U ponedjeljak testirana 422 djelatnika KBC-a Split

05.10.2021.

09:28

Autor: B.A./Hina/HRT

KBC Split

KBC Split

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Ispred splitskog KBC-a, i na Firulama i na Križinama, u utorak ujutro bilo je mirno i nije bilo prosvjeda, a jučer su se prilikom dolaska na posao u bolnici testirala 422 djelatnika.

Jutro protječe uobičajeno, pacijenti stižu u bolnicu, a djelatnici na posao. Ispred bolnice Firule je i patrolno policijsko vozilo, koje je najvjerojatnije spriječilo dvije osobe koje su bile ispred bolnice i koje su se novinarima predstavile kao prosvjednici.


Kako je jučer protekao radni dan u splitskoj bolnici, novinarima je rekla pomoćnica ravnatelja za kvalitetu doc. Slavica Dajak.


- Situacija u bolnici je dobra. Jučer smo testirali 422 naša djelatnika i svi su bili negativni. Podatke o noćnim smjenama još nemamo pa ne znamo koliko je među njima bilo testiranih. Djelatnici se testiraju na svakom odjelu pojedinačno, odnosno svaka klinika je za sebe zadužila određeni broj osoba i testova te provode testiranje, rekla je za medije Dajak.


Dodala je da se, kada je riječ o tehničkoj službi i upravi, djelatnike testira na jednome mjestu, a imaju i mjesto za testiranje na lokalitetu Križine, gdje se testira nezdravstveno osoblje. Ukupno su tri punkta za nezdravstveno osoblje i svaka klinika ima za zdravstveno osoblje mjesto gdje testira.


Dajak je, na pitanje je li bilo problema oko testiranja te je li bilo djelatnika koji nisu željeli ući u zgradu, odgovorila da nisu imali nikakvih problema, no da su imali pojedinačnih različitih stajališta je li to nužno, a bilo je i dvojbi o tome trebali se cijepiti onaj koji je prebolio COVID ako je od tada prošlo dulje vremena.


U posljednja dva dana nisu zabilježili ni često otvaranja bolovanja, a stajalište doc. Dajak jest da nitko ne bi trebao imati ništa protiv testiranja. Želimo, istaknula je, da bolnica bude što sigurnija, a sve što se radi, čini se zbog interesa pacijenata.


Novinare je zanimalo i zašto pacijentima koji ulaze u bolnicu ne trebaju COVID potvrde, kao i osoblju KBC-a. Dajak je podsjetila da COVID potvrde trebaju imati hospitalizirani pacijenti, oni koji idu na dijagnostičko-terapijske postupke koji produciraju aerosol te pratnja pri porođaju, pratnja roditelja s djecom koja će biti hospitalizirana i onkološki pacijenti.


- Za druge manje pretrage, obične specijalističke preglede, preglede kod primarne zdravstvene zaštite ne traže se COVID potvrde. Svaki test treba čekati 15-ak minuta i sad zamislite koje bi to dodatno opterećenje bilo na zdravstveni sustav. Pregled traje 20-ak minuta, a dvostruko dulje je naprosto neodrživo, objasnila je Dajak.


Umjesto toga mjeri se temperatura pri ulasku u bolnicu i obvezno je nošenje maski i dezinfekcija ruku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!