18:09 / 29.01.2020.

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/B.A./HRT

U Klinici Fran Mihaljević pripremljena soba za zaražene koronavirusom

-

-

Foto: - / -

Svim Hrvatima koji su turistički otišli u Kinu, poput četvero hrvatskih državljana u Wuhanu, Vlada poručuje da se intenzivno radi na evakuaciji
U središtu epidemije koronavirusa, gradu Wuhanu, i dalje je četvero hrvatskih državljana koji čekaju povratak u domovinu. Istodobno, u našoj je zemlji sve spremno za moguću pojavu virusa. U Klinici Fran Mihaljević pripremljena je soba za pacijente za koje se posumnja da su zaraženi koronavirusom.

- Kod Kineskinje u Puli posumnjalo se na koronavirus
- Razvija se cjepivo za koronavirus!
- Evakuacije zbog koronavirusa, novo otkriće u borbi protiv bolesti
- Državljanin Srbije zaražen koronavirusom?

Mali broj građana ovih dana izlazi na ulice. Damir Firšt već devet godina živi i radi u Xiamenu, 800 kilometara udaljenom od Wuhana, koji je žarište koronavirusa. Iako kineske vlasti preporučuju da se na ulice ne izlazi, on je među onima koji ulicama šeću više puta u danu.

- Osobno, nakon devet godina života ne čini mi se puno drugačija ova godina. Ljude koje viđam nose maske. Ljudi su uglavnom mirni, panike nema... Cjelokupna situacija je lakša jer se informacije nude svaki dan - rekao nam je Firšt telefonom.No svim Hrvatima koji su turistički otišli u Kinu, poput četvero hrvatskih državljana u Wuhanu, Vlada poručuje da se intenzivno radi na evakuaciji...

- Mi smo apsolutno tu poduzeli sve i s našim europskim partnerima, tamo se i Francuska aktivno angažirala i za svoje državljane i mi smo poduzeli sve aktivnosti u tom smislu da se ti naši državljani vrate u domovinu - rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti spremne su sobe za prihvat pacijenata za koje se sumnja da imaju koronavirus. I dijagnostika može početi s radom jer testovi su stigli.- Imamo pripremljen boks gdje će se pacijent pregledati, onda ulaze doktori kad se obuku da ga pregledaju, uzmu sve podatke koje trebaju, a ako je najavljen pacijent da dolazi izvana, onda ćemo ga primiti tu u sobu preko vanjskog lifta i odmah staviti u izolaciju - kaže doc. dr. sc. Marko Kutleša, dr. med., s Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Sve je spremno s obzirom na to da je virus stigao i u Europu. Police nekih naših ljekarni, poput onih u Kini, vrlo brzo su opustošene.

- Jučer smo dobili informaciju da je u nekim ljekarnama nestalo zaštitnih maski - kaže Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

- Pacijenti obično kad je neka priča o zaraznim bolestima uvijek traže maske i dezinficijense za prostore i za površine, tako da je to bilo ono što su pacijenti najviše tražili u ljekarnama - dodaje.

No, razloga za paniku nema jer nove zalihe u naše ljekarne stižu vrlo brzo, čak za 24 sata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!