14:07 / 24.01.2021.

Autor: HRT

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" preminuo 10-ogodišnjak zaražen koronavirusom

Preminuo 10-ogodišnjak zaražen koronavirusom

Preminuo 10-ogodišnjak zaražen koronavirusom

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" noćas je preminuo 10-ogodišnji dječak, najmlađa osoba u Hrvatskoj zaražena koronavirusom, potvrdio je za portal HRT-a Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Kako doznajemo za portal HRT-a, dječak je umro od MIS-c-a, odnosno multiinflamatornog post-covid sindroma.

Dječak je primljen 21. u poslijepodnevnim satima s bolovima u trbuhu, visokom temperaturom i glavoboljom. U bolnici su otkrili da je covid pozitivan. Stanje mu se brzo pogoršavalo, došlo je do iznenadnog srčanog zastoja, nakon čega su ga reanimirali. Čeka se izvještaj Zavoda za pedijatrijsku infektologiju, izvijestila je Ruža Ištuk za Dnevnik u podne HTV-a.

SAD-u je njihov CDC 08.01.2021. objavio podatke o učestalosti kod djece. Zabilježili su 1659 slučajeva MIS-c-a, a 26 djece je tijekom 2020. od toga preminulo.

Istraživanja su pokazala da su sindromu nešto sklonija muška djeca, ali postotak je gotovo jednak kod oba spola.

Bolest se prezentira povišenim upalnim parametrima u krvi, može zahvatiti sve organe, srce, bubrege, gastrointestinalni trakt, izazvati neurološke probleme kao i simptome upale dišnih putova. Klasični simptomi su bolovi u trbuhu, povraćanje, visoka temperatura, osip, konjunktivitis.

MIS-c može dovesti do zatajenja svih organa. Nerijetko djeca imaju osip različitog izgleda. Zasad je poznato da počinje naglo, izrazito povišenim temperaturom. U bolnicama pri testiranju dio djece nije više pozitivan na Sars-Cov2, ali u krvi im se dokazuje da imaju antitijela na covid kao pouzdan znak da su ga preboljeli.

Na Facebooku su organizirane grupe potpore roditelja čija djeca imaju MIS-c odnosno produljene simptome covid-a.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da djeca koja razviju MIS-c zahtijevaju u 70 posto slučajeva skrb na odjelima intenzivne njege. Liječenje je specifično, daje se kombinacija kortikosteroida da se smiri reakcija imunosustava i imunoglobulin.

Ispočetka, liječnici su mislili da je MIS-c sličan Kawasakijevom sindromu, ali on je, prema današnjim saznanjima, teži.

Kod 10 posto djece koja prebole MIS-c ostaje oštećenje srca koje treba pratiti i koje će vjerojatno zahtijevati doživotno liječenje.

U Sloveniji je dosad zabilježeno oko 50 slučajeva kod djece. Prema dosadašnjim iskustvima iz Slovenije djeca na liječenju ostaju oko 14 dana, no dugoročne posljedice moći će se procijeniti tek za šest mjeseci.

Inače, smrtnost od ovog sindroma kod djece iznosi, zabilježeno je u literaturi, oko 1,5 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!