Milanović o istrazi pada letjelice: Opasnosti nema, zna se tko vodi istragu

14.03.2022.

08:33

Autor: I.Z./HRT

Milanović  o istrazi pada besposadne letjelice

Milanović o istrazi pada besposadne letjelice

Foto: Slavko Midzor / HRT/PIXSELL

Jučer je završena akcija izvlačenja besposadne letjelice koja se u četvrtak srušila blizu Studentskog doma "Stjepan Radić" u Zagrebu. Ministar obrane izjavio je da je nosila aviobombu, a danas je Banožićev savjetnik rekao da je bomba sadržavala 40 kilograma eksploziva. Još se ne zna tko je i zašto lansirao letjelicu, istraga i dalje traje. O padu letjelice oglasio se i predsjednik Republike. HRT-ov reporter kazao je kako je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, uoči konferencije za medije, održao sastanak s čelnicima sigurnosno-obavještajnih agencija kao i s vodstvom Oružanih snaga. 

Milanović je uputio je kritiku svima koji su iznosili informacije proteklih dana

Na konferenciji za medije uputio je kritiku svima onima koji su iznosili informacije proteklih dana i zamolio sve koji imaju saznanja istrage da o tome šute.

Predsjednik nije želio odgovarati decidirano na pitanja iz istrage, poput onih - je li doista riječ o aviobombi, pozivajući se upravo na tajnost istražnoga postupka.

Dobar dio konferencije posvetio je protuzračnoj obrani, kazavši da taj sustav treba graditi i da je on na taj problem upozoravao još prije dva, tri mjeseca.

- Milanović je istaknuo kako se Hrvatska može osloniti na NATO, kao članica toga saveza, ali da određene odluke donosi sama. Pritom je izrazio skepsu oko sustava - Patriot, kazavši da Hrvatska u ovom trenutku nema dovoljno obučenog ljudstva, poručio je Vičević. 


Opasnosti nema, zna se tko vodi istragu

- Ne mogu vam reći sa sigurnošću ni je li ta letjelica doletjela od strane ukrajinskih snaga. Ne možemo biti potpuno sigurni. Nećemo vjerojatno nikada to znati, rekao je predsjednik Milanović.

- Javnost je mirna i sigurna u ovom trenutku. To je to, sve što trebate znati, kao kada se vode neke druge vrste istraga, dodao je.

- Samostalni sektor vojne policije su vojnici koji formalno odgovaraju Banetu, to je jedan sektor unutar ministarstva. Ministarstvom znate, na užas Hrvata, tko navodno upravlja. Dakle, ti ljudi imaju prvu informaciju, ali su vojnici. Dakle, očekujem da surađuju s drugim službama, da im se to kaže, ili ću im ja narediti, kao vrhovni zapovjednik, jer nema nikakvog samostalnog izmotavanja ili soliranja i da svi koji trebaju biti upoznati s detaljima to znaju. Ali to nije javnost, poručio je Milanović.  

 Građani mogu slobodno prolaziti

Završena je akcija izvlačenja besposadne letjelice koja se u četvrtak oko 23 sata srušila blizu Studentskog doma "Stjepan Radić" u Zagrebu. Jučer je iz kratera izvučen trup letjelice koji je bio pod zemljom. Nakon četiri dana prostor na koji je pala letjelica sanira se, uklonjene su i policijske vrpce. Građani mogu slobodno prolaziti.

Mjesto pada letjelice vraća se u prvobitno stanje

Rupa koja je nastala pri padu letjelice, a nakon toga je dodatno iskopana kako bi se letjelica mogla izvaditi iz zemlje, sada je zatrpana.

Od ranog jutra na mjestu pada letjelice su i radnici Zagrebačkog holdinga te Čistoće, kako bi se sve vratilo u prvobitno stanje.

Očekuje se da će sanacija biti završena oko 10 sati.

U blizini mjesta pada letjelice još se nalaze parkirani oštećeni automobili. 

Studenti mogu biti mirni 

Studentski život također se normalizira, studenti mogu mirno spavati.

Podsjetimo, studenti iz prvog paviljona Studentskog doma "Stjepan Radić" u protekla dva dana bili su evakuirani iz svojih soba.

Letjelica je jučer iskopana i prevezena u vojarnu, gdje će se detaljno analizirati i pokušat će se doći do svih odgovora.

Ta analiza sigurno neće biti gotova danas, nego će trajati sljedećih nekoliko dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!