U srijedu počinju prosvjedi ispred bolnica

27.04.2023.

16:35

Autor: HRT/D.M.

U prosvjede ide i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi

U prosvjede ide i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi

Foto: HRT / HTV

Medicinske sestre i tehničari, ali i drugi zaposlenici u sustavu zdravstva poput čistačica i kuharica najavili su da će od 3. svibnja prosvjedovati ispred zdravstvenih ustanova tijekom polusatne stanke, a veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića najavljuju na Dan sestrinstva. Traže povećanje plaća za 10 posto te da ih na razgovor primi i premijer.

Nakon što je Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara za sljedeći tjedan najavio prosvjede, isto su danas potvrdili i iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. 

- Zajedno sa sestrinskim sindikatom krenut ćemo u prosvjedne aktivnosti. Tražimo ravnopravnost i dostojanstvo svih radnika u sustavu i tražimo da ministar i predsjednik Vlade konačno prepoznaju da u sustavu zdravstva postoje i drugi radnici osim liječnika. To su zdravstveni i nezdravstveni radnici koji su potrebni sustavu i pacijentima, izjavio je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. 

Komentirajući današnju odluku Vlade o povećanju koeficijenata u zdravstvu, Topolnjak je rekao kako se radi o povećanju samo za liječnike i "vraćanju koeficijenata koji su za 3 posto umanjeni prvostupnicima te srednjoj stručnoj spremi u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti 2013. godine".

- Tražimo najmanje 10 posto za sve radnike u sustavu zdravstva, naglasio je.

Najavio je da će se "miniprosvjedi za sada organizirati u vrijeme pauze, na koju svi imaju pravo". Počinju s prosvjedima u srijedu ispred bolnica u Splitu te KB-a Dubrava i OB-a Dubrovnik. Održavat će se svaki dan zaključno s 10. svibnja.

Zatim će organizirati veći prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 12. svibnja, na Dan sestrinstva. No o tome se moraju dogovoriti s drugim sindikatima i Komorom.

Beroš o najavi prosvjeda sestrinskog sindikata


Ministar Vili Beroš osvrnuo se nakon sjednice Vlade na prosvjede koje najavljuje sestrinski sindikat nezadovoljan povećanjem koeficijenata u današnjoj Vladinoj uredbi. Rekao je kako je u "srpnju prošle godine za magistre sestrinstva koeficijent povećan za 34 posto, a za glavne sestre u županijskim bolnicama za 11,39 posto".


U danas predstavljenoj uredbi također je, kaže, ispravljena "povijesna nepravda iz 2012. godine, kada je SDP-ova vlada snizila koeficijent sestrama za četiri posto". To znači da je danas za prvostupnice sestrinstva i srednju stručnu spremu povećan koeficijent od 3 do 5,4 posto.


Podsjetio je da će do kraja lipnja biti donesen novi zakon o plaćama u javnim i državnim službama, a nakon toga slijedi izrada dviju uredbi o koeficijentima za javne i državne službe do kraja godine. 

- To će biti način da ovu priču s koeficijentima i domino-efektima neutraliziramo i ujednačimo na način da nitko ne bude zakinut, poručio je.

Plenković: Razgovaramo stalno, nije sad to neki sport 


O najavljenom prosvjedu medicinskih sestara i tehničara ispred bolnica premijer Andrej Plenković rekao je kako je ministar zdravstva Vili Beroš nakon Vlade vjerojatno govorio o uredbi što se tiče koeficijenata za liječnike i drugo medicinsko osoblje. Spomenuo je i da su prošle godine povećane plaće medicinskim sestrama.

Upitan hoće li njih primiti isto kao i liječnike, odgovorio je: "Razgovaramo stalno, nije sad to neki sport - treba doći do premijera pa će se sve riješiti. To isto treba staviti u neke realne okvire." Podsjetio je da Vlada više od tri godine radi u kriznim uvjetima "postižući pozitivne rezultate".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!