U Našicama prije 70 godina osnovan radioklub

10.12.2022.

09:46

Autor: Vesna Ljubo/Vijesti/A.S.

Slave 70 godina postojanja

Slave 70 godina postojanja

Foto: Vesna Ljubo / HRT

U vrijeme suvremenih sredstava komunikacije, pametnih telefona i sveopće digitalizacije, čini se da je prošlo vrijeme radioamatera i klubova koje su oni osnivali u drugoj polovini prošlog stoljeća.

No, radioklubovi i dalje, zahvaljujući entuzijastima, postoje, a neki čak organiziraju i natjecanja, poput našičkog koji ovih dana obilježava 70 godina postojanja i rada.

Prije 70 godina u Našicama je utemeljen radioklub. Osnovalo ga je nekoliko entuzijasta koji su se htjeli baviti humanitarnim radom i širiti znanje o elektronici i komunikaciji. Franjo Kapetanović član je već 65 godina.

- Rekao bih da je to doba Našice kad volovska zaprega dolazi na trg, a mi se povezujemo u taj klub i gradimo uređaje koji rade bez struje, detektore, u ono doba slušamo Glas Amerike, gradimo radio stanice hvatamo sve zemlje svijeta, rekao je Franjo Kapetanović, član Radiokluba Našice.

- Naš radioklub se zove radioklub Našice 9 Adria 1delta alfa bravo, znači to je pozivni znak radioklub koji je jedan jedinstveni u svijetu, nema dva ista znaka, kazao je Zlatko Antolović, predsjednik Radiokluba Našice.

Zlatko je član već 20 godina. Počeo je kao dijete i nastavio u školi.

- Vidio sam jednu staru šasiju od jednog televizora u dvorištu od jednog rođaka, tako da sam se s tim zarazio . Ostalo je do dan danas, još sam zarazan nisam se još izliječio iako puno vremena oduzima i novaca, izjavio je Zlatko Antolović, predsjednik Radiokluba Našice.

Kontinuirani rad 

- Ja se i kao dijete iz djetinjstva sjećam njihovog djelovanja, pa i sa školom smo ih posjećivali. Ono što je važno reći da oni kontinuirano rade, da imaju i državna natjecanja svake godine i to za vrijeme obilježavanja dana grada, rekao je Krešimir Kašuba, gradonačelnik Našica.

Našički radioklub redovito održava domaća i međunarodna natjecanja te sudjeluje na njima.

- Što veći broj veza , što je veća udaljenost između sugovornika, to je veći broj bodova, kazao je Zlatko Antolović, predsjednik Radiokluba Našice.

Radioamaterske veze pokazale su se kao sigurno i učinkovito sredstvo komunikacije među ljudima i u kriznim situacijama. Ako sve ostalo zakaže, kažu, radioveze nikad neće.

- Svaki kućni radio se može prepraviti u radiostanicu, u voki toki, čak i svaki radioaparat, i televizor je odašiljač, i mi taj dio iz njega izvadimo mi to pojačamo i idemo po svijetu, razgovaramo, rekao je Franjo Kapetanović, član Radiokluba Našice.

I tako radiovalovima spajaju ljude u udaljenim dijelovima svijeta, pa čak i u svemiru.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!