17:33 / 04.08.2021.

Autor: HRT/B.V.

Banožić: Ne vidim nijedan razlog da se Hrvatsku vojsku i MORH stavi u kontekst loše organizacije

Mario Banožić, ministar obrane

Mario Banožić, ministar obrane

Foto: HRT / Dnevnik

Na današnji dan prije 26 godina, u pet ujutro, počela je vojno-redarstvena operacija Oluja. U samo 84 sata u akciji u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika, oslobođeno je više od 11 tisuća četvornih kilometara dotad okupiranog područja. Već drugog dana akcije hrvatske snage oslobodile su Knin, pa se na kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava. Za hrvatsku samostalnost, neovisnost i slobodu u Oluji je život dalo 239 hrvatskih branitelja, 1430 ih je ranjeno, a dvoje je nestalih.

O organizaciji Oluje

Ove godine uistinu nisam vidio razloga za bilo što ružno komentirati po pitanju organizacije proslave 26. obljetnice Oluje. Prije svega temeljem Zakona o blagdanima Vlada je donijela odluku još 8. srpnja o osnivanju međuresornoga povjerenstva, rekao je u Dnevniku HTV-a ministar obrane Mario Banožić.

- Pojavila se nekakva priča s generalima, ja sam tražio da vidim što se događalo na sastancima. Donesena je odluka da neće biti organiziranog prijevoza i smještaja. Sam generalski zbor je rekao da će oni sami pozivati generale, tako da uistinu ne vidim ni jedan razlog da bi se stavilo Hrvatsku vojsku, Ministarstvo obrane u nekakav kontekst loše organizacije, rekao je Banožić.

Današnji naraštaji Hrvatske vojske

Današnji naraštaji Hrvatske vojske, ističe, imaju podsjetnik na slavna imena, koji su nažalost poginuli u raznim operacijama koje su nas dovele do ove velebne pobjede Oluje, ali isto tako svakim danom prisjećajući se i odore, znakovlja, svojih postrojbi, tko su bili branitelji, što su značili za Hrvatsku i sastav vojske koju čine danas. 

O avionima

Donijeli smo odluku o nabavci višenamjenskih borbenih aviona, sam natječaj je proveden jako kvalitetno i zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u tom natječaju, ali isto tako ljudi koji će sutra voziti avione - riječ je o vrhunskom izboru, rekao je.

Večer uoči 26. obljetnice Oluje, prisutnima se u Kninu obratio ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić te rekao kako je Dan pobjede dan s kojim se trebamo svi ponositi i generacije koje nisu imale priliku sudjelovati u Domovinskom ratu.

- I danas osjećamo na koji način se stvarala hrvatska država i Hrvatska vojska i dobro znali što ste sve imali u odnosu na puno snažnijeg agresora, tehnički opremljeniji, ali nedovoljno hrabra vojska, nedovoljno snažna koja se branila protiv hrvatskog srca da očuva svoj hrvatski dom. U čast svim tim teškim vremenima moramo obilježiti i ovu godinu, uistinu časno i dostojanstveno. 

U Kninu je sve spremno za obilježavanje 26. obljetnice Oluje, održana je generalna proba. Na Trgu Ante Starčevića otkriven je Spomenik hrvatskim braniteljima poginulim i nestalim u Oluji. Zbog epidemioloških razloga, središnja svečanost ove će se godine održati na stadionu Nogometnog kluba Dinara.

Iz MORH-a je stigla reakcija na izjave predsjednika Milanovića da su neki generali poziv dobili prekasno, u kojoj među ostalim navode: 

"...nije točna informacija da su “MORH i ministar obrane preuzeli organizaciju ove obljetnice”. Naime, na 66. sjednici Vlade Republike Hrvatske koja je Nodržana 8. srpnja 2021. donesena je Odluku o osnivanju međuresornog Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnost i Dana hrvatskih branitelja...."

To što neki od generala neće doći na večerašnji prijam u Kninu nije bojkot - izjavio je predsjednik Zoran Milanović i ustvrdio da su poziv dobili prekasno. A na primanje koje on organizira na Kninskoj tvrđavi neće doći predsjednik HVIDR-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić, pa se i na to osvrnuo.

Točno u 9 i 43, u vrijeme ulaska hrvatskih snaga u Knin 1995., počet će svečanost podizanja hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi.

- Čast i ponos - znači dignuti zastavu na kninskoj tvrđavi kao simbol pobjede, simbol završetka rata. Nakon skoro 5 godina sudjelovanja u tom ratu - to je bio jedan kraj, kraj imamo slobodu, imamo mir zbog koje smo se i uključili u taj rat, rekao je Ivo Plenča, Specijalna jedinica Jastrebovi, Šibenik.

- Ja sam jako ponosna što smo mi iz HR i jako volim svoju zemlju tako da mi je ovo velika čast pogotovo stajat sa svim tim ljudima, Matea Jelić, olimpijska pobjednica.


Premijer Andrej Plenković u čestitki je povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja istaknuo kako nam je žrtva hrvatskih branitelja dala slobodu, ponos i državu, što se ne smije zaboravit, a da su pred nama nove bitke za modernu i razvijenu Hrvatsku.

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj uputili su čestitke u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, izrazivši počast i neizmjernu zahvalnost braniteljima.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja putem priopćenja.

Na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoju, uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, vijence su položili izaslanici predsjednika Zorana Milanovića Dragan Lozančić te Hrvatskog sabora Željko Reiner, kao i izaslanstvo Vlade predvođeno potpredsjednikom i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom.

Obilježena 31. obljetnica Prvog hrvatskog redarstvenika

U Kninu je u srijedu obilježena 31. obljetnica Prvog hrvatskog redarstvenika, polaganjem vijenaca kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 i svečanom akademijom u dvorani studentskog centra veleučilišta Marka Marulića u Kninu.

- Hrvatska povijest uvijek će vas pamtiti kao prve hrvatske redarstvenike. Puni entuzijazma, prepoznali ste povijesni trenutak za naš narod i državu i postavili temelje obrane Republike Hrvatske. Vi ste najzaslužniji za stvaranje i hrvatske policije i Hrvatske vojske, poručio je ministar Tomo Medved.

Istaknuo je da je iznimno zadovoljan što su, u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, dogovorili da se 31. obljetnica obilježi upravo u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu.

Ministar Medved podsjetio je i na riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koje je redarstvenicima izrekao 8. kolovoza 1990.: Vi morate biti predstavnici nove demokratske suverene vlasti Hrvatske i zadobiti povjerenje ljudi. Morate biti odlučni i odrješiti, nepomirljivi, ali krajnje uljudni i kulturni. Svaki čovjek mora vas osjetiti kao svojega čuvara, kao svoga predstavnika. I u tom smislu, ja vas molim, ali i zapovijedam, da se pojavite na ulicama, u selima i gradovima, i da budete ono što će od vas zahtijevati vaš ministar i što će vrhovništvo Hrvatske zahtijevati - da budete zaista jamstvo mira i poretka Republike Hrvatske.

Ministar hrvatskih branitelja ranije je izjavio nakon polaganja vijenaca na Mirogoju da Vlada ni u jednom trenutku nije zanemarila temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske, a to su Domovinski rat i hrvatski branitelji, na čemu smo im iznimno zahvalni.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u srijedu je u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja položen zajednički vijenac brojnih izaslanstava i upaljene svijeće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!