Grmoja: Premijer je pokazao da ga ne zanimaju teme koje muče građane

17.01.2023.

07:51

Autor: U mreži Prvog/V.K./HR/HRT

Nikola Grmoja

Nikola Grmoja

Foto: HTV / HRT

Postaje li dolaskom Branka Bačića na čelo Ministarstva graditeljstva obnova politički prioritet Vlade? Kako je smijenjena Nataša Tramišak postala oporbena heroina? Nakon glasanja o novim ministrima što još Sabor čeka u novoj sezoni? Hoće li HDZ imati dvotrećinsku većinu za izmjene Ustava? Može li građanima pomoći interpelacija zbog podizanja cijena nakon uvođenja eura? Je li vrijeme da Sabor riješi pitanje nejednake težine glasova birača po izbornim jedinicama? 

O ovim su temama u emisiji U mreži Prvog, urednice i voditeljice Marije Gerbec Njavro, govorili zastupnici Marko Pavić i(HDZ), Sanja Radolović (SDP), Nikola Grmoja (Most) te Darko Klasić (HSLS). 

- Stara je priča, o karijesu i Milanovićevim mališanima. To je valjda sve što može smisliti taj otužni HDZ-ov PR. Zapravo je premijer jučer pokazao da one ključne teme koje muče hrvatske građane, a to je inflacija i obnova Banovine, nisu teme koje zanimaju premijera. Kada sam ga pitao o obnovi Banovine, ništa nije odgovorio nego se bavio Ukrajinom i glasovanjem, rekao je Grmoja.

- Ovo što kolega Grmoja kaže, ako je to tako "light" kako on kaže, zašto nisu bili na pravoj strani povijesti, kazao je Pavić.

- Mene stvarno zanima, kad je Plenki išao na kavu s Ursulom, je li ga prala i rekla "joj kako ti to nisi sredio, imaš potpunu kontrolu nad svime?", rekla je Sanja Radolović, a Pavić ju je prekinuo rekavši da nije on za nju Plenki, no ona je nastavila.

- Da mogu to čuti, kako se on tamo prao i baš smo Nikola (Grmoja) i ja pričali dok smo išli ovdje, rekao je da je slušao jedan intervju na francuskoj televiziji, zapravo da se premijer brani time da je oporba letargična, lijena, bezidejna, da mi nismo na pravoj strani povijesti. Mislim, to je stvarno katastrofa, kazala je, a ju je ponovno prekinuo rekavši da mora reagirati, dodala je Radolović.

Pavić je opet brzo reagirao.

- Bili ste na krivoj strani povijesti, a koliko biste vi bili uspješni kao vlada s takvim stavom, poručio je.

'Premijera ne interesiraju problemi građana'

Radolović se složila se s Grmojom oko toga da premijera ne interesiraju stvarni problemi građana.

Pavić je istaknuo da je ovo godina kada se isporučio Pelješki most, kada smo ušli u šengenski prostor, u euro zonu i kada su stupile na snagu sve inflatorne mjere.

Klasić smatra kako je prioritet za Hrvatsku trebao biti obnova Banovine, ali i očuvanje standarda građana. 

- Čini mi se da smo uspješno radili na očuvanju standarda. Cijene energenata u Hrvatskoj su bile najmanji inflacijski udar na građane i privredu, istaknuo je.

- Ako pogledamo cijene artikala u Hrvatskoj u usporedbi sa Slovenijom, vidimo da je Hrvatska puno skuplja, a plaće i mirovine naših građana su i do 5 puta manje, naglasio je Grmoja.

Radolović je rekla kako je MOL zatvorio jedinu rafineriju u Hrvatskoj i mi nemamo gdje prerađivati naftu.

- Što se tiče HEP-a, Plenković nije rekao građanima da je naredio da HEP podnese milijarde tereta inflatornog paketa, a HEP je već prezadužen i sva je sreća da su kreditne agencije prolongirale ocjene kreditnog rejtinga, dodala je.

Pavić je replicirao i rekao kako je SDP rušio kreditni rejting 3 puta, a HDZ ga je vraćao.

- Premijer je jasno rekao da dio troškova subvencija preuzima HEP, naglašava.

O smjeni Nataše Tramišak

Na pitanje, zamjera li Ivanu Anušiću što je izrazio neslaganje sa smjenom Nataše Tramišak, Pavić je rekao kako je njegova stranka demokratska i ne trebaju se svi slagati oko svih odluka, ali apsolutno stojimo iza Vlade i premijera.

- Svi smo na poziciju došli da bi otišli, nitko nije rođen kao ministar i svatko je odradio neku svoju dionicu. Kolegica Tramišak je odradila vrlo uspješnu dionicu, istaknuo je.

Od novog se ministra očekuje apsorpcija nove omotnice i povećanje kapaciteta sustava kako bi sva sredstva mogla doći do građana.

Radolović je kazala kako je Tramišak bila jedna od najstručnijih ministrica u Vladi i sada kada je završila kompleksan posao - smijenjena je.

Klasić smatra kako je zanimljivo kako oporba pokušava diskreditirati ministre koji su u Vladi, ali kada isti odu iz Vlade onda ih brane.

- Smatram da je ministrica Tramišak dobro radila svoj posao, ali je odgovornost na premijeru za sve rezultate Vlade i on bira suradnike, naglasio je.

Ključno ubrzanje obnove

Pavić je istaknuo kako je ovo godina ubrzanja obnove, ali i rada na standardu građana.

- Ono što je glavno je ubrzavanje obnove, prvenstvo rješavanja svih koji su u kontejnerima. Završava se 20 zgrada s 308 stanova, dvije milijarde je potpisanih ugovora, 538 gradilišta za zamjenske kuće, istaknuo je.

- Branko Bačić je najstručnija osoba u klubu HDZ-a i bio je već u ministarstvu graditeljstva, govori.

Na pitanje da ako je toliko kvalificiran za taj posao, zašto gospodin Bačić nije bio prije 10 mjeseci postavljen na to mjesto, Pavić je rekao kako je to stvar premijera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!