Obitelji Josipa Jovića predana zastava s kninske tvrđave

11.08.2023.

Zadnja izmjena 17:40

Autor: Zoran Kukilo/Dnevnik/HRT/IMS/R.S.

Kao i svake godine, Hrvatska se oko Oluje prisjeća Josipa Jovića, prvog poginulog hrvatskog redarstvenika u Domovinskom ratu, koji je ubijen na Plitvicama na Krvavi Uskrs. Prije nekoliko dana u njegovu rodnom Aržanu otvoren je Memorijalni centar koji nosi njegovo ime, a danas je obitelji Josipa Jovića predana zastava s kninske tvrđave. 


Zoran Kukilo za HRT izvijestio je da je u Aržanu danas bilo mnogo emocija i simbolike. Hrvatsku trobojnicu koja se vijorila na kninskoj tvrđavi donijeli su pripadnici Udruge veterana 4. gardijske brigade, a zatim su tu zastavu svečano predali Josipovom bratu Tomislavu Joviću

Zastava će biti pohranjena u novoizgrađenom Memorijalnom centru Josip Jović u Aržanu. Memorijalni centar izgrađen je kako bi se trajno sačuvao spomen na Josipa Jovića i njegovu žrtvu. 

U Aržanu se održava i 27. izdanje memorijalnog malonogometnog turnira Josip Jović. 

Tomislav Jović, brat Josipa Jovića, zahvalio se svima koji su došli odati spomen prvoj žrtvi Domovinskog rata. 

- Otvoren je Memorijalni centar, a to je trajna uspomena, to nije samo spomen na njega, ovo je spomen na sve branitelje Hrvatske i na sve branitelje koji su živi i koji su dali živote za domovinu, rekao je Josip Jović, nećak Josipa Jovića. 

- Izuzetna čast, zadovoljstvo, ponos i sreća da mogu predati slobodu hrvatskog naroda prvoj žrtvi Domovinskog rata, našem susjedu, pokojnom Josipu Joviću. To je bio veličanstven događaj koji simbolizira svu patnju, stradanje hrvatskog naroda, kazao je Mirko Čondić, Udruga veterana 4. gardijske brigade. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!