U KBC-u Zagreb pacijentu istodobno transplantirali srce i jetru

11.01.2023.

Zadnja izmjena 15:13

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/B.A./HRT/Hina

Takve operacije prava su rijetkost u svijetu

Takve operacije prava su rijetkost u svijetu

Foto: Dnevnik / HRT

Transplantacijski tim KBC-a Zagreb može se pohvaliti još jednim uspjehom svjetskih razmjera. Prvi put su 45-godišnjem pacijentu istodobno transplantirali i srce i jetru, a desetogodišnjak je dobio nova pluća.

Takve operacije prava su rijetkost u svijetu i timove KBC-a Zagreb svrstavaju u samu svjetsku i europsku elitu što se tiče transplantacija, javila je Lucija Judnić u HTV-ovu podnevnom Dnevniku.


U samo desetak dana u KBC-u Zagreb transplantirali su jednom pacijentu prvo srce, a nakon toga jetru, a prvi je put izvedena transplantacija na 10-godišnjem dječaku, i to pluća.

45-godišnjaku je prvo transplantirano srce, koje je došlo od donora iz Njemačke, a nakon toga i jetra, jer za srce liječnicima u prosjeku treba četiri sata, uključujući prijevoz organa, a za jetru između šest i 12 sati. Pacijent je bolovao od rijetke nasljedne metaboličke bolesti - amiloidoze. Dijagnoza mu je postavljena 2019., a stanje mu se stalno pogoršavalo, s indikacijom za transplantaciju srca i jetre, koja je bila izvor problema.


- Pacijentu su 4. siječnja uspješno transplantirani organi, počeo se brzo oporavljati i danas se osjeća dobro, rekao je akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila na KBC-u Zagreb, istaknuvši da je riječ o velikom pothvatu hrvatske medicine.

Dodao je da su organi su došli iz inozemstva, u organizaciji Eurotransplanta. Srce je stiglo avionom jer je operacija morala započeti u kratkom roku nakon eksplantacije,


Kada je riječ o desetogodišnjem dječaku, on je već imao transplantaciju koštane srži. Njegovo zdravstveno stanje nije bilo dobro i nije mogao slobodno disati. Nakon transplantacije pluća, koja je izvedena uz pomoć liječnika iz Beča, dječak se uspješno oporavlja. Donor pluća bilo je dijete iz Hrvatske.

- Pacijent je sada odlično, skinut je sa svih uređaja i ide u proces rehabilitacije, rekao je akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Zagreb.

- Dobro se oporavlja, samostalno diše još da se rane oporave i to bi trebalo biti uredu, rekao je otac desetogodišnjeg dječaka. Istaknuo je kako su mu kroz glavu prolazile najgore emocije, ali da je vjera da će svi biti dobro bila jača.

"Hrvatska svrstana u sami vrh Eurotransplanta"

Puni program transplantacije pluća unutar KBC-a Zagreb počeo je prije gotovo dvije godine, a do sada je izvedena 21 transplantacija. Budući da je ovo bilo prvo dijete, zatražena je i potpora liječnika iz Beča, objasnio je Samaržija te istaknuo da je KBC Zagreb jedina bolnica istočno do Beča i Praga u kojoj se radi transplantacija pluća.

- Probajte sad zamisliti da ste mjesecima na respiratoru, i onda se jednog jutra probudite, imate novi organ, i nakon deset dana sjedi, priča s nama, smješka se, naručuje fast food... To je otprilike jedna lijepa priča, rekao je također Samaržija.


- Prošle godine smo učinili 27 transplantacija srca, ove godine već tri, četvrta je u pripremi, prema tome, i po volumenu, a ne samo po rezultatima, možemo doista kazati da spadamo u istaknute transplantacijske centre, rekao je Miličić. Iznio je i podatak da oko 70 posto bolesnika nakon transplantacije srca ima odličnu kvalitetu života, a oko 90 posto "vrlo dobru".


- Prvi put desilo se da smo morali na dvije razine raditi i anesteziju i intenzivnu medicinu, prvo srce pa pluća, izrazito sam ponosan i sretan da KBC i djelatnici Klinike za anesteziju i intenzivnu medicinu samostalno obavljaju ove zadatke i stavili su se na jedno značajno mjesto u anesteziji u ovim našim predjelima, odnosno Europi, rekao je prof. dr. sc. Slobodan Mihaljević, predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju, intenzivnu medicinu i terapiju boli, KBC Zagreb.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić istaknuo je da je Hrvatska svrstana u sami vrh Eurotransplanta po broju uspješno izvedenih transplantacija solidnih organa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!