13:09 / 23.10.2020.

Autor: Ivica Grudiček/HRT

U Međimurskoj županiji rekordnih 98 slučajeva

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Oko 60% aktivnih slučajeva su kontakti s ranije potvrđenim slučajem.
U Međimurskoj županiji danas je evidentirano 98 pozitivnih slučajeva. Oko 60% aktivnih slučajeva su kontakti s ranije potvrđenim slučajem (bliski kontakti iz obitelji te kontakti unutar radnih okolina). U samoizolaciji se trenutačno nalaze 1424 osobe, s tim da je epidemiološka obrada još u tijeku. Do sada je ukupno uzeto 11.149 uzoraka.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ "Ratno stanje" na COVID odjelu u Dubravi

Sretna okolnost je da je velika većina osoba s pozitivnim nalazima bez ili s lakšim simptomima, zbog čega u ovom trenutku zdravstveni sustav nije opterećen, naglasila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Marina Payerl Pal.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o zabrani posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe, osim u iznimnim slučajevima (teško bolesni korisnici), kada odluku o tome donosi ravnatelj te ustanove.

Preporučuje se organizatorima utakmica grupnih sportova (nogomet, košarka, rukomet i drugi) te organizatorima drugih okupljanja s više od 20 osoba da NE održavaju takva događanja. Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec uputio je apel stožerima međimurskih općina i gradova da pojačano kontroliraju mjesta javnih okupljanja, a sportskim klubovima i udrugama da do 7. studenog odgode sve sportske manifestacije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 27 pacijenata pozitivnih na koronavirus, što je četiri više nego prethodnog dana, čime je iskoristivost kapaciteta za COVID-19 pacijente 50%. Važno je istaknuti kako Županijskoj bolnici Čakovec ne prijeti nestašica lijekova, s obzirom na aktualni odnos s veledrogerijama u Hrvatskoj. Županijska bolnica Čakovec podsjeća sve građane kojima je potreban dolazak u bolnicu kako je u funkciji novi trijažni prostor koji se nalazi u garaži, s lijeve strane od glavnog ulaza, preko puta nove zgrade Doma zdravlja, pojasnio je pomoćnik ravnatelja ŽBČ-a dr. Igor Šegović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!