U mreži Prvog: Sučelili se Sandra Benčić i Zlatko Hasanbegović

27.05.2021.

07:32

Autor: M.M./U mreži Prvog/HRT

Sandra Benčić i Zlatko Hasanbegović

Sandra Benčić i Zlatko Hasanbegović

Foto: Hrvatski radio / HRT

U Zagrebu traje žestoka kampanja za gradonačelnika. Gosti Hrvatskog radija bili su jutros Sandra Benčić iz platforme Možemo i Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta.

Kampanja stožera Domovinskog pokreta usmjerena je na to da se plasiraju laži i da se blati pojedince koji su uključeni u kampanju platforme Možemo, kazala je Sandra Benčić.

- Mi svaki dan imamo konferencije za novinare u drugom zagrebačkom kvartu na određenu temu za koje smatramo da će biti ključna kada preuzmemo upravljanje Zagrebom. Svaki dan pokušavamo razgovarati o sadržaju upravljanja, međutim s druge strane ne postoji želja ni volja da se argumentirano razgovara o sadržaju, o programu za Zagreb. Gospodin Škoro je nekoliko puta predbacivao zašto vraćamo stalno priču na komunalne programe, a radi se o komunalnim problemima, o lokalnim izborima i trebali bismo razgovarati o tome što muči građane ovog grada i kako to riješiti, rekla je.

Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta odgovorio je da je kampanja uobičajena i specifična u odnosu na sve kampanje u povijesti hrvatskog parlamentarizma.

- Kao što su i strani mediji primijetili, odvija se u uvjetima potpune medijske dominacije i favoriziranja jednoga kandidata. S druge strane - demonizira se politička platforma koja se suprotstavlja tom kandidatu i koja u gotovo nemogućim uvjetima medijske dominacije pokušava demistificirati neobaviještenoj hrvatskoj javnosti ključne činjenice o genezi i nastanku i dalekosežnim skrivenim ideološkim ciljevima, koji nemaju veze s komunalnom problematikom, a koje stoji iza platforme Možemo, rekao je.

- Sam gospodin Hasanbegović, kao i gospodin Škoro, jasno su rekli da u našem programu piše koje su naše vrijednosti. Mi smo zeleno-lijeva platforma, mi se zovemo zeleno-lijeva koalicija i jasno je koje vrijednosti zastupamo. Mi to nismo nikada skrivali, mi smo se tako nazvali, istaknula je Benčić.

Dodala je kako se proteklih dana kao ekskluziva predstavljaju financijski izvještaji udruga u kojima su neki pojedinci bili zaposleni.

- Ti izvještaji prikazuju se kao da je to nešto što je bilo skriveno. Radi se o financijskim izvještajima organizacija civilnih društava koji se svake godine objavljuju na web stranicama i koje svaka osoba može naći. Želi nas se dovesti u situaciju da se branimo što smo uspješno, za male plaće, iz EU fondova osigurali milijune kuna za socijalne usluge za građane i to za one usluge koje država nikad nije pružila.

- Žao mi je što gospodin Hasanbegović i gospodin Škoro žive u vremenu i žive politiku gdje je jedino bitno detektirati unutarnjeg i vanjskog neprijatelja i koristiti se metodama podmetanja. U pravu ste. Ova borba možda nije fer jer se mi borimo u 2021. s problemima koje građani imaju danas, a vi ste u 1945. s problemima i metodama koje više nikome nisu zanimljive ni relevantne, rekla je Benčić.

Na pitanje što će građani dobiti ako platforma Možemo dođe na vlast, Benčić je rekla - promjenu modela upravljanja Zagrebom.

- Idemo na ozbiljno restrukturiranje gradske uprave i Holdinga. Prvi cilj je napraviti reviziju financija i Holdinga i gradske uprave kako bi ustanovili stvarno stanje. Povećati kvalitetu i dostupnost usluga, povećati transparentnost svih procesa, digitalizirati procese kako bi građanima sve usluge bile dostupnije, ulagati u obnovu Zagreba i priprema projekata za Fond solidarnosti - povući sredstva za obnovu vrtića, škola i obrazovno kulturne infrastrukture, rekla je - istaknuvši: cilj nam je da do kraja ovog desetljeća Zagreb prođe zelenu transformaciju, uhvati korak s europskim metropolama i postane zeleni, otvoreni i transparentniji grad.

Hasanbegović je rekao da se izborom Škore za gradonačelnika u Zagrebu sprječava mogućnost uspostave apsolutne vladavine "jedne interesno klijentelističke mreže" koja se "preko različitih floskula i dosjetki i dobro naučenih fraza, a iza kojih se krije jedno ideološko sektaštvo i uskogrudnost, skriva u pojmove zelene preobrazbe".

Dodao je i da bi suradnja između skupštine i Miroslava Škore kao gradonačelnika bila odlična jer je, kako je rekao, "Škoro tolerantan čovjek spreman na suradnju i da je to jedini način da se Zagreb liši nasrtaja ideološkog i da se rasprava usredotoči na ono što su ključni komunalni problemi ovog grada".

Benčić je rekla kako ne vjeruju da će Škoro biti izabran za gradonačelnika i da to pokazuju zadnje ankete. 

Hasanbegović je pozvao građane da izađu na izbore i da spriječe da grad Zagreb postane "bankomat-plijen jedne koruptivno interesne hobotnice koja se desetljećima rađala i napajala javnim novcem".

- Da izaberu gospodina Škoru za gradonačelnika koji je jedino jamstvo da se u političkom životu stvori poželjno između gradske skupštine i gradonačelnika, sa čime će biti ostvareni uvjeti za političku suradnju koja će biti lišena bilo kakva sektaštva, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!