19:41 / 01.10.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Najveći dom zdravlja: 200 djelatnika nije dostavilo COVID potvrde

Antonija Balenović

Antonija Balenović

Foto: Dnevnik / HTV

Od ponedjeljka će u zdravstvenom sustavu biti obvezna COVID potvrda. U Domu zdravlja Zagreb - Centar, najvećem u Hrvatskoj spremni su za povećani broj testiranja, kazala je ravnateljica Antonija Balenović. Dodala je kako bi ipak moglo biti otpora od strane djelatnika.

U Domu zdravlja Zagreb - Centar primarnu zdravstvenu zaštitu pružaju za oko 350 tisuća stanovnika. Imaju 890 zaposlenih i oko 500 koncesionara i to na 64 lokacije.

Oko 200 djelatnika nije dostavilo potvrde

- Vjerujemo da je sve spremno. Pripremali smo strategiju kako bi bili brzi i učinkoviti. Čim smo dobili pismenu odluku zatražili smo od naših djelatnika da dostave COVID potvrde što su oni i učinili, kazala je Antonija Balenović. Oko 200 djelatnika nije dostavilo potvrde i za njih je osigurano testiranje u nedjelju na našoj lokaciji u Sigetu.

Dodala je kako su dio testova kupovali, za potrebe građana Zagreba u ranijim valovima epidemije, i nešto je od tih testova ostalo. Dio su testova dobili od Civilne zaštite Grada Zagreba i imaju ih dovoljno za iduća dva mjeseca - i za djelatnike i za grđane.

Na pitanje bi li moglo biti otpora od strane djelatnika kazala je kako "Otpora uvijek ima".

- Očekujemo da će ga možda i biti ali smo spremni za nekekav 'diplomatski način' - da se na kulturan način izvrši uvid. Zna se kakva je procedura - djelatnici taj dan neće na poslu moći biti validirani, odgovorila je. Naglasila je kako je za toliki broj ljudi teško osigurati zamjenu, međutim računaju na svijest svih od značaja testiranje. Tako je veliki broj već i najavio da će se testirati.

Testiranje djece i nedostatak pedijatara

- Očekuje se povećani broj i testiranja djece. Mi i za te potrebe imamo dovoljan broj brzih antigenskih testova. Djeca se mogu testirati u okviru ambulante primarne zdravstvene zaštite i na izdvojenoj lokaciji, potvrdila je. Što se tiče nedostatka pedijatara kazala je da imaju sve timove popunjene, neke ipak s umirovljenicim liječnicima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!