10:33 / 09.09.2021.

Autor: M.Š./HRT

Vlada o RH na koronakarti, mjerama za obnovu, popisu stanovništva

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Na ovotjednoj sjednici Vlade premijer Plenković na početku je komentirao najnoviju koronakartu, prema kojoj je Hrvatska ušla u crveno. Premijer i ministar zdravstva Vili Beroš, kao i potpredsjednik Vlade, pozvali su građane da se cijepe jer je to jedini način za borbu protiv koronavirusa. Na sjednici je predstavljeno i kako će izgledati popis stanovništa, koji počinje 13. rujna, dakle, u ponedjeljak. 

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade komentirao je aktualne događaje, među ostalim i najnoviju informaciju da je Hrvatska prema ECDC-u od danas cijela crvena. 

- Želimo zaželjeti sreću svim učenicima i nastavnicima na početku nove školske godine. Imamo sada cjepivo te se nadam da će element osobne odgovornosti utjecati na to da škola što dulje bude po modelu A, rekao je premijer na početku izlaganja.

- Prema karti ECDC-a, Hrvatska je nakon cijelog ljetnog perioda sada u crvenom, to je očekivano. Možemo slobodno ipak reći da smo praktički u financijskom smislu najinteresantniji dio sezone omogućili da se ona odvija bez alarma. Čestitam ministrici i direktoru turističke zajednice te Vladi i Stožeru na naporima koje smo uložili da sezona bude u okvirima 70 do 75% u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Današnje statistike za srpanj govore koliko je uspješna sezona. 

Plenković dodaje da smo suočeni s puno zaraznijim delta sojem.

- Inzistiramo da je najbolji način zaštite - cijepljenje. Došli smo na 52% odrasle populacije koja je primila prvu dozu. Smatramo da svi oni koji su to odgađali, neka to učine što skorije. Cjepiva ima dovoljno, svatko se može cijepiti, bilo kada, bez čekanja i bez komplikacija. 

- Sada je važno da brojevi koji su bitni u ovom trenutku, a to su hospitalizirani i nažalost preminuli, da te brojeve držimo što niže. Od 10 danas preminulih dvoje je bilo cijepljeno, ali se radi o osobama starije životne dobi s brojnim komorbiditetima. Apeliram na naše sugrađane starije dobi da se cijepe, poručio je Plenković.

Podsjetio je i na elementarne metode zaštite, koje su preporučivane od početka pandemije izazvane koronavirusom - prozračivanje, distancu, nošenje maske, higijenu.

- S te strane apeliramo na sve da se ne opustimo kompletno, naglasio je premijer Plenković.

Poručio je i kako su mjere u Hrvatskoj bile primjerene.

- Imali smo sastanak s predstavnicima banaka u srijedu. Smisao je da temeljni institut, da dopuštena prekoračenja, bude dominantan, a dogodilo se u posljednje vrijeme sve prešlo u prešutna prekoračenja, kojih ima gotovo 95% u odnosu na sva prekoračenja. Jučer smo utvrdili četiri temeljna načela. Prvi je aspekt socijalne osjetljivosti, drugo je da se temelji na načelu adekvatnog informiranja, treće je da administrativni troškovi povrata s prešutnog na dopušteno prekoračenje budu mali i za klijente te za banke. Četvrto da visina EKS-a bude takva da troškovi za građane budu manji. Prvi je korak da HNB razmotri opcije kako da ponudi rješenje prema bankama da se napravi jedna tranzicija nazad, a kada vidimo efekte tog prvog koraka, spremni smo ići u zakonske izmjene koje će zaštititi potrošače. 


Što se tiče popisa stanovništva, Plenković kaže da se radi o važnom događaju.

- Snimit ćemo stanje na dan 31. kolovoza. Uvodimo po prvi puta mogućnost elektroničkog popisivanja, građani se sami mogu popisati. Od 13. do 26. rujna. Nakon toga kreće uobičajeni način putem popisivača. 

Beroš: U bolnicama završilo 93% necijepljenih

- U Hrvatskoj je zabilježen 941 novi slučaj zaraze koronavirusom, prema posljednjim podacima na bolničkom liječenju nalazi se 554 osobe, u protekla 24 sata u bolnice je došlo 65 bolesnika. Na respiratoru je 58 pacijenata, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš

Od 5360 novooboljelih, 81,2% nije bilo cijepljeno, dodao je ministar.

- Udio necijepljenih pacijenata zaprimljenih na bolničko liječenje popeo se na 93%, ističe. 

- Delta soj učinkovito ubire bodove koje naivno gubimo. Među necijepljenima i u svim ostalim okolnostima ignoriranja potrebnih epidemioloških mjera. Ne ugrožavajmo nepotrebno zdravstveni sustav i ostale aspekte funkcioniranja društva. Svaki krevet više za Covid-19 bolesnike, krevet je manje za sve ostale. Možemo okrenuti trend cijepljenjem i pridržavanjem mjera, kaže ministar Beroš. 

Porast brojeva ne iznenađuje, a zbog brojnih gostiju koji su u Hrvatskoj, poručio je pak potpredsjednik Vlade Davor Božinović ističući da će ljudi sve više boraviti u zatvorenim prostorima te da je potrebno slijediti preporuke HZJZ-a, dodajući da će se idući tjedan ići s produljenjem postojećih mjera. 

Brković: Podaci iz popisa stanovništva su službena tajna

- Popisuju se državljani RH, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u RH te osobe koje u referentnom trenutku popisa imaju boravište u RH. Svi individualni podaci prikupljeni statistički su povjerljivi te su službena tajna te se objavljuju isključivo u zbirnom obliku, istaknula je glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Ponovila je da je pravilo popisivanja kroz sustav e-građani - jedna vjerodajnica za jedno kućanstvo.

- Ako se više članova koristi sustavom e-građani, samo jedan član popisuje ostale članove te kućanstvo. 

Od 27. rujna do 17. listopada na terenu će biti popisivači koji će popisati sve jedinice koje se nisu popisale. 

Vlada usvojila novi program mjera za obnovu

Vlada je u četvrtak usvojila novi program mjera obnove zgrada oštećenih potresom u pet županija kojim su korigirane cijene izvođenja radova zbog rasta cijena na tržištu i produljeni rokovi za predaju zahtjeva iz obnove.

Također, legalnost objekta više nije uvjet za ostvarivanje novčane pomoći za privremenu pomoć i hitne intervencije, rekao je u četvrtak na sjednici Vlade ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat ocijenivši da će se tim izmjenama ubrzati postupak obnove.

- U program mjera ugrađeni su rezultati studije u kojoj je provedena preliminarna identifikacija rizičnih geoloških procesa i pojava likvefakcije, vrtača i klizišta, izrađena u suradnji s Rudarsko-geološko- naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, kazao je Horvat.

Prema novim mjerama, kod samoobnove obiteljske kuće na području proglašene katastrofe vlasnik obiteljske kuće moći će sam organizirati izradu elaborata i projektne dokumentacije i izvesti radove, a nadzor nad izvedenim radovima i isplatu obavit će Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje.

Također, dodatno su uređeni postupak privremene pohrane stvari i pitanje privremenog skladištenja građevinskog materijala i postupanje s njima.

Jasnije se definiraju sadržaji bitne tehničke dokumentacije u obnovi, završno izvješće nadzornog inženjera i pisana izjava izvođača u izvedbenim radovima te se dodatno uređuju potrebni elementi za sve ključne sudionike u obnovi i produljuju rokovi za podnošenje zahtjeva.

Od sada će, osim za izradu glavnog projekta za rekonstrukciju zgrade, građani moći ostvariti novčanu pomoć za izradu projekta obnove konstrukcije zgrade i projekta za cjelovitu obnovu, a rok za podnošenje tog zahtjeva produžuje se do 31. prosinca 2030.

Rok za predaju zahtjeva za novčanu pomoć za privremenu zaštitu potresom oštećene zgrade produljen je do 31. prosinca 2022., a zahtjev za uklanjanje potresom uništene višestambene, stambeno-poslovne i poslovne zgrade moći će predati do 31. prosinca 2025.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!