U samo devet dana u KBC-u Zagreb transplantirali devet organa

13.12.2022.

Zadnja izmjena 20:12

Autor: HRT/IMS

U samo devet dana u KBC-u Zagreb obavljeno čak devet transplantacija

U samo devet dana u KBC-u Zagreb obavljeno čak devet transplantacija

Foto: Dnevnik / HRT

Velik uspjeh transplantacijskog tima KBC-a Zagreb. U samo devet dana uspješno su presadili čak devet organa: troja pluća, tri srca, dvije jetre i jedan bubreg. Primatelji su bili sedmero odraslih pacijenata i dvoje djece, od kojih je jedno dobilo novo srce, a drugo novu jetru. U KBC-u Zagreb ove je godine obavljeno 96 transplantacija organa,  izvijestili su vodeći stručnjaci te bolnice istaknuvši da je Hrvatska po pitanju transplantacija u samom svjetskom vrhu.

- Od 2. do 11. prosinca u KBC-u Zagreb transplantirano je devet organa - troja pluća, tri srca, dvije jetre i jedan bubreg. Od toga jedno srce i jedna jetra dobila su djeca u dobi od 11 i 10 godina. Svih devet pacijenata je jako dobrog općeg stanja, istaknuo je ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni uspjesi u transplantacijama u toj najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj.

Jedanaestogodišnji blizanci dobili su priliku za novi život, u samo dva mjeseca dječacima su presađena nova srca. Srce je dobio i jedan odrasli pacijent. U ovoj su godini izveli 24 presađivanja srca. Desetogodišnje dijete dobilo je novu jetru. Raste i broj transplantacija kod odraslih. Presađen je i jedan bubreg. U malo manje od dvije godine presađeno je 18 pluća. U jednom vikendu izvedeno je pet trasnplantacija. Reprezentativan je zdravstevni tim KBC-a, koji u borbi s bolešću daje sve i često pobjeđuje.


U KBC-u Zagreb očekuju da će do kraja godine dosegnuti broj od sto uspješno obavljenih transplantacija. No, na listi čekanja još je sto osoba koje čekaju na taj zahvat.

Predstojnici klinika iznijeli su podatke da je ove godine u KBC-u Zagreb presađeno 38 bubrega, od toga troje kod djece, obavljene su 24 transplantacije srca i 30 transplantacija jetre.

Po rezultatima se možemo nositi s vrhunskim svjetskim centrima

Transplantacija pluća najmlađi je kirurški program u KBC-u Zagreb, započet sredinom travnja 2021., od kada je odrađeno 18 uspješnih presađivanja pluća, rekao je kardiotorakalni kirurg Dorian Hiršl.

- Po rezultatima se možemo nositi sa svim vrhunskim centrima u Europi i svijetu, istaknuo je Hiršl.

Predstojnik Klinike za pedijatriju Jurica Vuković rekao je da je KBC Zagreb jedino mjesto u Hrvatskoj gdje se obavljaju transplantacije organa u djece, a predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju Hrvoje Gašparović istaknuo da Hrvatska transplantira otprilike četiri puta više srca na milijun stanovnika od Velike Britanije, a dva i pol puta više od Njemačke.

Transplantacija srca među svim transplantacijama solidnih organa predstavlja najveći izazov zato što je vremenski okvir najuži i najrigidniji. Srce treba transplantirati u okviru četiri sata od trenutak kada ga se izvadi, a najčešće dolazi iz drugih zemalja, objasnio je Gašparović.

- Ove smo godine transplantirali srca u dva brata blizanca i obojica su jako dobro. To je i u svijetu rijetkost da se obojici braće u istoj godini transplantacijom srca spasi život, istaknula je koordinatorica transplantacijskog tima Jasna Brezak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!