07:13 / 11.01.2021.

Autor: U mreži Prvog/HRT

U mreži Prvog: Nastava počinje 18. siječnja, prvi dan vježbe evakuacije

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

18. siječnja počinje drugo polugodište i nastavi treba početi u cijeloj Hrvatskoj, a sve napore ulažemo da nastava počne i u potresom pogođenim područjima, rekao je Momir Karin.
18. siječnja počinje drugo polugodište i nastavi treba početi u cijeloj Hrvatskoj, a sve napore ulažemo da nastava počne i u potresom pogođenim područjima, rekao je Momir Karin, pomoćnik ministra u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ Markotić: Područja pogođena potresom jedan od prioriteta za cijepljenje
➡️ Plodna Baranja za razrušenu Banovinu

- U kojem obliku to ćemo vidjeti, još smo na terenu svaki dan i s ravnateljima i s pročelnicima. Prikupljamo sve relevantne podatke kako bi mogli organizirati nastavu. 48 objekata na području zahvaćenim+h potresom, 28 ih je bez oštećenja, 9 je izvan uporabe, a 12 ih je sa žutom naljepnicom. Sve pripremamo da se može krenuti po modelu A. Ondje imamo dva zla, pandemiju korone i potres, navodi Momir Karin.

Ukupno je iseljenih stanovnika s tog područja 912, s tog popisa ćemo izvući broj djece i osigurati im online nastavu, a Ministarstvo će im osigurati svu potrebnu opremu da ne upisuju druge nego da ostanu vezani za svoje škole, dodaje.

Srednja škola Petrinja je i tijekom pandemija bila spremna za online. Mi smo prvo polugodište uspjeli odraditi s minimalnim izostancima, ali škola je spremna za online. U procesu smo preseljenja u jednu privatnu kuću, odnosno zgradu koju smo iznajmili i tu ćemo biti moguće osigurati sve administrativne poslove, a moći će tu raditi i učitelji koji to ne mogu doma, rekao je Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja.

Što se tiče nastavnika 3 do 4 osobe ima kuće koje treba rušiti, ljudi preslaguju svoje živote, ali u kontaktu smo i pripremit će se, što se tiče nastave, ona može krenuti.

- Što se tiče korone u prvom polugodištu nam je trebalo sedam do deset dana da se posložimo, da sve učenike povežemo, podijelili smo tablete i računala. Sada smo stavili anketu na stranice škole  da nam se jave učenici koji nemaju opremu. Mislim da će biti veliki problem, jer su oni sada u kamp kućicama i kontejnerima, mislim da će najveći problem biti dostava dizala za agregate, jer im treba struja i internet.

Oprema će kaže, sigurno do njih stići i ne mora netko biti u Petrinji da bi pratio nastavu, ističe.

Sistemske edukacije o katastrofama nema, ali mi iz Ravnateljstva civilne zaštite na tome radimo s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Različiti rizici zahtijevaju različita postupanja i što se tiče potresa valjalo bi se ponašati sukladno uputama, rekao je Dražen Štajduhar, načelnik Sektora za smanjenje rizika od katastrofa Ravnateljstva civilne zaštite.

- Učenici za vrijeme potresa ne bi trebali paničariti. Ravnatelji i nastavnici bi trebali djeci objasniti da živimo u okruženju kojima prijete različite katastrofe. U slučaju potresa najbolje je sakriti ispod stola i odmaknuti se od staklenih površina, te ne bježati odmah van. Kada prođe prvi val potresa treba planski napustiti prostor. Treba znati da ne ubija potres nego zgrade i predmeti i zato treba planski napustiti prostor.

Plan je da prvi dan u zagrebačkim školama počne s vježbama evakuacije, rekao je Karin.

- U Zagrebu se trese već godinu dana i moramo naučiti živjeti s time. Obilazeći sad ova područja, vidjeli smo da su škole sigurna mjesta, a sada će se raditi s učenicima i te vježbe. Osnovno je da moramo brinuti o sigurnosti i zdravlju naših učenika, dodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!