11:05 / 07.01.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Ravnatelj KBC-a Split: Stiže nam dodatnih 18 medicinskih sestara; operacijski program bit će reduciran

Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split

Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split

Foto: HRT / HTV

Zaraza bukti u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja ima i najnižu stopu procijepljenosti - 53 posto starijih od osamnaest godina. Splitski KBC trenutačno zbrinjava najviše pacijenata oboljelih od COVID-a do sada. Na Klinici za infektologiju ih je 208, od kojih 47 na respiratoru. Zbog toga je na lokaciji Križine iseljen još jedan odjel i prenamijenjen u dio COVID bolnice. Ravnatelj Julije Meštrović najavio je da im, zbog nedostatka medicinskog osoblja, u ispomoć stižu medicinske sestre iz drugih ustanova. Nažalost, u ovim okolnostima operacijski program ponovno mora biti reduciran i zaista ćemo morati raditi hitne operacije, održavati onkološki program kao dosad, istaknuo je.

U KBC Split u pomoć stižu medicinske sestre iz drugih ustanova 

- U KBC-u Split sve je više bolesnika s bolešću COVID-19, kao što sam govorio prije 2 dana, mogli smo i očekivati da će se to dogoditi. Broj hospitaliziranih je danas 208, a od njih je 47 na respiratoru. Većina ostalih koji nisu na respiratoru primaju kisik. Svi naši bolesnici s bolešću COVID-19 su u teškom stanju, a neki od njih i životno ugroženi, rekao je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.  

- Naravno da ovako veliki broj i kliničko stanje tih bolesnika zahtijevaju dodatni angažman svih nas u bolnici, pa smo onda morali osigurati dodatne prostore na Križinama, tako da smo se ponovno reorganizirali. Jedan prostor je osiguran tako da se jedna naša klinika premjestila i radi jednim dijelom na Križinama, drugim na Firulama, to smo uradili brzo, naš tim se unaprijed pripremio za sve, ti su prostori opremljeni kisikom i imamo ostalu opremu. Dakle, sve je to urađeno jučer tijekom dana, organizirano, mirno. Međutim, uvijek je nedostatak isti, a to je osoblje, i na prvom mjestu medicinske sestre, rekao je Meštrović dodavši da su ponovno organizirali medicinske sestre koje će raditi i dodatno koliko god to bude trebalo.

Zahvalio se svom zdravstvenom i nezdravstvenom osoblju koje će se, kaže, dodatno angažirati.

- Budući da to, nažalost, nije dovoljno, obavijestio sam ministarstvo, izravno smo se dogovarali tako da u Split stiže pomoć od 8 medicinskih sestara izvan Grada Splita i 10 medicinskih sestara iz našeg Doma zdravlja za ispomoć u radu u našem Respiratorno-intenzivističkom centru, rekao je Meštrović te zahvalio Ministarstvu zdravstva i ministru Berošu na brzoj reakciji.

Reducira se operacijski program

- Istodobno, mi moramo skrbiti o svim našim ostalim bolesnicima jer mi imamo obvezu skrbiti o svima. Nažalost u ovim okolnostima operacijski program ponovno mora biti reduciran i zaista ćemo morati raditi hitne operacije, održavati onkološki program kao dosad, a svi ostali elektivni zahvati, dakle oni koji su dogovoreni, a nisu hitni, morat će biti odgođeni. Osim kirurškog programa, sve naše službe i sve naše djelatnosti morat će smanjivati svoje programe i rad, ne ugrožavajući cjelovitost rada i uslugu svakom od bolesnika, rekao je Meštrović dodavši da će svaki bolesnik biti pozvan i dobit će svoj termin.

- Dakle, mi ćemo funkcionirati onako kako je to bolesnicima potrebno, ali privremeno je nužna ova redukcija kako bismo osigurali skrb o najteže bolesnima, a to su u ovom trenutku, nažalost, bolesnici s bolešću COVID-19, ustvrdio je Meštrović.

Rekao je kako su osigurali još 32 mjesta za bolesnike s bolešću COVID-19.

- Nikad nećemo čekati zadnji tren, mi uvijek to radimo unaprijed da budemo sigurni da ćemo imati dovoljno mjesta za bolesnike, rekao je.

Zaražen velik broj osoblja i medicinskih sestara

Odgovorio je na pitanje o broju zaraženih djelatnika bolnice.

- Imamo zaraženih u osoblju, to je velika teškoća, nije to tako samo kod nas u Hrvatskoj, tako je svugdje u svijetu Postoje izračuni da bi taj postotak mogao biti velik. Imamo velik broj osoblja i medicinskih sestara koji su zaraženi, kaže ravnatelj KBC-a Split.

Hospitalizirano četvero djece

Rekao je kako je u KBC-u Split hospitalizirano i ukupno četvero djece no, kaže, njihove kliničke slike nisu teške.

- Među hospitaliziranima uglavnom su ljudi starije životne dobi, ali starost hospitaliziranih je u ovom četvrtom, odnosno petom valu prosječno 8 godina niža nego u prvom valu, rekao je ravnatelj KBC-a dodavši da je situacija ozbiljnija nego prije dvije godine.

- Mi smo i tada imali preko 200 bolesnika kao i sad, međutim prije dvije godine smo primali sve bolesnike pa i one asimptomatske. Sad primamo samo one čija klinička slika zahtjeva hospitalizaciju, naglasio je Meštrović dodavši da je u tome velika je razlika u odnosu na stanje s početka pandemije.

O Kliničkoj slici koju izaziva omikron-varijanta

Govorio je i o težini kliničke slike koju izaziva omikron-varijanta koronavirusa.

- Infekcija omikronom neće izazvati istu kliničku sliku i težinu u bolesti u nekoga tko je mlađe životne dobi i cijepljen, nego u onoga tko je starije životne dobi i necijepljen, poručio je Meštrović na kraju konferencije za medije.

Splitsko-dalmatinska županij ima najnižu stopu procijepljenosti - 53 posto starijih od osamnaest godina. U U prva četiri dana ove godine tzv. booster dozu primilo je 2 tisuće 700 građana , međutim na prvu dozu i dalje je loš odaziv, samo pedesetak građana dnevno. 

- Od 550-600 tisuća pozitivnih, zaraženih, umrlo je više od 12 tisuća. Kao posljedica cijepljenja bio je samo jedan smrtni slučaj, a aplicirano je više od dva milijuna doza cjepiva. Usporedbe su nemjerljive što se toga tiče, poručio je dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja SDŽ-a.

Na 'eksploziju' COVID-om zaraženih pacijenata zbog nesmetanih okupljanja za božićnih i novogodišnjih blagdana upozorio je tada šef Klinike za infektologiju Ivo Ivić, ističući da splitska bolnica postupno u potpunosti postaje COVID bolnica, pa je u Splitsko-dalmatinskoj, ali i ostalim dalmatinskim županijama koje joj gravitiraju, preostala samo lokacija na Firulama.

Inače, građani koji se putem interneta naručuju na PCR testiranje mogu to, osim u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo i na Turskoj kuli, obaviti privatno ili na drugim punktovima u susjednim gradovima županije, gdje se čeka manje dana na testiranje jer nema tako velike navale kao u Splitu.

- Sada ćemo pojačati broj termina za testiranje iako to neće zadovoljiti sve potrebe. Mi bi na Turskoj kuli mogli raditi još jednu smjenu, ali nam nedostaju čak četiri educirana inženjera koji bi nam radili u laboratoriju. Trenutačno educiramo inženjere sa drugih službi da nam to rade, ali nam zato pate druge stvari, naglasila je ravnateljica Nastavnog zavoda Željka Karin.

Građane je zamolila da ostanu u svojim kućama, da se u slučaju neke potrebe jave svojim obiteljskim liječnicima te čekaju svoj red za testiranje, navodeći da su imali slučaj necijepljene osobe koja je u samo tri mjeseca dva puta dobila koronavirus.

Posljednjih mjesec dana na širem splitskom području prisutna je i tzv. "gigantska" viroza, kako je zovu obiteljski liječnici, i to zbog visoke temperature, glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, a traje i nekoliko tjedana. Zbog toga se dio pacijenata odlučuje na testiranje kako bi utvrdili je li riječ o COVID-u.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!