07:30 / 01.05.2020.

Autor: B.A./HRT

U mreži Prvog: sindikalisti i ministar Aladrović

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vilim Ribić: Oni koji su najviše napadali svakoga tko koristi državna sredstva, sada su se prijavili pa koriste ta sredstava
- Jako je teško procijeniti potencijalno financijsko dno ove krize, poručio je ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović jutros u emisiji "U mreži Prvog" na Hrvatskom radiju na temu utjecaja krize zbog koronavirusa na radnička prava. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio je pak da nije pametno smanjivati plaće u javnom sektoru jer će pasti kupovna moć, dok je predsjednik SSSH Mladen Novosel rekao da se sve što se čini u proteklo vrijeme, čini više da bude zadovoljan poslodavac, a radniku što ostane, te da će se boriti protiv toga.Otvoreno: Kako potaknuti rast BDP-a u budućnosti?

Situacija s epidemijom utjecala je i na obilježavanje Međunarodnog praznika rada. SSSH će danas od 11 sati s 500 sudionika krenuti u prvi internetski prosvjed u Hrvatskoj, za koji predsjednik SSSH Mladen Novosel vjeruje da je prvi i u svijetu. Novosel je poručio da ova situacija neće spriječiti mogućnost da radnici iskažu nezadovoljstvo. Moto je - radnicima hvala, ali prvo prava.

- Danas će radnici iz svih sektora govoriti kako prolaze ovu krizu, s čime se suočavaju, jesu li im se smanjivale plaće..., rekao je Novosel.

Najavio je 20-ak govornika, a prosvjed će se moći pratiti putem Facebooka. Iznijet će 12 zahtjeva.

- Prvi zahtjev odnosi se na transparentnost dodjele sredstava privatnom sektoru. To je učinjeno prije dva dana. Nadamo se da će i ubuduće sve mjere biti transparentne, rekao je Novosel.

Osim toga među ostalim umjesto umanjivanja plaća traže bolju i učinkovitu javnu upravu, bolju organizaciju rada, da kolektivni ugovori postanu dominantni alat rješavanja problema i eventualno bilo kakvih smanjivanja ili promjene uvjeta, da minimalac bude najmanje 4000 kuna...

- Veliki benefit ove krize bi trebao biti da ulaganje u domaću proizvodnju i industriju postane pravilo, da izvoz postane pravilo, a uvoz samo nužda, rekao je Novosel.

Aladrović: Minimalac bi rastao da se nije dogodila kriza

Ministar Aladrović je rekao da je dijelu zahtjeva već udovoljeno, poput transparentnosti, dodajući da će transparentni biti i dalje. Rekao je da su tijekom mandata imali vrlo zanimljiv tijek odnosa sa sindikatima te da su u posljednje vrijeme uspostavili Gospodarsko-socijalno vijeće i tako obnovili tripartitni socijalni dijalog.

- Vrlo često se ne slažemo, ali na sjednicama postoji visoka razina korektnosti i razmjene mišljenja, rekao je Aladrović.

Što se tiče minimalca, podsjetio je da je u mandatu ove Vlade on podignut za 754 kune u netu i da sada iznosi 3250 kuna. Siguran je da bi taj minimalac i ove godine rastao da se nije dogodila kriza.

- Do ove situacije mi imamo apsolutno pozitivne ekonomske tokove i mislim da se samo tržište rada pokazalo da ima nekakve pozitivne trendove, rekao je Aladrović, istaknuvši i rekordno nisku nezaposlenost.

Ribić: Dio novca trebao ići izravno radnicima

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da podržavaju prosvjed.

- Mislim da je to jedna zgodna poruka da će četvrta industrijska revolucija i radnici moći međusobno komunicirati i pronaći zajedničke interese, poručio je Ribić.

Rekao je da su dvije stvari dobre - vrlo brza reakcija Vlade i nekalkuliranje oko iznosa sredstava koji doista mora biti jako izdašan da bi se spasilo gospodarstvo, a to znači i cijelo društvo.

Međutim, rekao je da je dio novca trebao ići izravno radnicima, a ne poduzetnicima.

- U toj brzini Vlada se nije najbolje snašla pod pritiskom jedne agresivne grupe poslodavaca, rekao je Ribić, dodajući kako smatra da se tu ne radi o zloj namjeri.

Ribić je rekao i da su popisi objavljeni zahvaljujući inzistiranju sindikata i da mnogo toga otkrivaju.

- Oni koji su najviše napadali svakoga tko koristi državna sredstva, sada su se prijavili pa koriste ta sredstva, rekao je Ribić.

Novosel: Kao kad pustite novac iz helikoptera

Novosel je rekao da je nerazumljivo da su u istu poziciju stavljeni poslodavci kojima je zabranjen rad i oni kojima je prihod pao samo 20 posto.

- Kao kad pustite novac iz helikoptera i tko ga zgrabi, zgrabi, rekao je Novosel, dodajući da se ne smije dogoditi "tko je jamio, jamio".

Aladrović se složio da je moglo biti bolje dotjeranih detalja, ali poručuje da su putem te mjere uspjeli ispuniti osnovni cilj - da očuvaju radna mjesta. Naglasio je da podaci i dalje izgledaju jako dobro kad se usporedimo za zemljama u okruženju i drugim državama EU-a.

- Jako je teško procijeniti potencijalno financijsko dno ove krize, rekao je Aladrović.

Što se tiče eventualnog rezanja plaća u javnom sektoru, rekao je da je činjenica da će, što god učinili i koliko god mjere bile snažne, doći do određenog pada plaća u realnom sektoru te da apsolutno nije realno i ne bi bilo nikako društveno dobro jednoj skupini bolje zaštićenih ljudi podizati plaće u trenutku kada imamo realni sektor koji se ne nalazi u sjajnoj situaciji.

Međutim, dodao je da o tome treba razgovarati sa svim sindikatima.

Ribić je rekao da solidarnost s radnicima u proizvodnom sektoru (smatra da se termin realni sektor pogrešno upotrebljava) ne može biti upitna, ali da nije pametno smanjivati plaće u javnom sektoru jer će pasti kupovna moć.

- Tu se ne radi o solidarnosti, već o ekonomskoj pameti. Ako želimo dobro radnicima u privatnom sektoru, pa čak i poduzetnicima, onda ne smijemo smanjivati plaće nikome, poručio je Ribič.

"30.000 negdje pobjeglo"

Aladrović je rekao da se Vlada mjerama odlučila za očuvanje radnih mjesta, na što je Novosel rekao da im je "negdje pobjeglo" 30.000 radnih mjesta, a Aladrović uzvratio da je u Americi pobjeglo 30 milijuna te da je u Austriji najveća stopa nezaposlenosti od 1946. godine.

- Ako nama 1,2 ili 1,3 posto zaposlenih pobjegne, mi još uvijek možemo reći da smo učinili dovoljno da očuvamo radna mjesta, rekao je Aladrović.

Što se tiče zahtjeva HUP-a o izmjenama Zakona o radu, Aladrović je rekao da su skloni tome da održe sjednicu GSV-a kako je traženo i promotre sve aspekte zakona.

- Mi smo spremni razgovarati o svemu, ali mislim da u ovom trenutku nije realno očekivati toliko direktne izmjene Zakona o radu, rekao je Aladrović.

Novosel je rekao da je rasprava nepotrebna jer Zakon o radu predviđa sve argumente koje HUP sada iznosi, ali je dodao da od rasprave ne bježe.

Prije kraja emisije bilo je povišenih tonova, Aladrović je na prozivanja sindikalista rekao da Vlada u tri mjeseca daje 10 milijardi kuna da očuva radna mjesta, na što je Ribić rekao da to rade da očuvaju poduzeća.

- Da ste htjeli radnike zaštititi, napravili biste onako kako su sindikati tražili! Direktno na račun radnika, i osigurali biste plaće prema ugovoru o radu, rekao je Ribić.

- Plaće po ugovoru o radu, vi znate Zakon o radu, članak 90. kaže kakva se plaća mora isplatiti radnicima, rekao je Aladrović.

- Ne biste davali sredstva onima koji smanjuju plaće, to vam govorimo, uzvratio je Ribić.

- Znam što vi govorite, rekao je Aladrović.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!