19:05 / 19.10.2020.

Autor: Nikolina Ćosić/T.V./Dnevnik/HRT

U KB-u Dubrava još 30-40 slobodnih kreveta za pacijente s bolesti COVID-19

-

-

Foto: - / -

Dr. Andrej Šribar, specijalist anesteziologije i intenzivne medicine KB-a Dubrava, rekao je da je u toj bolnici 14 pacijenata na intenzivnoj njezi, od toga 9 na respiratoru, te da imaju 110 pacijenata koji su na COVID-odjelu i zahtijevaju suplementaciju kisika i praćenje.
Raste broj hospitaliziranih, imamo i dan s najviše preminulih do sada - 11. U bolnici u Dubravi umrla je najmlađa žrtva koronavirusa dosad, žena rođena 1981. Pitanje koje ponavljamo svaki dan - hoće li naš bolnički sustav izdržati ovaj do sada najjači udar epidemije, za koji još ne znamo koliko će snažan biti?

➡️ Beroš: Treba povećati kapacitete u respiracijskim centrima
➡️ COVID-19 - 393 nova slučaja, preminulo 11 osoba

Kakvo je stanje u glavnom respiracijskom centru u Hrvatskoj, u KB-u Dubrava, u Dnevniku HTV-a objasnio je dr. sc. Andrej Šribar, specijalist anesteziologije i intenzivne medicine u toj bolnici. 

- Pacijenti u našoj bolnici podijeljeni su na one koji su na intenzivnoj i koji zahtijevaju intenzivnije liječenje, imamo ih trenutačno 14, od toga 9 na respiratoru, i imamo 110 pacijenata koji su na COVID-odjelu i zahtijevaju suplementaciju kisika i praćenje. Od ukupno alociranih kreveta, imamo mjesta za još 30-40 pacijenata. Situacija je dinamična i stalno se prilagođavamo i prema potrebi radimo alokaciju i liječnika i kreveta, rekao je dr. Šribar. 

- Nakon proljetnog prvog vala, ljeto je bilo mirno, s krajem kolovoza počeli su kapati prvi pacijenti. S rujnom je počela velika navala. Broj hospitaliziranih pacijenata i poslije onih na intenzivnoj odgovara ukupnom broju zaraženih, taj je postotak opisan u svjetskoj literaturi, a nije ništa drugačije ni u Hrvatskoj, objasnio je.

Ministar Vili Beroš najavio je modificiranje zdravstvenog sustava pa tako i KB-a Dubrava. Dr. Šribar objasnio je kako će to izgledati.

- Glavni cilj je da oni bolesnici kojima je najpotrebnije liječenje u ovako visoko specijaliziranoj bolnici ne budu zakinuti. Prije svega tu mislimo na onkološke pacijente, na pacijente kojima su potrebni kompleksni kardiokirurški i neurokirurški zahvati po kojima je ova bolnica i poznata, a ipak treba zadržati sav potreban standard da bi se liječili pacijenti zaraženi koronavirusom, objasnio je.

Kaže da je prerano davati procjene o proširenju kapaciteta, odnosno točnom broju novih kreveta koje bi mogli dobiti.

- Sad je prerano da vam dam neku procjenu jer to ovisi o epidemiološkoj situaciji i broju pacijenata koji trebaju druge oblike liječenja. Mi imamo svako jutro krizni stožer KB-a Dubrava gdje se prema aktualnim podacima radi strategija. Toliko je dinamična situacija da je prerano davati procjenu, rekao je dr. Šribar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!