U Primorsko-goranskoj županiji manje hospitaliziranih nego prošli tjedan

17:53 / 05.12.2021.

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Pomalo se popravlja epidemiološka slika u Hrvatskoj. Danas imamo 2796 novozaraženih, što je 543 manje nego prošle nedjelje, a i udio pozitvnih među testiranima je manji za 3 posto.

Višnja Gogić, epidemiologinja u Primorsko-goranskoj županiji izjavila je da je ovo prvi put od početka pandemije da ta županija ima za 18% manji broj hospitaliziranih u odnosu na prošli tjedan.


Broj zaraženih koronavirusom u Varaždinskoj županiji i dalje je u porastu. Danas su potvrđena 122 nova slučaja, a preminulo je sedam osoba. 

 Sutra na ispomoć u Opću bolnicu Varaždin stižu novi zdravstveni djelatnici.


- Zahvaljujući mobilizaciji od strane Ministarstva zdravstva u ponedjeljak nam dolazi i 10 medicinskih sestara na ispomoć da se rastereti postojeći zdravstveni kadar u bolnici. Bilježi se i pad broja zaraženih djelatnika. Imali smo najviše 65 zaraženih djelatnika,  dok sada imamo 39, kazao je Damir Poljak, ravnatelj Opće bolnice Varaždin. 

Kako je naglasio ravnatelj Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata je proteklih tjedan dana, unatoč relativno visokom broju novozaraženih u Varaždinskoj županiji, smanjen sa 252 na 206 pacijenata. Na respiratoru je 18 pacijenata.

Na bolničkom liječenju uglavnom su pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, pojasnio je Poljak i dodao kako uz pad broja hospitaliziranih bilježe i pad broja zaraženih djelatnika.

U varaždinskoj Općoj bolnici cijepljeno je više od 80 % zdravstvenih djelatnika, rekao je ravnatelj i dodao da se svakih 48 sati testira 87 djelatnika. Iako još nisu dobili službenu obavijest od Ministarstva zdravstva o provođenju pilot- projekta u sklopu kojeg bi se testirali i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, bolnica će se, kaže, u njega uključiti i, sukladno preporukama, kvalitetno ga odraditi.

Varaždinska bolnica trenutno raspolaže s dovoljno smještajnih kapaciteta, hladni pogon i dalje funkcionira, a situacija je pod kontrolom, zaključio je Poljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!