Osijek: očevid završen, razlog pada dizalice još se utvrđuje

03.01.2023.

Zadnja izmjena 19:17

Autor: M.M./HRT/Hina

U padu lučke dizalice ozlijeđena četiri radnika, jedan teže

U padu lučke dizalice ozlijeđena četiri radnika, jedan teže

Foto: HTV / HRT

Završen je očevid nesreće u staroj osječkoj luci "Tranzit", u kojoj su u padu lučke dizalice ozlijeđena četiri radnika, ali uzrok nesreće još uvijek se utvrđuje, izvijestila je u utorak osječko-baranjska policija.


- PU osječko-baranjska u 8.42 zaprimila je dojavu da je u bivšoj luci Tranzit došlo do ozljede na radu i da su četiri djelatnika ozlijeđena. Oni su prevezeni u KBC, gdje im je pružena liječnička pomoć, rekla je glasnogovornica osječko-baranjske policije Edita Roterbauer.

Istaknula je da je očevid završen, a da se razlog nesreće još utvrđuje.

- Ovisit će o daljnjem pregledu dokumentacije, na koji način se rastavljalo i na koji način se trebalo rastavljati, rekla je.

Tomislav Nuić, referent za nabavu i zaštitu na radu u tvrtki Luka Tranzit Osijek d.o.o., iskazao je žaljenje zbog nesretnog događaja te istaknuo kako im je najvažnije da pruže podršku radnicima i njihovim obiteljima.

- Krajem 2021. tvrtka Nexe darovala je lučku dizalicu gradu Osijeku, u cilju očuvanja tradicije lučke djelatnosti u Osijeku. Grad je imao namjeru obnoviti dizalicu da ostane kao spomenik. Danas je bila dogovorena demontaža, međutim tijekom radova došlo je do nepredviđene situacije i pada dizalice u rijeku Dravu, rekao je.

Istaknuo je da je očevid u tijeku te da će se nakon njega znati uzroci nesreće.

- Radnici tvrtke Nexe demontirali su gornji dio dizalice sukladno ugovoru s gradom Osijekom, bili su u obvezi ukloniti taj gornji dio dizalice, međutim tijekom izvođenja radova došlo je do nesreće, rekao je Karlo Šatvar, pročelnik Ureda gradonačelnika Osijeka.

Šatvar je naveo i kako je bilo planirano da se donji dio dizalice konzervira, ali će se, nakon ove nesreće, razmotriti budući koraci.

Klinički bolnički centar Osijek priopćio je da su dovezena četiri ozlijeđena radnika, od kojih je jedan hospitaliziran. Ima ozljede opasne za život, ali je trenutačno stabilno.

Ostala tri radnika, prema dosadašnjim saznanjima, lakše su ozlijeđena, ali još su na obradi.

Četiri osobe ozlijeđene nakon rušenja dizalice u osječkoj luci

Ozlijeđene su četiri osobe nakon što se u utorak ujutro, iz zasad nepoznatih razloga, srušila dizalica na području stare osječke luke "Tranzit", izvijestili su iz osječko-baranjske Policijske uprave.

U policiji navode kako su ozlijeđeni prevezeni u osječki Klinički bolnički centar, a zasad nije poznato o kakvim je ozljedama riječ.

Dojava o nesreći zaprimljena je nešto poslije 8,40 sati, dežurne službe su na terenu, a očevidom će se utvrditi sve okolnosti događaja, kazala je policijska glasnogovornica Edita Roterbauer.

- Dizalica je izvan funkcije oko 4 godine, rekao je HTV-ov novinar Hrvoje Šimunović te dodao da se očekuju obnova i restauracija dizalice kako bi se kao spomenik zaštićene industrijske baštine nalazila uz trasu donjogradske dravske šetnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!