U OB Varaždin otvoreni novi objedinjeni hitni bolnički prijem i dnevna bolnica

11.04.2023.

Zadnja izmjena 19:19

Autor: HRT/Hina

Bolnica u Varaždinu

Bolnica u Varaždinu

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell

U Općoj bolnici Varaždin u utorak su otvorene dvije nove, povezane zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) te jednodnevne kirurgije i dnevne bolnice, a riječ je o investiciji od oko 11 milijuna eura zahvaljujući kojoj će, naglašeno je, biti omogućena najviša razina zdravstvene skrbi.

Više u prilogu Sare Badžek:

U novom „srcu” varaždinske bolnice spašavat će se pacijenti.

- Ovo je prostorija za reanimaciju u koju dolaze pacijenti koji su životno ugroženi, rekao je Zoran Antončić, voditelj OHBP-a u Općoj bolnici Varaždin.

Tu je i prostorija za zbrinjavanje hitnih kirurških pacijenata.

Više od tri milijuna eura koštali su izgradnja i opremanje hitno bolničkog prijema u kojem će biti šest odjela. Za pacijente to znači da neće morati šetati po krugu bolnice već će pretrage obavljati na jednom mjestu.

 Jer, paviljonski tip bolnice podrazumijeva i izazove - a to su razjedinjeni odjeli u sklopu bolničkog kompleksa. Hitni prijmi na jednome mjestu pomak su na bolje i za liječnike.

- Mi smo sada imali hitni prijem ali podijeljen u zgradi interne, kirurgije, urologije, a tu sad očekujemo 150 do 200 ljudi dnevno, kazao je dr. Antončić.

Danas svečano otvorenje i obilazak, a pomoć će hitni pacijenti ovdje moći dobiti od sutra.

- Ovdje će na jednom mjestu biti odjeli interne, kirurgije, neurologije, urologije, oftamologije, otorinolaringlogije - kako bi ti pacijenti bili promptno zbrinuti, rekla je Spomenka Kiđemet Piskač, Opća bolnica Varaždin.

S radom će početi i dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija, čime će taj europski projekt, ukupne vrijednosti 11 milijuna eura, biti zaokružen.

Ravnatelj OBV Damir Poljak istaknuo je da će se time podići kvaliteta i povećati dostupnost zdravstvene zaštite.

- Osim što će se podići razina kvalitete zdravstvene skrbi, povećat će se i njezina dostupnost, a tu je su i sustavniji pristup pacijentu, orijentiranost na pacijenta koji je u središtu zdravstvenog sustava, rekao je Poljak.

Poljak je najavio i da će sredinom ove godine započeti novi projekt, najveći u Hrvatskoj, a to je izgradnja Centralnog operacijskog bloka vrijednog više od 43 milijuna eura.

Župan Anđelko Stričak rekao je da varaždinska bolnica jedina u Hrvatskoj ima tri certifikata kvalitete.

- Prošlu smo godinu nazvali godinom obrazovanja, a ova godina će biti godina zdravstva. Počinjemo danas otvaranjem OHBP-a, jednodnevne bolnice i jednodnevne kirurgije, a za dva mjeseca nastavljamo s otvaranjem Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama, rekao je Stričak. Dodao je i da će krajem godine početi radovi na izgradnji nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo.

Stričak je naglasio kako posebno veseli što je Varaždinska županija ima 146 liječnika na specijalizacijama, a među njima je 115 iz Opće bolnice Varaždin.

- Ove godine pripremamo još 54 specijalizacije, od toga 34 iz naše bolnice, kazao je Stričak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!