12:34 / 18.10.2021.

Autor: Marija Matoš/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

U Našicama spaljeno više od dvije tone droge

Spaljivanje droge

Spaljivanje droge

Foto: Dnevnik / HRT

U Našicama se spaljuje više od dvije tone opojne droge oduzete u kriminalističkim istraživanjima. Na tržištu bi vrijedila više od 9 i pol milijuna eura. 

- Ovo je 17. po redu spaljivanje droge u našičkoj cementari koja jedina u Hrvatskoj i regiji ima sve zakonske dozvole za spaljivanje droge. Od 2008. od kada se ovdje spaljuje droga, spaljeno je 30 tona droge. Danas će ovdje tijekom dana biti spaljeno 2100 kilograma droge, najviše konoplje i hašiša. Droga se spaljuje u pećima na temperaturi višoj od tisuću i sto stupnjeva Celzijusovih. Da je kojim slučajem ova droga završila na tržištu, njezina bi vrijednost iznosila oko 9 i pol milijuna eura. Na spaljivanju droge bio je i ministar unutarnjih poslova Božinović, izvijestila je za Dnevnik HTV-a iz našičke cementare Marija Matoš.

- Ne da se ne fokusiramo više na ulične dilere, to je uvijek dio policijskog posla. Onaj pravi fokus upravo ide prema mrežama, prema organiziranim kriminalnim organizacijama. Preko ovih koji to preprodaju na terenu pokušavamo doći do većih igrača, naglasio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.


- Kao Vlada činimo sve kako bi integrirali sve one koji se, iz svog apsekta, bave problematikom droga. Cilj nam je povećati prevenciju, kako bi što više mladih ljudi, posebice onih u formativnim godinama, odvukli od ovoga zla, rekao je Božinović.

Na upit novinara o posljednjem uhićenju "mule" s krijumčarenom drogom u zagrebačkoj zračnoj luci Božinović je rekao kako nema puno više detalja, ali kako je i to uhićenje povezano s činjenicom da su se otvorile interkontientalne zračne linije.

- To je s jedne strane dobro za gospodarstvo i povratak u normalan život, ali kako se kreću poslovni ljudi i turisti, kreću se i kriminalci, dodao je ministar Božinović.

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", Andrea Ledić podsjetila je kako je ovo 17. spaljivanje zaplijenjenih droga i drugo u ovoj godini, jer je u srpnju spaljeno oko 500 kilograma kokaina.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković rekao je kako je u posljednjih desetak godina spaljeno više od 20 tona zaplijenjenih droga.

- Pred sustavom koji se bavi problematikom droga cijeli je niz izazova. Europa se suočava s enormnim rastom ponude droga, uz što dolaze fenomeni digitalizacije, "dark-weba", društvenih mreža i različitih novih metoda distribucije droga, a u porastu su obračuni kriminalnih skupina te pranje novca, vezano uz drogu, upozorio je Petković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!