U mreži Prvog o padu letjelice - što se zapravo dogodilo?

14.03.2022.

10:01

Autor: Hrvatski radio/U mreži Prvog

U mreži Prvog, 14. ožujka 2022.

U mreži Prvog, 14. ožujka 2022.

Foto: HR / IMS

S mjesta pada kod Studentskog doma Stjepana Radića izvađeni su dijelovi letjelice sovjetske proizvodnje koja se u četvrtak srušila u Zagrebu. Istragom će se utvrditi je li bila izvidnička ili joj je misija, s obzirom na tragove eksploziva, bila napadačka.

Je li ovo velik propust NATO-a i koliko su ozbiljno shvatili taj incident te u kakvom je stanju naša protuzračna obrana, u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govorili su general Željko Živanović, savjetnik ministra obrane, vojni analitičar s Veleučilišta Velike Gorice Marinko Ogorec i Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu (klub Socijaldemokrata).

- Prilikom iskapanja došli smo do novih saznanja koja u početnoj fazi nisu bila poznata. Nađeni su fragmenti aviobombe za koju još uvijek ne znamo sve detalje, ali po svemu onome što sada znamo riječ je o aviobombi ruske proizvodnje koja je imala težinu od 120 kilograma, s tim što je u tih 120 kilograma bilo oko 40 kilograma eksploziva. Ta bomba je prilikom penetracije, zabijanja letjelice eksplodirala ispod zemlje, rekao je Željko Živanović, savjetnik ministra obrane, dodavši kako krater u tlu nije toliko velik zbog strukture tla u koje se letjelica zabila.

- A i vrste bombe. Bomba je imala kumulativni karakter, tako da se nije raspršilo, dodao je. 

- Moram priznati da je vrlo malo vjerojatno da je 40 kilograma eksploziva detoniralo, a da se to nije čulo vani ili da to nije izbilo na površinu na bilo koji način. Eksplodirala je blizu zgrade, 30-50 metara blizu zgrade, da se to nije čulo, mislim da je to vrlo malo vjerojatno - komentirao je Marinko Ogorec. Nada se da će istraga pokazati o čemu se radi.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu (klub Socijaldemokrata) Franko Vidović misli da je ovog trenutka, isključivo zbog utvrđivanja činjeničnog stanja, bitno ono što se nalazilo na letjelici.

- Ono što je doista bitno, kako je ta letjelica uopće dospjela u hrvatski zračni prostor? Dakle, preletjela je Rumunjsku, Mađarsku i stigla u Hrvatsku. Pritom moram reći da bez obzira na to postojala u njoj bomba ili ne, imali smo golemu sreću. Jer da je ta letjelica sa svojom kinetičkom energijom udarila u bilo koju zgradu u Studentskom domu, neću niti govoriti najcrnje misli... Da je udarila u bilo koju zgradu, bilo bi itekako žrtava - rekao je Vidović dodavši kako se nije smio dogoditi, a smatra da se dogodio, "propust u obavještavaju i zbunjivanju kod NATO-a".


Poslušajte cijelu emisiju:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!