"Ovih dana i do 50 tisuća cijepljenih na Velesajmu"

30.04.2021.

07:53

Autor: U mreži prvog/HR/HRT

Masovno cijepljenje

Masovno cijepljenje

Foto: U mreži Prvog / HRT

Čeka nas masovno cijepljenje i opća mobilizacija zdravstvenih djelatnika, cijepit će se sedam dana u tjednu po 12 sati. Ministar zdravstva najavljuje pozive onima koji se nisu nigdje prijavili i poručuje da platforma "CijepiSe" funkcionira. 

Galerija
Miroslav Hanževački, Foto: U mreži Prvog/HRT
Ivana Pavić Šimeti, Foto: U mreži Prvog/HRTKrešimir Luetić, Foto: U mreži Prvog/HRTNataša Ban Toskić, Foto: U mreži Prvog/HRT

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin u emisiji U Mreži Prvog naglasila je kako je trenutno cijepljeno oko 50 posto ljudi starijih od 65 godina, što znači 400 od njih 800 tisuća te ostale poziva da se prijave za cijepljenje svim mogućim kanalima koji su dostupni.

- Preporučujem svakako platformu CijepiSe koja ne košta ništa, a prijava traje minutu. Moja je nada da će to proraditi, rekla je.

Na pitanje mogu li građani starije životne dobi koji su se prijavili na platformu biti sigurni da će županije početi povlačiti prijave, Pavić Šimetin je rekla kako se nada zato što je platforma i namijenjena tome.

- Od 400 tisuća cijepljenih starijih od 65 godina, samo ih se manji dio prijavio putem platforme, naglasila je.

Ravnatelj zagrebačkog Doma zdravlja Zapad Miroslav Hanževački govori kako se treba naglašavati i ono što je dobro, a to je da imamo cjepivo te da se trebamo što bolje organizirati kako bi ga što brže iskoristili.

- Ovih dana će se u Zagrebu dosegnuti brojka od 50 tisuća cijepljenih na Velesajmu, što pokazuje da stvari funkcioniraju, ali za sada ne preko platforme, već preko obiteljskih liječnika, naglašava.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić još je jednom istaknuo kako platforma nije jedini način prijave za cijepljenje. Ima ih tri i ideja je bila da se oni objedine i ubace u platformu.

- Zašto se to ne događa i kasni se , to je pitanje za ministarstvo i HZJZ. Čudi da se u jednoj zemlji koja ima jaki IT sektor ovoliko dugo radi na funkcionalnosti, rekao je i dodao kako i sama komunikacija nije bila primjerena tako da se pozivalo ljude da se prijave na platformu i oni su mislili da je to gotovo, ali se onda pozivalo i da se prijave kod obiteljskog liječnika što je dovelo do dvostrukog prijavljivanja.

- Ovo je opterećivanje obiteljskih liječnika, a ideja je bila da ih se rastereti. Treća faza u kojoj se očekuje preko milijun cijepljenih neće biti moguća preko obiteljskih liječnika i njihove ordinacije, zato što bi time patila ona druga strana njihovog svakodnevnog posla, istaknuo je.

Na pitanje zna li tko se sve cijepio od njenih pacijenata, predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić je rekla kako to samo zna iz svog internog popisa.

- Svi moji pacijenti koji su se cijepili preko platforma, preko HZJZ-a ili bolnice, ja taj podatak nemam, ali isto tako nemam podatak ni tko je nije cijepljen, govori Ban Toskić.

Na pitanje kako će obiteljski liječnici uspjeti izvršiti službeni nalog da se dostavi evidencija osoba koje nisu cijepljene, Ban Toskić je rekla kako ne zna kako će to napraviti, a kako kaže, ne shvaća koja je svrha tome.

Luetić je rekao kako je cijepljenje jedini izlaz iz mračnog pandemijskog tunela.

- U KBC Dubrava malo je pacijenata starije životne dobi i to je jasna poruka kako je cijepljenje korisno, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!