekadašnje sinagoge

22:54 / 12.09.2021.

Autor: V.K/Hina/HRT

 Spomen- ploča na mjestu nekadašnje sinagoge

Spomen- ploča na mjestu nekadašnje sinagoge

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Na mjestu nekadašnje sinagoge u središtu Karlovca, koja je bila sagrađena prije 150 godina, a srušena 1960., postavljena je spomen- ploča, a izraelski veleposlanik Ilan Mor rekao je da se doprinos Židova Karlovcu, Hrvatskoj, Europi i svijetu ne smije zaboraviti.

Hrvatski rabin Luciano Moše Prelević izmolio je židovsku molitvu koju, kako je rekao, moli uvijek kada se u nekoj sredini obilježava nestanak židovske zajednice.

Veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor zahvalio je predsjednici Udruge "Židovi u Karlovcu" Teni Bunčić što osnutkom udruge koja, uz pomoć Karlovačke županije i Grada Karlovca, oživljava život židovske zajednice u Karlovcu.

Time se otima zaboravu veliki doprinos koji su Židovi dali u Karlovcu i u drugim gradovima u Hrvatskoj u izgradnji kulturnog i gospodarskog blagostanja, rekao je.

Čestitao je veleposlanik Mor svim Židovima sretnu Židovsku Novu godinu.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus poželio je da se učini nešto za ljepšu budućnost, osim što se govori o grobovima, no, ispričao je o stradanjima viđenih karlovačkih Židova u ustaškim logorima 1941. i kasnije.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić ustvrdio je da se u Karlovcu, kao otvorenom gradu, gaji suživot, a županica Martina Furdek Hajdin da je važno da povijest, kao učiteljica života, bude objektivna i nepristrana, da nas sudbina Židova opominje, te da budemo zahvalni za neizbrisiv trag Židova u gospodarskom i kulturnom razvoju ovog područja.

Ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Davor Trupković ustvrdio je da pokušavaju pridonijeti što boljem prikazu povijesnih podataka i multikulturalnosti i multireligioznosti, da je važan podsjetnik tome Židovsko groblje u Karlovcu te da brojna kulturna dobra puno govore o židovskoj zajednici u Karlovcu kao integralnom djelu grada.

Tena Bunčić, inicijatorica toga događaja, praunuka je dirigenta Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora Davida Meisla. Bunčić je rekla da je pri istraživanju života svog pradjeda otkrila koliko je veliko bogatstvo židovska zajednica dala Karlovcu. To bogatstvo, dodala je, plod je njihove ljubavi prema ovom gradu. Zato je i osnovala udrugu "Židovi u Karlovcu" kroz koju se obnavljaju sjećanja na tu zajednicu.

U izjavi za Hinu Kraus je rekao da je u Hrvatskoj sada oko deset posto Židova u odnosu na vrijeme prije Drugog svjetskog rata te da ih je "sve manje i manje. Povjesničar Ivo Golstein naveo je da je njegov otac Slavko svjedočio tome da je zgrada karlovačke sinagoge bila ruševna, da je postala opasna za okolinu i da nitko nije dolazio na službu Božju, jer su se i Židovi koji su tu ostali nakon Drugog svjetskog rata raselili, pa nije bilo financijske snage da se sinagoga obnovi i bila je prodana.

Danas je na tom mjestu neboder i na njemu je od sada spomen- ploča u znak sjećanja na nekadašnju sinagogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!