Prosvjedi zbog primjene COVID potvrda u zdravstvu

04.10.2021.

07:35

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/I.H./T.V./B.A./HRT

Prosvjed zbog covid potvrda

Prosvjed zbog covid potvrda

Foto: HTV / HRT

Od danas u zdravstvenom sustavu i ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj svaki zaposlenik, posjetitelj i pratnja pacijenta mora imati EU digitalnu COVID potvrdu. Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je pratio početak primjene sigurnosnih mjera u KBC-u Zagreb. Dočekali su ga prosvjednici. Pedesetak građana, među kojima je bilo i zaposlenika bolnice, izviždalo je ministra i druge djelatnike KBC-a Zagreb. Prosvjednici su uzvikivali - dolje sramotne odluke, izdaja i sloboda radu.

Kako bi se omogućila epidemiološka sigurnost u sustavima zdravstva i socijalne skrbi - od danas su nužne COVID potvrde. I za zaposlenike, i za pacijente, i za posjetitelje. Većina je djelatnika poštovala proceduru, izrazita se manjina odbila testirati. Našlo se i ponešto prosvjednika koji se osjećaju diskriminirano. U Zagrebu na meti ministar Vili Beroš.


Kako je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku javila Ruža Ištuk, situacija je trenutno mirna. Na glavnom ulazu KBC-a Zagreb zaštitari provjeravaju COVID-potvrde i pacijentima i zaposlenima.


- To su trebali raditi i jutros, no jutros ovdje nije bilo mirno. 50-ak prosvjednika okupilo se i zviždali su ministra, upravu KBC-a Zagreb, i to sve s porukama "izdaja", "dolje sramotne odluke", sloboda radu". Isto tako, ministru su uzvikivali da odlazi, javila je Ištuk.


Dio prosvjednika uspio je bez nadzora ući na glavni ulaz u KBC-a Zagreb jer ih malobrojni zaštitari naprosto nisu uspjeli iskontrolirati. Samo jedan djelatnik KBC-a Zagreb nije danas došao na posao jer se odbio testirati. Za njega je pronađena zamjena. Isto tako, od oko 700 testiranih djelatnika pronađena su dva pozitivna nalaza na COVID.


Na adresu KBC-a stižu poruke uznemirenih pacijenata i članova njihovih obitelji, a jedna od njih je da se prava i slobode ne mogu tražiti na štetu drugih, poglavito onih najmanjih pacijenata, koji su smješteni u prizemlju zgrade i koje je buka jutros jako uznemirila, javila je Ruža Ištuk u Dnevniku u podne.

Glavna sestra KBC-a Zagreb: Prosvjed je uznemirio bolesnike

Ruža Ištuk
od jutra prati situaciju i obilazi zdravstvene ustanove u Zagrebu. Razgovarala je s glavnom sestrom KBC-a Zagreb Anom Ljubas kojoj je jako žao zbog prosvjeda, uznemirili su bolesnike, a zabrinuli su se i članovi njihovih obitelji.

- Svi su djelatnici došli na vrijeme na posao, na prvom mjestu im je dobrobit bolesnih ljudi, dodala je.

Ljubas je naglasila da nitko nikoga ni na što ne prisiljava. U KBC-u Zagreb treba se testirati manje od 1600, dosta je osoblja cijepljeno, nitko do sada nije odbio testiranje. Odluke donose stručnjaci, dobivamo nove odluke kako se dolazi do novih spoznaja.

- Koliko sam upoznata, nitko neće dobili otkaz, rekla je.

COVID potvrde, dodala je Ljubas, moraju imati svi hospitalizirani i oni koji idu na dijagnostičke zahvate koji generiraju aerosol. Gužvi nema, ljudi zovu i pitaju što ih zanima, nije bilo nikakvih neugodnosti. Najavljeno je da će se zdravstveni djelatnici testirati dva puta tjedno, Ljubas kaže da su osigurali kontinuirano testiranje kako bi išli na ruku djelatnicima

Javnosti su se obratili ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić i ministar Vili Beroš.

Ćorušić se svima ispričao zbog neugodnosti, odmah su pozvali policiju, većina prosvjednika nisu djelatnici KBC-a Zagreb. Rekao je da su jučer počeli testirati one zdravstvene djelatnike koji nemaju COVID potvrdu, testirano je 690 djelatnika, a procijepljenost unutar KBC-a je 81,5% liječnika i 56% medicinskih sestara. Većina djelatnika, naglasio je, poštuje proceduru i procesi rada normalno se nastavljaju.

Ministar Beroš se također ispričao zbog jutrošnjeg događaja, naglasio je da nisu svi zaposlenici KBC-a Zagreb. Zahvalio je Ćorušiću što je organizirao sve službe da uobičajeno funkcioniraju.

- Kao ministru zdravstva zadatak mi je osigurati svim korisnicima usluga, ali i djelatnicima sigurnost, dodao je.

Svi imaju, rekao je Beroš, iste uvjete.

- Nikog ne tjeramo na cijepljenje, ali testiranje je ono što struka smatra osnovnim uvjetom u ovom trenutku za sigurno obavljanje djelatnosti. Moj je zadatak to i izvršiti, stoga samo na tom tragu uveli ove mjere, one su spremne i nadam se da će zaživjeti, objasnio je ministar.

Naglasio je da nijedan početak nije lagan i dopušta pravo na različito mišljenje, ali u situaciji kada je virus godinu i pol dana oko nas, negirati njegovo postojanje, brojne smrti i teške situacije, nije opravdano.

Ove su mjere, rekao je, privremene, mijenjat će se ovisno o stupnju procijepljenosti. Objasnio je da su nastojali misliti na sve. Kada zbroji dojmove, nije mu jasno zašto se netko ne želi testirati i dati svoj doprinos sigurnosti zdravstvenog sustava. Ne shvaća njihove motive.

- U jučerašnjim testiranjima detektirano je 10 asimptomatskih pozitivnih pacijenata. Oni bi ušli u sustav i širili virus, a to ne želimo. To upućuje na to da je ova mjera u ovom trenutku utemeljena, ona nije optimalna jer u ovom trenutku nema apsolutne sigurnosti, no moj zadatak je napraviti ono što je optimalno u ovom trenutku - ponuditi sigurnost koja je u ovom trenutku moguća, dodao je.

Objasnio je da je dao nalog da do 12 sati dobije sve podatke o testiranjima u svim bolničkim sustavima u RH, tada će imati egzaktne podatke o testiranima i pozitivnima. Opasnost za zdravstveni sustavu su, dodao je, asimptomatski pozitivni.

Zadovoljan je situacijom u KBC-u Zagreb jer neometano teče proces pružanja zdravstvene zaštite.

- Nikomu nije ugodno vidjeti ovakve slike, ali postavljam osnovnu tezu: naš imperativ je sigurnost u zdravstvenom sustavu. Postoji li alternativa u ovom trenutku? pita ministar.

Naglasio je da ovo nije maksimalna sigurnost, ali je optimalna u ovom trenutku, mjere su rezultat rada struke, ona je dala određene preporuke, a iskustvo u Europi to opravdava.

Ćorušić je novinarima ponovio da dio prosvjednika jesu djelatnici KBC-a Zagreb, ali nisu svi. Beroš je ponovio da je jedini razlog za ovu mjeru sigurnost, testiranje je alternativa cijepljenju.

- U ovom trenutku ne idemo prema otkazima, međutim, Zakon o radu je tu, poslodavac također ima određene alate, sve što se odnosi na specifikum problema dalje će odrediti način postupanja samih ravnatelja. U ovom trenutku ne idemo prema otkazima, istaknuo je Beroš.

Pacijentima ostaju jednake mjere kao do sada, a hitni slučajevi i pacijenti koji dolaze na nerizične preglede poput radiološke dijagnostike prolaze dosadašnje mjere zaštite. U nekim su bolnicama testiranja počela već jučer i pokazala da među medicinskim osobljem ima pozitivnih.

U ostatku Hrvatske uvođenje novih mjera prošlo je bez većih problema. Sustav provjere obveznih Covid potvrda već su ranije pripremile bolnice u Čakovcu i Osijeku.

- To je sve prikupljeno tijekom prošlog tjedna na klinikama. Mi imamo registratore sa svim potvrdama, znamo tko je imun, tko je dostavio potvrdu, tko nema i tko treba ići na testiranje, rekao je Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

- U županijskoj bolnici Čakovec mora se testirati manje od 10% djelatnika, znači, nemaju odgovarajuću COVID potvrdu, to je oko 90 djelatnika, rekla je Valerija Korent, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo ŽB Čakovec

Znakovite poruke i pred KBC-om Osijek. Među testiranim djelatnicima, njih 6 je zaraženih. Na žalost, za troje se utvrdilo da su imali kontakt u zadnjih 48 sati, što je primjer neodgovornosti i protiv toga se moramo boriti, poručio je ravnatelj Željko Zubčić

I dok su iz komora liječnika i medicinskih sestara podržali odluku o uvođenju COVID potvrda, iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi - nisu. Predsjednik sindikata Stjepan Topolnjak izvijestio je da je na sjednici sindikalnog tijela dogovoreno da se ide na ocjenu ustavnosti ove odluke Stožera civilne zaštite. 

Mogući otkazi ugovora o radu

Protiv te odluke su i neki djelatnici Centra za socijalnu skrb u Splitu. Ministar ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike poručuje kako ne vidi ništa racionalno u odbijanju testiranja. Međutim, ako se takvo ponašanje ponavlja - jedna od opcija je i otkaz Ugovora o radu.

Prosvjedi koji ni danas nisu bili prijavljeni, najavljeni su i za sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!