Oporba: Želi se pogodovati određenim investitorima, Bačić: Nije točno!

24.05.2023.

Zadnja izmjena 20:01

Autor: Hina/HRT/IMS

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska oporba u srijedu je ustrajala da Vladine izmjene Zakona o prostornom uređenju nisu dobre i da se njima želi pogodovati određenim investitorima, resorni ministar Branko Bačić to odbacuje.

Prijenos saborske sjednice:

S ovim se izmjenama ne podilazi nikome, one nisu pisane ni za koga posebno nego za sve koji su planirali uključiti se u sustav izgradnje sunčanih elektrana, a posebno štiti pomorsko dobro, poručio je u saborskoj raspravi potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić.

Na propitivanja o potrebi transformacije prostornih planova iz analognih u digitalne, uzvratio je protupitanjem zašto onda imamo sustave e-građani, e-obnova itd.?

U trećem desetljeću 20. stoljeća Hrvatska treba postati snažnije digitalno društvo, to će jamčiti i građanima i investitorima da sustav prostornog uređenje bude jednoobrazan, kazao je.

Oporba zakon naziva zakonom opasnih namjera i tvrdi i da će se sunčane elektrane postavljati i na poljoprivrednom zemljištu.

Pavić: Sunčane elektrane na poljoprivrednim površinama


Laž je kako je to zakon opasnih namjera, odgovorio je oporbi Josip Borić (HDZ), koji poručuje i da nije točno da će se sunčane elektrane postavljati na obradivim površinama.

To što vi nazivate poljoprivrednim su parcele na kojima, u pravilu ništa ne raste, pogotovo ne žito i krumpiri, odgovorio je Željku Paviću (Socijaldemokrati).

Njega je, naime, zanimalo, zašto se dozvoljava da poljoprivredne površine idu pod sunčane elektrane? Ministar kaže da to nije točno, no u zakonu piše drugačije, ustrajava Pavić.

Objašnjava i kako je tako dobivena energija skuplja od one dobivene sa krovova, pa pita vladajuće zašto onda ne forsira krovove? Za nekoga ste pripremili teren, spočitnuo im je.

Zašto se više ne potiče solarizacija krovova, pitala je i Urša Raukar Gamulin (Možemo) koja, nezadovoljna predloženim rješenjima, poručuje kako se nastavlja agonija prostornog planiranja i kako nam treba zakon koji je u dogovoru sa strukom i EU politikama.

Oporba se protivi i hitnosti donošenja zakona, te naglašava kako Hrvatska nije donijela novi državni prostorni plan.

Hitnost se opravdava jednom od komponenti NPOO, no to nije obrazloženje, ovo je zakon koji je pisan u nečijem posebnom, a ne javnom interesu, tvrdi Dalija Orešković (Centar).

Zadaća nam je donošenje državnog prostornog plana, ali i izrada prostornog plana isključivog gospodarskog pojasa, kaže Bačić.

Hrvatska je prostorno isplanirana, sve lokalne jedinice su morale napraviti prostorne planove, županije su odradile svoje, odgovorio je Tomislav Klarić (HDZ).

Iz HDZ-a su primijetili i kako na poslijepodnevnoj raspravi nije bila ni jedna od četiri oporbene zastupnice koje su jučer napale zakon, nazvavši ga, među inim, i zakonom opasnih namjera.

Bačić: Zakon o prostornom uređenju pisan za sve, ne za nekoga


Izmjene Zakona o prostornom uređenju donose se radi poticanja izgradnje solarnih elektrana i energetske samodostatnosti, istaknuo je u Saboru ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te odbacio tvrdnje oporbe da je zakon pisan za neke pojedince.

Tri su razloga zakonskih izmjena - poticanje izgradnje obnovljivih izvora energije, odnosno ubrzana izgradnja solarnih elektrana radi postizanja energetske samodostatnosti, prilagođavanje prostornog uređenja odluci o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa, te izrada prostornih planova nove generacije, odnosno prelazak iz analognih u digitalne, istaknuo je ministar Bačić predstavljajući saborskim zastupnicima prijedlog Zakona.

Odbacio je pritom kritike dijela oporbe da se izmjene donose kako bi se pogodovalo određenim pojedincima.

S gnušanjem odbijam da je zakon pisan unaprijed za bilo koga; pisan je za sve u Hrvatskoj koji žele, mogu i financijski su kapacitirani te organizacijski sposobni početi realizirati projekte usmjerene na hrvatske ciljeve , rekao je Bačić u replikama.

Odgovarajući na 'zabrinutost zastupnika' da će zakon dovesti do dodatne devastacije pomorskog dobra, Bačić je naglasio da se naprotiv pomorsko dobro dodatno štiti, do te mjere da se prostorni planovi koji nisu najnižeg reda, moraju voditi tako da se spriječi njegova devastacija.

Za odredbu prema kojoj će Vlada moći donositi plan za pojedine građevine koje su od strateškog interesa, a koju dio oporbe smatra posebno spornom, Bačić je pojasnio da je tome tako jer još nije donesen novi državni plan prostornog razvoja.

Proći će još vremena dok se ne donese državni plan prostornog razvoja, a postoje zahtjevi za realizacijom projekata državnog značaja pa predlažemo da taj plan možemo donositi za pojedine građevine koje su prioritetne, istaknuo je Bačić. Naveo je kao primjere izgradnju željezničke infrastrukture, plinovoda i slično.

Za digitalne planove, dodao je, pojednostavit će donošenje planova, unificirati sadržaj i planovi će biti dostupniji.

Nužnost brze izgradnje obnovljivih izvora energije


S obzirom na nužnost brze izgradnje obnovljivih izvora energije, solari će se moći postavljati i na mjestima koja nisu definirana u prostornim planovima, uz uvjet da nisu u naseljima, na površinama gospodarske i poslovne namjene, degradiranim poljoprivrednim površinama, jezerima nastalim eksploatacijom, devastiranim površinama kao što su odlagališta otpada, naveo je ministar.

Intervenira se i na način da nema više u prostornim planovima ograničenja snage sunčane elektrane, dodao je.

Htjeli smo da se u relativno kratkom roku Hrvatska pozicionira kao država i odgovori zahtjevu izgradnje obnovljivih izvora energije kako bismo što manje bili ovisni o energiji koja dolazi od ugljikovodika, smanjili emisiju stakleničkih plinova i CO2, poručio je ministar Bačić.

Oporba je u raspravi prigovorila i na hitnost procedure donošenja zakona, ustvrdivši kako za to nema potrebe.

- Utjerivači dugova u ovom trenutku raspolažu s aktivom preko 5 milijardi eura. Maltretiraju hrvatske građane, čine im život nemogućim i naša odluka je jednostavna, Ili ćemo pomoći hrvatskim građanima ili ćemo stati na stranu utjerivača, isto kao što je HDZ-ova vlada stala na stranu banaka, korporacija i svih ostalih, rekao je Peđa Grbin, Klub zastupnika SDP-a.

- Ovim prijedlogom zakona njima se ni na koji način ne pomaže, jer taj prijedlog zakona nema retroaktivno djelovanje i na njih se uopće ne odnosi. S druge strane, takvih kredita ima jako malo i jedino možemo taj problem riješiti sveobuhvatnom izmjenom zakona, a ne ovim prijedlogom od svega jednog članka, koji je u stvari nepovoljniji za postojeće građane kojima su njihova potraživanja već prodana, istaknuo je Miro Totgergeli, Klub zastupnika HDZ-a.

- Vi plaćate zbog retroaktivnosti, a mogli ste prije šest, osam godina promijeniti zakon i zaštititi potrošače, a niste. I vi imate drskost dizati se, ovdje i govoriti da je problem, da se neće odnositi na one prije. Pa vi ste stavili u tu poziciju, naglasila je Sandra Benčić, Klub zastupnika Možemo!

- Za razliku od vas, klub IDS-a bi podržao i vaš prijedlog, ako ima za cilj zaustaviti bespravnu gradnju. Ali ne, vi ste isključivi i ta isključivost isključit će polako i vas, a da niste toga svjesni. I kolegice i kolege iz HDZ-a pali ste na još jednom ispitu, ali ovaj put popravnog nema, poručio je Emil Daus, Klub zastupnika IDS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!