11:41 / 27.01.2020.

Autor: M.Š./HRT

U padu helikoptera poginuo bojnik Marin Klarin, potraga za natporučnikom Tomislavom Baturinom

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iz Centra 112 kazali su da je vozilo hitne službe na putu prema mjestu događaja, a još nemaju informacije ima li u nesreći ozlijeđenih.
U tragičnoj nesreći helikoptera Kiowa Warrior, koji je pao u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaća, smrtno je stradao pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bojnik Marin Klarin, dok se za drugim članom posade, pilotom, natporučnikom Tomislavom Baturinom i dalje intenzivno traga, priopćeno je iz MORH-a.

U potragu su uključeni Ratno zrakoplovstvo, Obalna straža, policija, Lučka kapetanija. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov prizemljio je sve helikoptere tog tipa dok se ne istraži što se danas dogodilo.

Krstičević, Šundov i Križanec posjetili oobitelji stradalih pilota

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec tijekom poslijepodneva posjetili su obitelji stradalih pilota HRZ-a i izrazili sućut obitelji Klarin, priopćeno je iz MORH-a.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju sućut obitelji poginulog bojnika Klarina te suosjećaju s obitelji natporučnika Baturine za kojim se i dalje traga.

Biografije dvojice pilota

Bojnik Marin Klarin, pilot helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rođen je 1977. u Zadru. Bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2000. godine, a tijekom svoje karijere u Hrvatskoj vojsci obnašao je niz odgovornih dužnosti. Bio je nastavnik letenja u Eskadrili obuke helikoptera, zapovjednik letačkog voda u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze te pilot helikoptera u 393. Eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 2013. godine sudjelovao je u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu na dužnosti stožernog časnika za zračne operacije. Za uspješno izvršavanje zadaća ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate nagrađivan je i pohvaljivan više puta od strane ministra obrane, načelnika Glavnog stožera OSRH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, navode iz MORH-a.

Pilot helikoptera za kojim se traga natporučnik Tomislav Baturina također je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Za natporučnikom Baturinom i dalje je u tijeku intenzivna akcija traganja u koju su trenutno uključeni dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice te operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Ministar Krstićević o detaljima nesreće na izvanrednoj konferenciji

Ministar Damir Krstičević danas je na izvanrednoj konferenciji za medije izrazio sućut obitelji poginulog pilota.

- Naši časnici su već bili kod obitelji stradalog pilota. Shvaćam interes javnosti za detaljnim informacijama. Odmah smo reagirali i sazvali ovu konferenciju za medije. Tijekom letačke aktivnosti na prostoru Zablaća i otoka Zlarina, u more je iz za sada neutvrđenog razloga došlo do pada helikoptera Kiowa Warriror s dva člana posade. Po saznanju odmah su poduzete sve mjere u cilju njihova pronalaska i spašavanja. Jedan pilot je pronađen i nažalost preminuo, počeo je Krstičević.

U tijeku je intenzivna potraga za drugim, rekao je. U skladu s Pravilnikom o zrakoplovnim nesrećama formirano je Povjerenstvo na čelu kojega je glavni vojni zrakoplovni istražitelj, s ciljem da se istraže sve okolnosti nastanka ove nesreće, rekao je ministar. U sastavu Povjerenstva bit će i ostali zrakoplovni stručnjaci.

- Upoznao sam predsjednicu RH i predsjednika Vlade sa svim događajima. Kao što sam već rekao, naši časnici su s obiteljima pilota kako bi im pružili pomoć i podršku. I mi ćemo nakon konferencije posjetiti obitelji, naše misli su uz obitelji naših pilota i pružit ćemo im potporu u ovom teškom i bolnom trenutku, rekao je Krstičević.Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov rekao je da je ovo bila jedna obučna planska aktivnost u potpori Zapovjedništvu Specijalnih snaga za združene vježbovne aktivnosti u 2020. godini.

- Nakon dojave o ovom nesretnom događaju, zapovjeđena je obustava leta svih helikoptera Kiowa Warriors, dok se ne utvrdi uzrok pada. Ja sam isto tako formirao Povjerenstvo kao načelnik Glavnog stožera za utvrđivanje glavnih uzroka ovog izvanrednog događaja. Po dojavi o padu helikoptera pokrenuli smo sve mehanizme i snage za traganje i spašavanje iz Divulja iz Zadra u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova. U područje pada helikoptera upućen je brod Hrvatske ratne mornarice s interventnom brodicom, medicinskim timom i timom ronitelja. Upućena je i brodica zapovjedništva specijalnih snaga s timom ronitelja koji će s timom ronitelja MUP-a dalje provoditi aktivnosti u cilju pronalaska drugoga tijela našeg pilota, rekao je Šundov, dodavši da se zapravo traga za drugim pilotom.Ustrojen je i psihološki tim za potporu pilotima koji su sudjelovali u zajedničkom letu. Let je bio u paru. Prema trenutnim informacijama od pratitelja koji je bio iza aviona, do udara o more je došlo na vrlo niskoj visini. Za konferenciji je rečeno da se zadaća izvršavala "točno onako kako je trebala". Destinacija je bila Lora.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) brigadni general Michael Križanec iznio je detalje dosad poznate o nesreći:

- Izražavam sućut obitelji kolege koji je poginuo, uz nadu da za drugoga još ima nade. U 10.20 je helikopter 327 krenuo na svoj zadnji let u paru, sa zadaćom navigacijskog leta i preleta iz Zemunika u Loru, kako bi večeras podupro ZSS u provedbi obuke, počeo je.U akvatoriju kod Zablaća helikopter je za sada iz neobjašnjivih razloga udario o more. Drugi helikopter koji mu je bio u pratnji u paru s njim ostao je na mjestu događaja, dozivajući pomoć od lokalnih ribara i radiovezom od Službe za potragu i spašavanje iz Divulja.

- Ribari su uspjeli izvući jedno tijelo i dovesti ga do obale, gdje je počela reanimacija i pokušaj Hitne pomoći da ga se oživi, spasi. Međutim evidentno nisu uspjeli, kolega je preminuo, rekao je Križanec na rubu suza.

Rekao je i da je helikopter 327 bio proizveden 2011. godine, s ukupnim naletom od 520 sati od proizvodnje.

- Stariji kolega imao je preko 2.500 sati naleta u karijeri, a mlađi preko tisuću sati naleta. Kako su rekli ministar i načelnik, istražno povjerenstvo utvrdit će sve razloge i ustanoviti zašto je došlo do ovoga, da bi ostali kolege u toj eskadrili bili sigurni, zaključio je.

Na konferenciji je rečeno i da je prema trenutačnim informacijama koje imaju od pratitelja koji je u trenutku udara bio iza helikoptera koji je pao, i to na udaljenosti od 200 metara, na vrlo maloj visini došlo do naglog udara o more. Olupina se sada nalazi na dubini od 30 metara.

Zbog obitelji nisu željeli objaviti imena dvojice pilota.

- Nismo imali nikakve predznake u smislu poziva između dva helikoptera u kojima bi bilo nešto indikativno. Dok se ne izvuče helikopter iz morai dok ne skinemo sve podatke s flight data recordera, dok ne prikupimo izjave svih svjedoka koji su vidjeli predmetni događaj, ne možemo više zaključiti, rekao je Križanec.

U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade. Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja u koju su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, objavili su iz MORH-a.

Grabar-Kitarović s dubokom zabrinutošću primila vijest o padu helikoptera

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović priopćila je da je s dubokom zabrinutošću primila vijest o padu vojnog helikoptera kod otoka Zlarina.

- Dok iščekujemo cjelovite obavijesti o sudbini dvojice članova posade, u molitvama i mislima smo uz njihove obitelji, rekla je predsjednica.

Ustvrdila je kako je sigurnost naših zrakoplovnih posada prioritet pa očekuje temeljitu istragu o uzrocima nesreće.

Premijer izrazio sućut

Premijer Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, poginuloga u padu vojnog helikoptera Kiowa Warrior.

- Izuzetno nam je žao da je došlo do ove tragedije. Ministar Krstičević je već ustrojio odgovarajuće povjerenstvo koje će ispitati sve okolnosti ovog tragičnog slučaja, rekao je premijer Andrej Plenković koji boravi na obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja Auschwitza.

Izraze sućuti obiteljima stradalih uputio je cijeli državni vrh, a pomoć će im pružiti psihološki tim.

Inače, do sada na helikopterima Kiowe proizvedenim između 2010. i 2012. godine, koje smo kao donaciju od američke vojske dobili 2015., nisu zabilježeni ozbiljniji kvarovi. Preventivno, u zrak ipak neće, neko vrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!