U KBC-u Zagreb popunjenost COVID kapaciteta 80-85 posto

09.02.2022.

14:42

Autor: Hina/HRT

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

U KBC-u Zagreb popunjenost COVID kapaciteta je na 80 do 85 posto, a liste čekanja su na razini predepidemijske 2019. godine, izjavio je u srijedu ravnatelj najvećeg Kliničkog bolničkog centra u zemlji Ante Ćorušić.


- Nešto je manje pacijenata na intenzivnom liječenju u COVID jedinicama, ali je popunjenost svih kapaciteta između 80 i 85 posto, što je neka standardna brojka, izjavio je Ćorušić novinarima nakon dodjele priznanja za najliječnika i najsestru u protekloj godini.


KBC Zagreb ima ukupno 257 postelja za COVID pacijente, 249 za odrasle i osam za djecu.


Ćorušić kaže kako ga raduje što je sve manje osoblja KBC-a Zagreb u samoizolaciji ili bolesno od COVID-a.


- U najgorim vremenima, prije dva tjedna, imali smo 424 djelatnika izvan pogona, sada je taj broj ispod 200. Ipak pandemija polako stagnira", rekao je.


Osvrnuo se i na liste čekanja, rekavši kako su u izvještaju za 2021. godinu bile iste kao i predepidemijske 2019. godine, a u nekim segmentima čak i bolje.


Dva su moguća uzroka tome - ili se pacijenti teže odlučuju za odlazak u bolnicu zbog straha od covida ili je to rezultat bolničkog rada u dvije smjene.


- Radimo ujutro i popodne. Obaveza prema HZZO-u je bila 20 posto radnog vremena raditi popodne, a mi smo to povećali na 35 posto. I to može biti razlog zadržavanja listi čekanja na nivou 2019., kaže Ćorušić.


I KBC Zagreb je dobio otprilike tri i pol puta veći račun za plin, no iz Ministarstva zdravstva im je obećano da će im se taj novac na neki način refundirati kroz budući limit, rekao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!