Jelenko Krešo: Nedostaje više od 400 pravosudnih policajaca

01.06.2023.

Zadnja izmjena 08:39

Autor: U mreži Prvog/HRT/A.S.

U mreži Prvog o štrajku pravosudnih policajaca

U mreži Prvog o štrajku pravosudnih policajaca

Foto: U mreži Prvog / HRT

Hoće li uz državne službenike u pravosuđu od ponedjeljka 5. lipnja štrajkati i pravosudni policajci? Koliko nedostaje pravosudnih policajaca? Zašto nema dogovora s Ministarstvom pravosuđa o povećanju plaća? O tome U mreži Prvog su govorili Sanda Kulić, ravnateljica Uprave za organizaciju pravosuđa Ministarstva pravosuđa i uprave, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković te dopredsjednik Sindikata pravosudne policije Jelenko Krešo.

Šušković kaže da su odlučili krenuti u štrajk od 5. lipnja, ali da se ova odluka mogla promijeniti. 

- Mi smo imali postupak mirenja, imali smo otvoren razgovor za stolom, jasno smo dali do znanja Vladi koji su zahtjevi članstva, koji su zahtjevi tih ljudi koji su već godinama na neki način zanemarivani. Ovo za nas nije nova situacija, ovo traje od 2020. godine, istaknula je Šušković.

Dodaje da su u prvom mjesecu 2020. godine uputili Ministarstvu upute za nastavak pregovora. Kaže da su ti pregovori tada počeli, a da je argument zbog kojeg nisu povećali plaća donošenje zakona o plaćama. 

- Dakle, može se još promijeniti ako je Vlada voljna razgovarati o tome da se udovolji našim zahtjevima, kazala je Šušković.

Krešo je rekao da su oni otpočetka iskomunicirali što žele. 

- Sutra je taj zadnji dan kada nas ministar treba primiti, možemo reći neku protuponudu ili ono što oni nude. To će odrediti daljnji tok situacije, hoćemo li ići u štrajk u miru ili ćemo prihvatiti ponudu, rekao je.

Dodaje da su zahtjevi isti oni koji su iz 2019. godine kada je bio prosvjed ispred Ministarstva pravosuđa. 

Kulić kaže da su s predstavnicima sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika imali proces mirenja koji nije uspio te da su oni sukladno tome najavili štrajk. 

- Mi apeliramo naravno da do štrajka ne dođe, jer smo bili i ostajemo i dalje otvoreni za dijalog, kazala je.

Istaknula je da Ministarstvo pravosuđa i uprave u okviru nacionalnog rada i oporavka radi na izradi novog zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama. Dodala je da ne može reći kada će točno biti sastanak ministarstva sa sindikatom pravosudne policije, ali da će biti do kraja tjedna. 

Šušković ističe da su liječnici kada su štrajkali bili u sličnoj poziciji kao i sada policajci, ali da se njihov štrajk nije propitivao. Dodaje da su sindikati za svoje liječnike na taj način izborili veće plaće.

- Nije se propitivala utemeljenost štrajka i na kraju im je osigurano utemeljeno pregovaranje na razini tijela, kazala je.

Zaposlenici koji bi išli u štrajk su referenti, zapisničari i zemljišno-knjižni referenti, a Šušković ističe da je njihova prosječan plaća 505 eura.

Krešo kaže da pravosudni policajci imaju dodatke u zatvorskom sustavu od 30%, a na odjelu osiguranja imaju dodatak od 10%. 

U fokusu najniža primanja

Kulić kaže da će u fokusu platnog sustava biti najniža primanja. 

- Mi smo uz povećanje osnovice u posljednjih šest godina mijenjali uredbu i povećali koeficijente za zaposlene u pravosudnim tijelima. Kao što znamo osnovica je porasla za nekakvih 30%. Posljednjom izmjenom povećani su koeficijenti za zapisničare, kazala je.

Dodaje da svakako plaću od 500 ili 700 eura treba povećati i da se radi na tome da se sustav unaprijedi. 

Što je Ministarstvo pravosuđa planira?

Kulić ističe da država mora pronaći model koji će dati mogućnost pravednijeg sustava.

- Zakonom o plaćama se ne radi o nikakvim limitiranjima. Dakle, uvodi se sustav koji će jednostavno bolje vrednovati rad i dati bolje mogućnosti i prilike. Također donosi financijsku stimulaciju, znači uvesti će se sustavi nagrađivanja. Vjerujem da do štrajka neće doći, nego da ćemo do kraja tjedna doći do rješenja, rekla je Kulić. 

Nedostaje pravosudnih policajaca

Na pitanje koliko nedostaje pravosudnih policajaca, Krešo kaže da prema zadnjim podacima nedostaje preko 400 pravosudnih policajaca. 

Nedostaje pravosudnih policajca u zatvorskom sustavu i na sudovima. 

- Na sudovima imate da nedostaje pravosudnih policajaca, da su sada jedan dio sudova predali zaštitarima jer ne mogu osigurati pravosudne policajce, a u zatvorima samo u Remetincu nedostaje oko 100 policajaca, rekao je Krešo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!