Vlasnik OPG-a: Razmišljamo čak i da odustanemo od proizvodnje povrća

23.08.2022.

Zadnja izmjena 19:15

Autor: T.V./M.Š./Dnevnik/HRT/Hina

Elementarna nepogoda zbog suše u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Elementarna nepogoda zbog suše u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Foto: HTV / HRT

Zbog velike materijalne štete u poljoprivrednoj proizvodnji, osobito na ratarskim i povrtlarskim kulturama te trajnim nasadima i ribnjacima, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić donio je odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog suše.

- Župan Marko Marušić proglasio je prirodnu nepogodu u onim općinama i gradovima koji su za to sami predali zahtjev. Velike štete se na ovome području još uvijek zbrajaju, a suša je najviše zahvatila ratarske i povrtlarske kulture te trajne nasade i ribnjake, javila je u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Danijela Hegediš Preskočil.

Na OPG-u obitelji Džolan u Rovišću gotovo 30 godina uzgajaju povrće na oko 5 hektara. Šteta na OPG-u ove godine je golema.

- Ove su godine štete velike, gledajući sve mislim da su štete najmanje 50%. Imamo 12 tisuća komada posađenog zelja od kojega neće biti ništa, glave su male, počet će pucati, rekao je Stipan Džolan, vlasnik OPG-a.

Kaže da je šteta ogromna i na paprikama i rajčicama.

- Sunce je, sve gori, ovakve temperature još nisu bile. Rajčice smo već povadili vani iz tri plastenika jer se sav skuhala od velike vrućine, objašnjava.   

Kaže kako su se i prijašnjih godina, kada su se događale nepogodne, prijavljivali za pomoć, ali ju nikad nisu dobili.

Ističe da unatoč velikom porast cijena energenata i repromaterijala nisu dizali cijene svojih proizvoda.

- Naše su cijene praktički iste kao i prošle godine. Ako digneš cijenu ne možeš prodati, ljudi ionako nemaju novaca. A ovo što je poskupilo, repromaterijal, sjemenje, to je otišlo gore abnormalno. Mi razmišljamo čak i da odustanemo od proizvodnje povrća jer još jedna ovakva godina baca na koljena skroz, kaže Stipan Džolan.

Županova odluka se odnosi na gradove Čazmu, Daruvar, Garešnicu i Grubišno Polje te općine Berek, Dežanovac, Đulovac, Hercegovac, Ivanska, Kapela, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Sirač, Štefanje, Velika Trnovitica, Veliki Grđevac i Zrinski Topolovac.

Štete se na propisanim obrascima prijavljuju gradskim i općinskim povjerenstvima za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, a rok za podnošenje prijava je osam dana od dana donošenja ove Odluke, priopćili su u utorak iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!