Pravosudni policajci prosvjeduju u petak, traže povećanje plaća

23.05.2023.

12:25

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Pravosudna policija

Pravosudna policija

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Sindikat pravosudne policije Hrvatske (SPPH) najavio je za petak prosvjed zbog stanja u zatvorskom sustavu i loših materijalnih prava, zatraživši povećanje plaća za 15 posto i hitan sastanak s resornim ministrom, a upozorili su da je moguć i štrajk ako ne dođe do dogovora.

- Nije nezadovoljna samo pravosudna policija, nezadovoljni su svi koji rade u Remetincu i ostalim zatvorima. Nemamo strukovnih učitelja, kuhara, medicinskog osoblja, vodoinstalatera, nitko ne želi doći za ovu mizeriju koja se tu dobiva, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik SPPH- a Armin Tatarević.

Traže povećanje koeficijenata za 15 posto ili da Vlada nađe drugi način za povećanje plaća zaposlenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnoj policiji. Također zahtijevaju raspisivanje natječaja za prijem najmanje 200 pravosudnih policajaca, s obzirom na to da više nema zabrane za prijem u državnu službu.

Tatarević upozorava kako zaposlenika nedostaje u zatvorima u cijeloj Hrvatskoj, a najveći problem su zatvori na moru.

- Godinama upozoravamo da će doći do ovakve situacije, a bit će još i gora jer je prosjek godina 50 do 55, rekao je.

Prosvjed će se održati u petak, 26. svibnja, ispred Ministarstva pravosuđa i uprave u 15,30. Očekuju da će na prosvjed doći 200 pravosudnih policajaca, a najavljeni su autobusi iz Rijeke, Pule, Osijeka i Vukovara.

Tatarević se nada da će ih ministar Ivan Malenica pozvati na razgovor i da će se pronaći neko rješenje.

Sindikalni povjerenik podružnice Zatvora u Zagrebu Željko Rajić pokazao je plaću pravosudnog policajca za mjesec ožujak, koja je iznosila 656 eura.

Naglasio je kako je to mala plaća i pita se tko bi za nju radio. 

Dopredsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske Jelenko Krešo istaknuo je da prosvjed ovisi o daljnjem razvoju situacije, odnosno o stavu ministra i Vlade.

Dodao je da je Sindikat pravosudne policije Hrvatske spreman za pregovarati.

Sindikalna povjerenica iz Siska Kristina Grubec, koja od potresa radi u zatvoru u Zagrebu, upozorila je da veće plaće primaju oni sa 40 do 50 prekovremenih sati, što utječe na njihovo zdravlje i obiteljski život.

Ako dođe do štrajka, pravosudni policajci će obaviti sve poslove koje moraju, poštivat će sva prava zatvorenika, ali više neće raditi za trojicu, rečeno je na konferenciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!