Zašto je otišla ravnateljica USKOK-a?

20.04.2023.

07:38

Autor: V.K./U mreži Prvog/HR/HRT

Odlazak ravnateljice USKOK-a

Odlazak ravnateljice USKOK-a

Foto: HTV / HRT

O iznenadnom odlasku ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić, ali i zahtjevu sudaca za veće plaće, govorili su u emisiji U mreži Prvog, urednice i voditeljice Mirjane Grahovac, saborski zastupnici Nikola Mažar iz HDZ-a, Mišel Jakšić iz SDP-a, Nikola Grmoja iz Mosta i Darko Klasić iz HSLS-a.

Mažar je rekao kako očekuje da će resorni ministar Ivan Malenica u danima koji su pred nama dati suglasnost za razrješenje ravnateljice USKOK-a.

- Važno je naglasiti da USKOK kao državno tijelo RH i dalje normalno funkcionira i provodi svoje poslove. Kada se da suglasnost i imenuje v.d., onda će se ići na imenovanje novog ravnatelja ili ravnateljice USKOK-a, naglasio je.

Na pitanje je li za HDZ isključen bilo kakav politički kontekst vezan uz odlazak ravnateljice Marušić, Mažar je rekao kako će pustiti USKOK da kada se sve činjenice utvrde, izađu s priopćenjem.

Jakšić naglašava da je to ozbiljno institucionalno pitanje, a kako kaže, s obzirom na to da je riječ o institucijama kojima upravlja politika, ovo postaje i političko pitanje.

- Mislim da je minimum političke odgovornosti i korektnosti da Državno odvjetništvo da odgovore što se točno dogodilo, naglašava.

Grmoja: Odlazak ravnateljice USKOK-a političko je pitanje


Grmoja ističe da je obavještavanje javnosti važno i da je javnost od početka trebala znati sve činjenice.


- Mi naknadno saznajemo informacije, puštaju se različiti „spinovi” kako bi se što više kompromitiralo Vanju Marušić. Jedan medij danas piše kako se samo čekao njezin jedan krivi korak, a ja to govorim od samog izlaska ove informacije, rekao je.


Dodaje da je ovo političko pitanje stoga što je vezano uz aferu "Žalac", gdje je DORH skrivao predmet Žalac, čime je prekršena uredba EU-a.


- Navedeni razlozi odlaska Vanje Marušić možda su dovoljni za njezinu kompromitaciju, ali nikako za njezinu smjenu, ističe Grmoja.


Klasić: Vanja Marušić u proteklom mandatu napravila velike iskorake


Klasić naglašava da je Vanja Marušić u proteklom mandatu napravila velike iskorake i, kako kaže, njezin ga odlazak ne iznenađuje.


- Sve njezino djelovanje čini mi se duboko moralno. Volio bih znati što je točno bilo posrijedi, rekao je.

Mažar naglašava da sve ovo ne smije biti političko pitanje. Dodaje da se moramo početi ponašati onako kako se od nas kao društva i političara očekuje.

- Vanju Marušić „bije glas” da je izuzetno profesionalna i stručna. Ovo je čudna situacija da ona odlazi zbog nečega „čudnjikavog”. Dolazimo do toga da odlazi zbog nečeg što se dogodilo s njezinim privatnim vozačem, a ona o tome nije izvijestila glavnu državnu odvjetnicu. Svakome tko to gleda racionalno, sve izgleda jako „nategnuto”, govori Jakšić.

Grmoja je uvjeren da je ovo povezano sa slučajem Žalac gdje je glavna državna odvjetnica dva puta lagala pred Hrvatskim saborom kada je rekla da nije bila upoznata s predmetom Žalac, a poslije se saznalo da čim je došla na funkciju, na stolu ju je dočekao predmet Žalac.

- U srpnju je u njezinom uredu bio sastanak na tu temu, a onda kada je Vanja Marušić na konferenciji za novinare rekla istinu da je bila upoznata, državna odvjetnica ju je „prostrijelila pogledom”, rekao je Grmoja.

Mažar: Očekuje se da se Državno odvjetništvo izjasni


Mažar je rekao da hipotetske rasprave ne pridonose ničemu. Očekuje da se Državno odvjetništvo izjasni o tom pitanju i obavijesti javnost.

- Tragično je da mi o svemu ovome raspravljamo, a već 2-3 dana nemamo nikakve informacije. To znači da je netko zakazao i nije izvijestio javnost, istaknuo je Jakšić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!