14:15 / 23.03.2022.

Autor: I.B./Hina

Božinović: Ministrica Tramišak policiji je prijavila prijetnje

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je na konferenciji za novinare da je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak policiji prijavila prijetnje.

- Ostvarila je kontakt s policijom koja će postupati u ovom slučaju. Ne znam što je razgovarala s policijskim službenicima, ali iz onog što je javno dostupno, moguće je da se radi o djelu koje se goni po službenoj dužnosti, rekao je.

Upitan je li razlog zašto ministrica odmah nije prijavila prijetnje nepovjerenje u institucije, Božinović je odgovorio novinarima kako od njega traže da komentira nešto što ne može znati.

- Policija je ta koja će se sada upoznati sa svim onim što bude iskomunicirala s ministricom, dodao je.

Božinović je upitan - što ako je ministrici prijetio netko iz HDZ-a?

- Nemojte tako. Ukoliko je prijetnja, to je prijetnja. Nema tu nikakvih predznaka političkih, rasnih, vjerskih prijetnji, rekao je Božinović dodajući kako treba čekati rezultate policijskog postupka. Nema razlike između slučaja da je prijetio netko iz HDZ-a ili ne, kazao je.

Tramišak je u razgovoru za medije potvrdila da su joj upućene prijetnje nakon što je odlučila da neće produljiti ugovor za informatički sustav eFondovi tvrtki Omega Software, nego ga je dodijelila Financijskoj agenciji.

Ministrica je precizirala da nijedna od tih prijetnji nije upućena njoj osobno niti izravno pa ih stoga nije do srijede službeno prijavila nadležnim institucijama.

Božinović: Dron je, prema navodima tužiteljstv,a imao aviobombu

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je navode zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) da je balističkim vještačenjem vojnog drona, koji je pao na Zagreb, utvrđeno kako je riječ o aviobombi s pripadajućim upaljačem.

- Nastavlja se rad po predmetu drona. Zasad je utvrđeno da je bila aviobomba i da je bio upaljač. Što se tiče ostalih vještačenja, to je nešto što nalaže Državno odvjetništvo (DORH), rekao je Božinović.

Na upit o količini eksploziva u dronu, Božinović je rekao da se može pozvati samo na priopćenje DORH-a.

- Po zakonu jedino DORH može istraživati i jedino oni mogu davati informacije, dodao je.

Upitan znači li to da premijer i ministar obrane nisu smjeli objavljivati informacije o dronu, Božinović je odgovorio kako ''zna samo ovo od DORH-a''.

Zagrebački ŽDO priopćio je da je balističkim vještačenjem metalnih fragmenata vojnog drona utvrđeno da se radilo o aviobombi s pripadajućim upaljačem te kako se o tragovima eksploziva još ne može donijeti konačni zaključak.

Vojna letjelica pala je u Zagrebu prije gotovo dva tjedna, a premijer Andrej Plenković u petak je izjavio kako imaju pouzdane i provjerene informacije da je letjelica bila naoružana, da je došlo do eksplozije i da je najvjerojatnije bila riječ o aviobombi koja je eksplodirala u tlu.

Nabava cjepiva je transparentna i javnosti dostupna

Ocijenio je da je nabava cjepiva transparentna i javnosti dostupna.

Upitan za komentar najave predsjednice Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasne Karačić da se otvore svi ugovori s proizvođačima cjepiva protiv koronavirusa i sve informacije učine javno dostupnima, Božinović je naglasio da Stožer civilne zaštite nije uključen u taj dio posla.

- Kada su u pitanju narudžbe cjepiva, sve je išlo preko sjednica Vlade koje su dostupne javnosti. Danas ili sljedećeg tjedna će isto biti jedna od takvih odluka vezana za određenu količinu određenog cjepiva, rekao je.

Božinović je dodao da će, ako postoje dodatna pitanja ili nejasnoće, na njih odgovoriti Ministarstvo zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!