U Osijek stigle majke s malodobnom djecom iz Lavova i zapadne Ukrajine

20:36 / 03.03.2022.

Autor: P.F./Hina

Ilustracija, ukrajinske izbjeglice na ukrajinsko-slovačkoj granici

Ilustracija, ukrajinske izbjeglice na ukrajinsko-slovačkoj granici

Foto: LUKASZ GLOWALA / Reuters

Iz grada Lavova i drugih dijelova zapadne Ukrajine popodne je autobusom ukrajinskih registarskih oznaka u Osijek pristiglo 15 osoba, izvijestio je načelnik osječko-baranjskog Stožera civilne zaštite dožupan Mato Lukić.

Lukić je izjavio novinarima je da se radi o majkama s malodobnom djecom koji, su nakon provedene registracije, smještene u osječkom pansionu "Olimpija".

Najavio je da će tijekom večeri u osječki prihvatni centar u Sportskoj dvorani "Jug" doći još nekoliko ukrajinskih obitelji koje će, nakon registracije, biti upućene u trajniji smještaj i druge osječke pansione namijenjene za prijem izbjeglica iz Ukrajine.

- Imamo dosta pripremljenih pansiona za prijem izbjeglica, a i veliki je broj naših sugrađana ponudio prihvat tih ljudi u privatnom smještaju, istaknuo je Lukić.

Napominje kako u ovom trenutku nema podatak koliko se izbjeglica kreće prema Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, ali s obzirom na to da je prihvatni centar otvoren 24 sata u svakom trenutku će svima biti pružena nužna pomoć. Najavio je da će Županija u idućim danima osigurati psihosocijalnu pomoć za sve izbjeglice smještene na području Osijeka i županije te da se krenulo s integracijom djece u škole, kao i u kulturna i sportska događanja grada Osijeka.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Osijek Martina Hećimović potvrdila je da se prije samog prihvata u organizirani smještaj izbjeglice testiraju na koronavirus te se evidentiraju kroz Službu traženja.

Pozvala je i one koji su smješteni privatno da se dođu prijaviti, kako bi im osigurali potrebnu zdravstvenu zaštitu te svu potrebnu pomoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!