Slab odaziv na dopunske manjinske i prijevremene izbore u Pazinu

03.10.2021.

08:48

Autor: V.G./Hina/Dnevnik/IMS/HRT

Dopunski manjinski i prijevremeni izbori u Pazinu

Dopunski manjinski i prijevremeni izbori u Pazinu

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

U Hrvatskoj su održani dopunski manjinski izbori na kojima je 131.000 birača, birala 90 vijećnika u lokalna vijeća i skupštine. Istodobno su u Pazinu održani prijevremeni izbori za Gradsko vijeće od 13 vijećnika.

Dopunski izbori proveli su se u 16 županija i u Gradu Zagrebu, na 565 biračkih mjesta - najviše ih je bilo u Sisačko-moslavačkoj (84) i Vukovarsko-srijemskoj (69), a najmanje, jedno, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Prve privremene rezultate izbora DIP će na svojoj mrežnoj stranici objaviti u ponedjeljak, 4. listopada ujutro. Procjena je da će dopunski izbori stajati oko 10 milijuna kuna, koliko točno, znat će se početkom prosinca, nakon što se sada poznatim troškovima pribroje i materijalni troškovi te naknade za troškove izborne promidžbe.

Na izborima je sudjelovalo 108 kandidacijskih lista, stranačkih, koalicijskih ili nezavisnih, odnosno grupe birača, na kojima je bilo 490 kandidata.

Dopunski izbori održani su jer na redovitim lokalnim izborima u svibnju u nekim vijećima i skupštinama dijela općina, gradova i županija nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske manjine, ali ni Hrvata koji su u manjini u općinama Borovo, Trpinja i Jagodnjak. U vijeća tih općina birao se po jedan Hrvat.

Pazin prijevremeno bira Gradsko vijeće

Tek nešto više od četvrtine birača glasovalo je do poslijepodne na prijevremenim izborima za pazinsko Gradsko vijeće, a odaziv je bitno slabiji u odnosu na lokalne izbore u svibnju. Do 16.30 glasovalo je 26,78% birača (njih 1.940 od ukupno 7. 300) što je 12% manje u odnosu na svibanj kada je glasovalo 38,23% birača, pokazuju podaci objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Birači u Pazinu prijevremeno su birali Gradsko vijeće jer nakon lokalnih izbora u svibnju niti jedna od pet stranaka koje su ušle u Gradsko vijeće, nije osigurala većinu potrebnu za izbor predsjednika Vijeća, a time i njegovo konstituiranje. Od 13 vijećnika šest je bilo IDS-ovih, četiri Možemo, po jedan SDP-ov, HDZ-ov i jedan nezavisni. Pazinsko Gradsko vijeće se nije uspjelo konstituirati u propisanim rokovima ni nakon tri pokušaja, pa je Vlada raspisala prijevremene izbore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!