Molotovljevim koktelima na Ruse: "Dosta mi je toga da sjedim kod kuće i bojim se"

03.03.2022.

19:10

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ukrajina

Ukrajina

Foto: Viacheslav Ratynskyi / BBC/ REUTERS

Vlasti su pozvale Ukrajince da rade Molotovljeve koktele, nakon čega su instruktori i volonteri pomagali građanima u njihovoj izradi. Molotovljevi kokteli improvizirane su zapaljive naprave, iz kućne radinosti, vrlo opasne u urbanom ratovanju.


Ulaz u Kijev sa sjeverne strane. Vojni položaji nekoliko su kilometara dalje, ovo su postrojbe rezervista i svih onih građana koji znaju da je ovo borba na život ili smrt.

- Borimo se za grad, zemlju, svoje obitelji. Svjesni smo rizika i borit ćemo se unatoč svim opasnostima, kaže dragovoljac iz Kijeva.

Omiljeno oružje, uz sveprisutni kalašnjikov, Molotovljev je koktel. Zapaljive boce nalaze se na svakoj kontrolnoj točki, mladić na električnom skuteru dostavlja ih na brojne položaje. Drugi su zaduženi za njihovu neprekidnu proizvodnju.

 - Naš alkohol čuvamo za sebe, ovaj što ide u koktele je iz Gruzije, i taj je isto dobar za ono čemu će poslužiti, kaže dragovoljac iz Kijeva.

Ono što možda čudi, ali nikoga ne iznenađuje, velik je broj žena koje su se angažirale u obrani Kijeva.

- Dosta mi je toga da sjedim kod kuće i da se bojim pa sam odlučila doći na prve položaje kako bih dočekala ruske vojnike. I to ne cvijećem, već Molotovljevim koktelima. Ovo je borba u kojoj ćemo mi pobijediti, poručuje stanovnica Kijeva.

Svjesni da je to najbolji način borbe protiv ruskih oklopnih vozila u urbanim sredinama, mnoge su pivovare prestale proizvoditi pivo i prebacile se na proizvodnju Molotovljevih koktela.

- Ovo je naš doprinos borbi protiv ruskih osvajača i znamo da je vrlo koristan, kaže Yurij Zastavni, radnik u pivovari.

Sve su oči uprte prema sjeveru odakle, iako vrlo sporo, dolazi ruska vojna kolona. Koju ne čeka dobrodošlica Kijevljana.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!