Potraga za nestalim speleoroniocem nastavlja se sutra

24.08.2022.

Zadnja izmjena 20:31

Autor: Vladimir Šetka/HRT

I dalje traje potraga za nestalim speleoroniocem

I dalje traje potraga za nestalim speleoroniocem

Foto: Dnevnik / HRT

Potraga za jednim od najpoznatijih svjetskih speleoronilaca, 48-godišnjim Švicarcem koji je jučer nestao prilikom ronjenja u Podvelebitskom kanalu, na području mjesta Modrič kod špilje Zečica, danas nije dala rezultata. Sutra će na teren ponovno izaći ronioci Interventne policije, Gorska služba spašavanja, Lučka kapetanija, a pomaže im i podvodno vozilo Hrvatske ratne mornarice. 

- Potraga nije dala rezultata. Nestao je 48-godišnji iskusan švicarski speleoronilac, inače instruktor drugim instruktorima. Bio je s dvojicom slovenskih kolega, javila je iz Zadra Kristina Štrbac.

Sve se dogodilo jučer oko podneva nedaleko od podvodne špilje Zečica, o potrazi je detaljnije govorio Marko Rakovac (HGSS). Objasnio je da je riječ o vrlo složenom objektu gdje su uroni vrlo složeni i rade se u više faza. U jednoj od tih faza, kada su se ronioci nastojali pripremiti špilju za uron, primijetili su da nema kolege.

- Struje su bile vrlo jako, bura je jako puhala i moguće je da ronioc nije ni došao do spilje već da mu se nešto dogodilo, da mu je pozlilo i da ga je zbog toga neka struja odvela, rekao je.

Potraga se pojačala tijekom poslijepodneva, zatražili su i pomoć Hrvatske ratne mornarice, u pomoć dolazi podvodno vozilo Remus. Rakovac je rekao da su eliminirali opciju da se osoba nalazi u samom speleoobjektu pod vodom, potraga je proširena na otvoreno more. Uz pomoć tehnologije HRM nastojat će skenirati tlo pod morem kako bi obradili podatke.

- Danas smo bili na terenu s 20 pripadnika državne intervencijske postrojbe Split i s 15 ronioca. Sutra namjeravamo proširiti područje pretrage, rekao je Nikša Sladojević, zapovjednik Državne intervencijske postrojbe CZ Split.

Tražit će dalje od spilje, rekao je dodajući da se nadaju pozitivnom ishodu.

Sinoć oko 19,30 sati zaprimljena je dojava o nestanku speleoronioca koji je ronio u moru na predjelu mjesta Modrič kod špilje Zečica (Podvelebitski kanal). Odmah po dojavi na mjestu događaja su upućeni policijski službenici te je u tijeku poduzimanje mjera traganja i utvrđivanje okolnosti događaja, istaknula u priopćenju Policijska uprava zadarska.

Potraga za speleoroniocem

Potraga za speleoroniocem

Foto: Vladimir Šetka / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!