Tko je prijetio ministrici Nataši Tramišak?

24.03.2022.

16:56

Autor: Vijesti u 17/IMS/HRT

Nataša Tramišak i Andrej Plenković

Nataša Tramišak i Andrej Plenković

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL / HRT

Slučaj ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU-a Nataše Tramišak i danas je jedna od tema u političkim krugovima. Prijetnje je, kako je potvrdila, prijavila policiji, a iz Vlade kažu da o tome nisu ništa znali. O cijeloj aferi priopćenjem se oglasio Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera za ekonomiju. Premijer Andrej Plenković rekao je da je cijela situacija bizarna. I u Saboru se o prijetnjama žestoko polemiziralo. 

Govoreći o prijetnjama ministrici Nataši Tramišak, premijer Andrej Plenković rekao je da aspolutno nikakvog pojma o tim prijetnjama nije imao.

- Cijela ta situacija mi je ekstremno bizarna. Ne znam je li ikada bila situacija da netko od članova Vlade ima informaciju da mu se prijeti, a da se to ne deklarira meni kao premijeru ili ministru unutarnjih polova ili policiji. Meni na dnevnoj bazi prijete,  postoji jasna procedura. Jedna jako čudna, neobična situacija. Pozvao sam ministricu Tramišak u utorak, nakon što sam iz medija saznao da uopće postoji takav neki scenarij u kojem se insinuiralo da je moj savjetnik, a i njen, na nju vršio neki pritisak. To su takve nebuoze da je meni to bilo bizarno čitati. Kasnije kada sam razgovarao i s njim i s njom, s njim mi je sve jasno, s njom mi baš nije jasno, rekao je premijer Andrej Plenković

Nije bilo riječi o smjeni ministrice

Na pitanje što misli zašto ranije nije pričala o tome je rekao da je valjda osjećaj da to nije nešto bitno, ali očito je, kaže bitnije nego što je izgledalo ako je došlo do medija. Kazao je da će to pitanje staviti na dnevni red i da će biti raspravljeno, a o smjeni ministrice još nisu razmišljali. 

- Sigurno neće ostati na ovome, ovo je jedna od najbizarnijih situacija koja se ikada ikome dogodila, rekao je.

O prijetnjama ministrici bilo je riječi i u Saboru

- Što se tiče gospođe Tramišak, bilo bi dobro da je ona ovdje. Imala bi prilike, ne putem medija, nego ovdje saborskim zastupnicima reći tko joj to prijeti, je li istina da joj prijeti posebni savjetnik predsjednika Vlade, kazao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

- Jasno je i ministrica danas opovrgnula da je bilo bilo kakvih pritisaka ili prijetnji od gospodina Savića i gospodin Savić je to jasno opovrgnuo. Ako je bilo neko, to je prijavljeno policiji, nek se istraži, pozvao je Marko Pavić, Klub zastupnika HDZ-a.

- Možda ministrica i više nije ministrica, a možda još nekoliko članova Vlade u međuvremenu nestanu, izjavila je Marija Selak Raspudić, Klub zastupnika Mosta.

- Kolegice Selak, zajedno s kolegom Grmojom, valjda očito kao prvaci drame, ponovno inzistiraju na nečemu što nema veze s Poslovnikom, odgovorio joj je Josip Borić, Klub zastupnika HDZ-a.

O cijeloj se aferi priopćenjem oglasio Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera za ekonomiju:

"Vezano uz medijske natpise koji se proteklih dana provlače o mojim navodnim pritiscima prema ministrici Tramišak, u potpunosti odbacujem takve navode koji su netočni, ničim potkrijepljeni i krajnje zlonamjerni. Isto je potvrdila i sama ministrica u svom javnom nastupu", stoji u priopćenju.

Ministrica danas ne otkriva više detalja

Nakon što je jučer prijetnje prijavila policiji, ministrica Nataša Tramišak danas ne otkriva više detalja.

- Sve ono što sam imala za reći, rečeno je, prijavljeno je, konkretno, policijskim službenicima, tako da dalje su njihovi izvidi, njihova postupanja i ne bih više o tome govorila, poručila je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!