Zagorje zbraja štete od nevremena, u Klanjcu pijavica podignula krov

22.06.2023.

Zadnja izmjena 17:22

Autor: Hina/HRT/R.S.

U Klanjcu pijavica podignula krov kuće

U Klanjcu pijavica podignula krov kuće

Foto: HTV / HRT

Krapinsko-zagorsku županiju sinoć je, nakon 22 sata, zahvatilo jako nevrijeme. Obilna kiša i tuča veličine lješnjaka pogodile su Krapinske Toplice, Poznanovec, Bedekovčinu. Bez struje je bilo oko 10 tisuća ljudi diljem županije. Vjetar je srušio nekoliko stabala na prometnice, vatrogasci su imali dvadesetak intervencija. U Klanjcu je pijavica podignula limeni krov kuće.


Tuča je pogodila općine Sveti Križ Začretje i Zagorska Sela, zatim Kumrovec, Bedekovčinu, Mariju Bistricu, Gornju Stubicu, Veliko Trgovišće i Krapinske Toplice te gradove Oroslavje, Pregradu i Zabok. U pojedinim dijelovima bila je veličine oraha.

Iz zagorskog Centra 112 kažu da su vatrogasci i djelatnici HEP-a još na terenu i uklanjaju posljedice sinoćnjeg nevremena. Većina intervencija odnosi se na područje Krapinskih Toplica i Bedekovčine.

Većinom se to odnosi na srušena stabla i grane na prometnicama te popravak električnih vodova. Samo tijekom noći bilo je 50-ak intervencija, a pozivi i dalje stižu, naglasili su u Centru 112.

U Klanjcu pijavica podignula limeni krov kuće 


S kuće obitelji Sinković u Šenoninoj ulici u Klanjcu sinoć je doslovce odletio gotovo cijeli limeni krov.

Jako traumatično, vjetrovito, u jednom trenutku stresla se kuća. Tup! I nema više krova, priča vlasnik kuće Tomislav Sinković

Nevjerojatna je sreća što nitko nije stradao. Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek potvrdio je da su vatrogasci sinoć stavili ceradu na kuću da ne bi prokišnjavalo. Traumatično i za susjedu preko puta, u čiji je vrt krov pao.

- Strašno je bubnulo. Palo je na krumpir, krastavce, luk, mrkvu, peršin. Sve mi je otišlo, kaže Ankica Harapin.

Ali tuča je padala od Pregrade, preko Krapinskih Toplica, Zaboka, Bedekovčine do Marije Bistrice. Bez električne energije sinoć je ostalo oko 10 tisuća ljudi, uglavnom zbog kvarova na niskonaponskoj mreži. U Bedekovčini su oštećeni i automobili.

Treća elementarna nepogoda?


Jutro poslije, utvrđuje se šteta na poljoprivrednim kulturama. Nisu stradali sam vrtovi nego i kukuruz, a štetu bilježi i proizvođač cvijeća Marko Jelenić iz Svetog Križa Začretja. Ima, kaže - štetu na tri plastenika od sigurno destak tisuća eura.

- Veliki nalet tuče, komadi leda veličine oraha padali su. Velika oštećenjna na poljoprivrednim usjevima, na gospodarskim objektima, na automobilima, kaže načelnik općine Bedekovčina Darko Ban.

Pozvao je sumještane da prijave štetu, a onda se i sam uhvatio spašavanja vinograda jer stradala je i vinova loza. Uskoro će se znati i hoće li i nakon ovog nevremena biti proglašena elementarna nepogoda. Za ovu općinu, bila bi to treća u godinu dana.

Saborski zastupnik Davor Dretar najavio je za petak konferenciju za novinare u Bedekovčini na kojoj će biti i predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske Josip Salatko, a najavili su da će govoriti o "odbijanju Vlade RH da provodi obranu od tuče koja je definirana važećim zakonskim aktima".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!