12:59 / 04.10.2021.

Autor: Hina/HRT

Ružić: U KBC-u Rijeka sve funkcionira, pozitivna 4 djelatnika

Ružić u Dnevniku HTV-a

Ružić u Dnevniku HTV-a

Foto: HRT / HTV

Ravnatelj riječkog KBC-a Alen Ružić u ponedjeljak je, u povodu uvođenja COVID potvrda u zdravstveni sustav, rekao da je bolnica za to pravodobno obavila pripreme, pa sustav kontrole potvrda djeluje normalno, kao i sve djelatnosti bolnice.


- Od 3.413 zaposlenika, 3.058 ima COVID potvrde, a njih 100 je u fazi cijepljenja. Oko 93 posto zaposlenika je zaštićeno ili će biti. Danas nije bilo nikakvih problema. Sve su se usluge normalno pružale i nije bilo velikih promjena osim da npr. pratnja na porodu posjeduje digitalnu EU COVID potvrdu, kazao je u Dnevniku HTV-a ravnatelj Alen Ružić.

Ružić je na konferenciji za novinare istaknuo da su se u KBC-u počeli pripremati odmah nakon donošenja odluke o potvrdama u zdravstvu krajem prošlog tjedna.


- Od 30. rujna do kraja dana imali smo detaljan popis djelatnika koji imaju COVID potvrde, a to je velika većina od gotovo 3500 zaposlenih, rekao je Ružić i dodao kako se utvrdilo da treba testirati 460 djelatnika.


Za njih se, kazao je, za proteklu subotu i nedjelju organiziralo testiranje u KBC-u pa su tu mogućnost iskoristila 323 djelatnika, a ostali su se testirali na drugim punktovima.


- Danas smo ušli u normalno funkcioniranje bez ikakvih zastoja u radu te smo postigli cilj, a to je viši stupanj zaštite djelatnika i pacijenata, pri čemu su zaposlenici i ovog puta pokazali iznimno visok stupanj profesionalnosti i odgovornosti, naglasio je Ružić.


Četiri djelatnika KBC-a pozitivna na koronavirus


Naveo je da su četiri djelatnika KBC-a bila pozitivna na koronavirus na testiranju tijekom vikenda, istaknuvši kako to potvrđuje potrebu za uvođenjem ovakvih postupaka, s ciljem sprječavanja daljnje transmisije bolesti.


Potvrdio je da je povećan interes za cijepljenjem djelatnika KBC-a te da su u stalnom kontaktu s ravnateljem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićovićem.


Izvijestio je da je od stupanja ovih mjera na snagu krajem prošlog tjedna cijepljeno 56 zdravstvenih djelatnika, među kojima su gotovo svi djelatnici KBC-a. 


- Interes za cijepljenjem djelatnika i dalje je visok pa vjerujem da će se gotovo svi djelatnici cijepiti, rekao je.


Ružić je istaknuo da se dio djelatnika neće moći cijepiti zbog objektivnih zapreka poput alergija.


Izvanredno organiziran sustav kontrole


Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka Željko Plazonić čestitao je medicinskom osoblju i ravnateljstvu na izvanredno organiziranom i na vrijeme uspostavljenom sustavu kontrole.


- Naš osnovni motiv je ostvariti maksimalnu sigurnost pacijenta i maksimalno zadovoljstvo djelatnika, a na ovom primjeru to smo zorno pokazali, rekao je. Istaknuo je da je u KBC došao jutros prije 7 sati te da nije bilo nikakvog prosvjeda i da se sve odvijalo kao i svakog drugog radnog dana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!