Ćorušić prosvjednicima ispred KBC-a Zagreb: Prevencija je majka medicine

05.10.2021.

07:10

Autor: T.V./HRT/Hina

Policija legitimira prosvjednike koji su se okupili ispred KBC-a Zagreb

Policija legitimira prosvjednike koji su se okupili ispred KBC-a Zagreb

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Policija kontrolira pristupe bolnicama zbog nastavka prosvjeda potaknutih uvođenjem obveznih COVID potvrda za djelatnike zdravstvenih ustanova, ali i pacijente. Ispred KBC-a Zagreb i jutros se okupila manja skupina prosvjednika. Policija ih je legitimirala.


- Nakon jučerašnjeg prosvjeda kada je ovdje u obilazak stigao i ministar Beroš kojeg su prosvjednici dočekali zvižducima, danas se ispred okupio znatno manje ljudi. Među njima je 15-ak djelatnika bolnice koji odbijaju testiranje, ali i nešto građana koji ovdje ne rade a došli su ih podržati, javila je u Dnevniku u podne novinarka HTV-a Dajana Šošić.

- Stigla je i policija u civilu koja je legitimirala okupljenje i nadzire situaciju. Stigao je i ovdje i veći broj novinara, no do sada su se svi skupa polako razišli, dodaje Šošić.

- Zaposlenici bolnice koji odbijaju testiranje kažu kako su oni došli na posao, ali bez kovid testa. Poručuju kako ne žele da ih itko prisiljava na tesitiranje dva puta tjedno. Ravnatelj KBC-a Zagreb poručuje da tek manji dio djelatnika ne želi poštivati pravila, no posao u bolnici se odvija bez ikakvih poteškoća, javila je HTV-ova novinarka. 

- Mi ne odbijamo cijepljenje, mi samo želimo pravo izbora. Vi se želite cijepiti, cijepite se, mi se ne žilimo cijepiti i ne cijepimo se. Želimo pravo izbora, želimo pravo na izbor odlučivanja sami o sebi i o svome tijelu. Ne želim se testirati i zbog čega ja to ne mogu odbiti? Kao slobodan građanin Republike Hrvatske smatram da imam apsolutno pravo na to, ustvrdio je Marko Penava, djelatnik KBC-a Zagreb.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić potvrdio je da sinoć pozvao policiju i upozorio na mogućnost današnjeg okupljanja. Policajci su legitimirali prosvjednike koji su tražili da ih se pusti u bolnicu, ali nisu na silu pokušavali ući u zgradu te su se ubrzo mirno razišli.

Ravnatelj Ćorušić rekao je novinarima kako je među jutrošnjim prosvjednicima bilo između deset i 15 djelatnika bolnice, no da za razliku od jučer nisu bili agresivni.

- Nije bilo transparenata, nije bilo poziva na neodgovornost, milslim da je prošlo sve u redu, rekao je. Riječ je o manjem dijelu djelatnika te bolnice koji ne žele poštivati donesene mjere Stožera. Ali to je njihov problem, ustvrdio je Ćorušić.

Procijenio je i da je udio zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja među prosvjednicima "negdje pola-pola".

Ravnatelj ističe kako je "njihovo pravo da se ne cijepe, ali je obaveza da se tada testiraju svaka tri dana, i to gratis". Smatra da je to mjera koja se mora poštivati. "Mi ćemo na tome ustrajati poštujući pozitivne zakone ove države i nećemo odustati. Necijepljeni koji se odbijaju testirati, bit će udaljeni s posla i neće biti plaćeni za taj dan", poručio je.

Podsjetio je i da je ministar socijalne politike Josip Aladrović u ponedjeljak spomenuo i otkaze kao jednu od mjera za one koji odbijaju testiranja i udaljeni su s posla.

- To je moguće i ovdje i ovisi o ponašanju te manje skupine naših djelatnika koji ne želi poštovati mjere. Ja ih još jedanput pozivam da se ponašaju civilizirano. Osim toga, svi mi znamo ako ste uzeli ovaj poziv, a medicina jeste poziv, nije samo struka, da je prevencija, primarna i sekundarna, majka sveukupne medicine, bolje od toga nemamo. I ne vidim razlog da koji smo uzeli taj poziv da ga radimo cijeli život, odbijamo to raditi, poručio je prof. Ćorušić. 

Zdravstveni radnici koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli infekciju bez testiranja nisu mogli doći na svoja radna mjesta. 

- U najvećim bolnicama test je odbilo napraviti 20-ak zdravstvenih djelatnika, otkrio je ministar Vili Beroš u Dnevniku. Kaže da je među svima prekjučer i jučer testiranima bilo 20 pozitivnih na koronavirus, a ti su djelatnici, istaknuo je, mogli proširiti zarazu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!