U Međimurju u tijeku pripreme za proglašenje elementarne nepogode zbog suše

23.08.2022.

15:34

Autor: M.M./HRT/Hina

Međimurje

Međimurje

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

U Međimurskoj županiji u tijeku su pripreme za proglašenje elementarne nepogode uzrokovane velikom sušom koja je ovog ljeta, osim te županije, pogodila gotovo cijelu Hrvatsku.

U tijeku su pripreme i prikupljanje podataka s terena, potvrdio je Hini župan Matija Posavec ističući kako je već sada na području Međimurja evidentan pad prinosa kukuruza, ječma, pšenice i suncokreta.

- Zadužio sam općinska i gradska povjerenstva diljem Međimurja da u dogovoru s poljoprivrednicima utvrde potencijalne štete koje će se prijaviti županijskom povjerenstvu, temeljem čega se proglašava prirodna nepogoda, kaže Posavec.

Traju razgovori i s Ministarstvom poljoprivrede o rješavanju problema, a u srijedu će se u Varaždinu održati sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, na kojem će to biti jedna od tema.

- Vjerujem da su sve brojke takve da će trebati proglasiti prirodnu nepogodu od suše. Nakon toga očekujemo obeštećenje poljoprivrednika, a temeljem prijavljenih šteta vidjet će se hoće li to biti iz Europskog fonda solidarnosti ili nacionalnih fondova, rekao je Posavec.

U vezi s nedavnim najavama da će Hrvatskoj biti na raspolaganju dvjestotinjak milijuna kuna za sanaciju štete u poljoprivredi od suše, Posavec vjeruje da će taj iznos biti puno veći.

- Zbog globalne situacije, a ne samo zbog prirodnih nepogoda, mislim da je fer i korektno poljoprivrednike obeštetiti u što većoj mjeri, kazao je.

Međimurska županija zatražila je od općinskih i gradskih povjerenstava za procjenu štete od prirodnih nepogoda da na svojem području utvrde stanje pojedinih vrsta usjeva i nasada.

Od njih se traži da dostave popis svih oštećenih kultura te da se za svaku kulturu navede koliko iznosi oštećena površina i stupanj oštećenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!