U Saboru o rodiljnim i roditeljskim potporama

04.03.2020.

07:22

Autor: HRT

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U nastavku sjednice Hrvatskog sabora zastupnici raspravljaju o Vladinom prijedlog da se od 1. travnja povećaju rodiljne i roditeljske potpore za drugih šest mjeseci djetetova života.
U nastavku sjednice Hrvatskog sabora zastupnici raspavljaju o Vladinom prijedlog da se od 1. travnja povećaju rodiljne i roditeljske potpore za drugih šest mjeseci djetetova života, no oporbeni pritom ističu da to nije dovoljno za riješiti ozbiljni demografski problemi i prozivaju vladajuće da još nema demografske strategije.

Predloženo povećanje potpora pozitivni je iskorak, no u odnosu na demografske probleme to je kao kad veliki šumski požar želite ugasiti naprnjačama, slikovito je ocijenio Ante Pranić (Klub NLM).

Oporba ističe kako novca u državnom proračunu ima, ali da vladajući obiteljsku, odnosno demografsku politiku ne promišljaju ozbilno.

Novca  ima, samo ne ide za mjere koje će ljude motivirati da ostanu u Hrvatskoj i povećaju obitelji, tvrdi Davor Vlaović (HSS). Spominje 300 tisuća iseljenih i više umrlih nego rođenih u 491 lokalnoj jedinici. Ove je mjere trebalo poduzeti prije 20 godina, a uz njih povećati i dječji doplatak, dar za djete, kaže. 

Država ima novca

Da država više novca može usmjeriti, ne samo za rodiljne naknade, nego i dječje doplatke, drži i Ivan Lovrinović (PH) koji kaže da je za to potrebna politička volja koje sada nema. Zauzima se da se ukine PDV na dječju hranu i odjeću, trošarine na gorivo iz HAC-a preusmjere djeci i majkama, za izgradnju vrtića, da se osnuje svojevrsni demografski fond. 

Mostovi zastupnici prozivaju vladajuće što još nema cjelovite demografske strategije, pa Miro Bulj predložene mjere naziva "samo folklorom". Pitam se što su radili tri i pol godine kada nam nisu uspjeli dostaviti nacionalni dokument, dodaje Sonja Čikotić suglasna da parcijalne mjere koje Vlada nudi ne mogu dati rezultat.

Zauzima se da se dječje doplatke makne iz domene socijalnih transfera, da se poradi na dječjim pravima, jer danas, kaže, ovise o općini u kojoj je djete rođeno, upozorava na nedostupnost vrtića, odlazak mladih.

SDP pozdravlja svaki iskorak u novčanim naknadama, no za stranku kojoj je glavnina predizbornog programa bila demografska politika, a to je HDZ, ovo je premalo odnosno ništa, poručuje Sabina Glasovac.

Pohvale Vladinim mjerama

Zastupnici vladajuće koalicije hvale Vladine mjere i sam zakon.

- Aktualna Vlada ulaže u materinstvo i ravnopravan odnos roditelja, prva je Vlada koja je nakon 10 godina povećala nakande za rodiljne i roditeljske potpore, kaže Željka Josić (HDZ), roditeljske će se naknade povisti da 3.991 kuna na 5.654 kuna, dodaje Ivan Kirin (HDZ), obnovljeno je ili izgrađeno 500 vrtića, kaže Branka Juričev Martinčev.

- Treba podizati kvalitetu života u ruralnim sredinama kako bi mlade obitelji imale gdje ostaviti djecu kad idu na posao, omogućiti im dobru prometnu povezanost sa gradovima, kaže Marija Puh (Klub SRS) koja drži da je potpore roditeljima trebalo povećati prije 10, ako ne i 15 godina.

Stjepan Čuraj (HNS) hvali liberaliziranje uveta za dobivanje naknada,  zauzima se za rješenje "koje ne košta ništa", a koje bi omogućilo rad do pola radnog vremena i zadržavanju pune naknade.

U prvih šest mjeseci rodiljna je potpora za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka punoj plaći, a u sljedećih šest, ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, ograničena je na 3.991 kunu. Vlada predlaže da se od 1. travnja taj iznos podigne za 1.663 kune i da iznosi 5.654 kuna. Predlaže i skraćenje radnog staža potrebnog za ostvarenja prava na potporu, sa 12 na devet mjeseci, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine na 12 mjeseci.

Državni tajnik Ministarstva demografije Ivica Bošnjak navodi da će fiskalni učinak predloženih mjera na razini ove godine iznositi 160 milijuna kuna. 

Zasjedanje je počelo slobodnim govorima

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Branko Bačić (HDZ) ocijenio je da se Vlada za sada odlično nosi s dvije krize s kojima je suočena međunarodna zajednica - onom oko koronavirusa i migrantskom krizom.

 -Naša Vlada se s obje krize, za sada, jako, jako odlično nosi, odgovorio je Bačić oporbenim zastupnicima koji su apostrofirali aktualnu migrantsku krizu i opasnosti koje nosi Hrvatskoj i Europi.

Bačić: Marakeški sporazum nije pravno obvezujući

Ocjenu "za sada" objasnio je činjenicom kako nitko nema spoznaju kakve razmjere mogu dosegnuti obje krize.

Bačić se u raspravama na slobodnu temu referirao na spominjanje Marakeškog sporazuma, naglašavajući kako se taj dokument odnosi na legalne mirgracije, pa je njegovo spominjanje u kontekstu nezakonitih migracija promašeno.

Taj sporazum za Hrvatsku, ali i ostale države koje su ga potpisale, nije pravno obvezujući, odgovorio je Bačić Hrvoju Zekanoviću (Hrvatski suverenisti), koji je podsjetio da je Hrvatska prije godinu i pol potpisala taj dokument, pri čemu se premijer Andrej Plenković podsmjehivao njemu i suverenistima jer su demonstrirali protiv sporazuma, te govorio da za Hrvatsku nema stvarne opasnosti od migrantske krize.

Danas se nešto promijenilo u Plenkovićevoj politici, rekao je Zekanović navodeći kako su se, "jer to odgovara Bruxellesu", svi europski vlastodršci sjatili na grčko-tursku granicu da bi ukazali na taj veliki problem.

Zekanović: Plenković isključivo sluša diktat Bruxellesa

Ustvrdio je pritom kako Plenković nema neke nove spoznaje, nego i ovoga puta isključivo sluša diktat Bruxellesa.

- U onom trenutku kad Bruxellesu ne odgovaraju migracije, neće odgovarati ni njemu niti Vladi, kada odgovaraju Bruxellesu, Angeli Merkel i ekipi, migracije će odgovarati i hrvatskoj Vladi, rekao je.

Bačić uzvraća kako je važno da je Hrvatska članica EU-a, jer sada aktivno radi na smirivanju odnosa između Turske, Sirije, pa i Rusije, te pomaže Grčkoj da zaustavi ulaz nezakonitih migranata.

Ivan Pernar tvrdi da istina o "migrantskoj invaziji" izlazi na vidjelo unatoč "svim medijskim lažima".

Postalo je svima jasno da golema većina ljudi koji žele ilegalno prijeći granicu pripada u kategoriju vojno sposobnih muškaraca iz Pakistana, Bangladeša i Maroka, gdje trenutno nema rata, kaže Pernar tvrdeći kako je cilj te "invazije" zamijeniti stanovnike Europe drugim narodima.

U mnogim zemljama Europe migranti već čine većinu u gradskim četvrtima ili cijelim gradovima, kazao je Pernar.

Milorad Pupovac (SDSS) izrazio je nezadovoljstvo načinom na koji su hrvatski mediji popratili događaje na subotnjoj nogometnoj utakmici između Dinama i Rijeke.

Maras: Zagreb ima novaca da škole i vrtiće opremi higijenskim potrepštinama

-
U 60. minuti utakmice velika grupa navijača, nakon što je manifestirala svoju privrženost nacionalnim osjećajima, počela je veličati NDH poklicima 'živjela NDH'. Samo dva medija pustila su informaciju o tome, ne kao glavnu, nego kao sporednu činjenicu u sklopu rezultata te utakmice, rekao je Pupovac.

Gordan Maras (SDP) poručio je kako Zagreb, s proračunom od 10 milijardi kuna, ima dovoljno novca da škole i vrtiće opremi higijenskim potrepštinama, ne samo zbog koronavirusa.

Izjavu gradonačelnika Milana Bandića da djeca, ako nema sapuna, trebaju ruke prati lugom, odnosno pepelom, nazvao je "bizarnom, blesavom i opasnom", te poručio da treba pritisnuti Gradsku upravu da opremi škole i investira u higijenske potrepštine u školama i vrtićima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!