U Osijeku nema koronavirusa - sumnjiv slučaj u Splitu

02.02.2020.

16:17

Autor: D.M./HRT

default error photo
Pacijent u Splitu ima blaže simptome upale gornjih dišnih putova. Njegovi uzorci poslani u Zagreb na analizu. Nema znatnijih kliničkih znakova zaraze koronavirusom.
Mlađi muškarac koji se vratio iz Kine izoliran je u splitskoj bolnici. Ravnatelj prof. dr. Julije Meštrović je potvrdio da ima blaže simptome upale gornjih dišnih putova, da su njegovi uzorci poslani u Zagreb na analizu, ali i da nema znatnijih kliničkih znakova zaraze koronavirusom.

Nalaz je poslan u Kliniku za infektologiju "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu i već do sutra bi se trebalo nešto pouzdanije znati. Pacijent će do daljnjega ostati izoliran, a Klinika za infektologiju KBC-a Split ima osiguran prostor za izolaciju sa zasebnim ulazom, a svu potrebnu opremu za ovakve slučajeve ima i medicinsko osoblje. Ako se potvrdi postojanje koronavirusa, pacijent će se prevesti  u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

- Stigla Hrvatica iz Wuhana, dva će dana biti pod nadzorom
- U Kini novih 45 smrtnih slučajeva: Prva osoba umrla van te zemlje
- Koronavirus, ozbiljniji nego što se mislilo
- Hrvati iz Wuhana stigli u Francusku
- Kinezi otkrili kako se prenosi; još jedan velegrad u karanteni

Pacijent u Osijeku nema koronavirus

Rezultati naknadnih testova pokazuju kako pacijent iz osječke bolnice nije zaražen koronavirusom. Riječ je o 26-godišnjem muškarcu s područja Đakova koji se prije 10-ak dana vratio iz Kine. Jučer se javio liječniku zbog temperature. Prema pravilima struke iz obiteljske medicine uputili su ga u KBC, izoliran je, napravljeni su testovi, uzeti brisevi i krv. S obzirom na boravak u Kini rađeni su testovi na koronavirus. Uzorci su odmah poslani za Zagreb, testovi su rađeni noćas i tijekom dana. I prvi testovi pokazali su da nema koronavirusa.

"Virusi imaju svoju logiku, ali mi smo spremni"

Prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", bolnice koja jedina može potvrditi je li virus došao u Hrvatsku, rekla je da su testovi na pacijentu koji je u izolaciji u Osijeku zbog sumnje na koronavirus, pokazali da je pacijent nije obolio od koronavirusa.- Jučer i danas radili smo uzroke krvi i gornjih dišnih putova, u jednom testu nešto od tih uzoraka bio je blago pozitivan a drugi, kojeg smatramo potvrdnim, je bio kompletno negativan i jučer i danas. Doktor Ivan Kristijan Kurolt, priznati molekularni virusolog, poslao je nalaze tvorcu testa iz instituta u Berlinu. Dužni smo tim referentnim centrima poslati uzorak za dodatnu potvrdu. Bolesnik ne kašlje i dobrog je općeg stanja. On će vjerojatno biti pod određenim zdravstvenim nadzorom dok se ne vidi razvoj bolesti, rekla je.

Koronavirus dosta sličan SARS-u

Test iz Berlina Klinika je dobila prije tri dana. Virus je, rekla je, dosta sličan po ponašanju i molekularnim karakteristikama SARS-u, ali i po mnogome se razlikuje - očito se brže širi. Rekla je i da je teško razlikovati simptome od gripe, no kod koronavirusa su u komplikaciji upala pluća obostrano, dok kod gripe to baš nije slučaj. No, istaknula je da se niti jedna dijagnoza ne ostavlja se samo po jednoj osnovi. Rekla je da se ne zna koliko će trajati epidemija. Objasnila je da se virus širi kapljičnim putem te da se očekuje da bi s nastupanjem proljeća trebao nestati.- Ali s virusima se nikad ne zna, imaju svoju logiku, svoj način preživljavanja i vidjet ćemo. Mi smo spremni i svakodnevno smo u kontaktu s Kriznim stožerom, kojeg smo dio, i ministrom. Na pitanje kada se očekuje cjepivo, rekla je da se regularno cjepivo može proizvesti za 10-ak godina, a u ubrzanom postupku za 20-ak mjeseci. Vidjet će se hoće li se koristiti dijelovi genoma ili će se pokušati raditi cjepivo od izoliranih virusa, kazala je.

Mladić iz Đakova je dobro i bit će otpušten iz bolnice

- Prvi rezultati testiranja, javljaju nam kolege, su negativni. Očekujemo konačne rezultate. S obzirom na to da je bolesnik dobro - planiramo ga, ako test bude negativan i otpustiti kući, izjavila je za HRT prof. dr. Ljiljana Perić, predstavnica Klinike za infektologiju.Inače, danas je u Zagreb stigla studentica iz Hrvatske koja studira u Wuhanu, gradu žarištu koronavirusa. Iako se znalo da nije zaražena, nakon dolaska pregledana je i još će dva dana biti pod liječničkim nadzorom. U Francusku je stiglo i četvero hrvatskih državljana koji su bili u Wuhanu. Prije povratka kući ostat će u karanteni dva tjedna. 

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom premašio je 14 i pol tisuća, a umrlo je 305 ljudi - prva smrt zabilježena je izvan kopnene Kine. U Manili na Filipinima umro je 44-godišnji Kinez iz Wuhana. U zemljama EU-a je 21 oboljeli. Zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom su Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!